Secretarul de stat Cornel Feruță a participat în perioada 13-14 iulie, la Haga, la Conferința Ukraine Accountability, eveniment găzduit de Guvernul olandez, în cooperare cu Biroul Procurorului Curții Penale Internaționale și Comisia Europeană. Printre participanți s-au numărat înalți oficiali ai UE, ONU, ai statelor membre UE și ai statelor cu viziuni similare în ceea ce privește eforturile colective pentru realizarea justiției, în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Această conferință a avut loc cu participarea online a ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, și a procurorului general al Ucrainei. De asemenea, Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a adresat un mesaj online participanților.
În cadrul Conferinței, a fost reiterat angajamentul comunității internaționale pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de comiterea celor mai grave infracțiuni (crime împotriva umanității, crime de război, genocid), în contextul agresiunii neprovocate, nejustificate și ilegale a Federației Ruse în Ucraina. Astfel, mecanismele activate în acest scop la nivel național, regional și internațional au fost prezentate și analizate din perspectiva asigurării coerenței acestor eforturi colective fără precedent, fiind accentuată necesitatea protejării victimelor și folosirii eficiente a resurselor.
În intervenția sa, oficialul român a subliniat necesitatea unei abordări inovatoare și coordonate, pentru a asigura eficiența multiplelor măsuri întreprinse, cu accent pe asigurarea sprijinului și a resurselor necesare sistemului judiciar ucrainean, care are responsabilitatea primară pentru anchetarea actelor comise pe teritoriul său. A salutat, totodată, acțiunile întreprinse de Biroul Procurorului Curții Penale Internaționale, în coordonare cu autoritățile judiciare ucrainene, în aplicarea principiului complementarității ce guvernează relația dintre state și instanța penală internațională.
A arătat, de asemenea, că România, ca promotor constant al respectării și valorificării dreptului internațional, este parte a acestor eforturi colective și urmărește activ combaterea impunității pentru crimele comise în contextul războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. A reamintit, în context, că România a fost printre statele care au sesizat, la 2 martie 2022, Procurorul Curții Penale Internaționale în vederea anchetării situației din Ucraina. De asemenea, România a contribuit cu suma de 100.000 euro la Fondul Fiduciar al Curții Penale Internaționale, pentru susținerea desfășurării în bune condiții a activității Biroului Procurorului pe parcursul anului 2022.
Angajamentul participanților pentru o abordare coerentă și asigurarea unui răspuns eficient în scopul înfăptuirii justiției și tragerii la răspundere a celor vinovați de comiterea acestor infracțiuni a fost reafirmat printr-o declarație politică, adoptată în cadrul Conferinței.
Sursa: Participarea secretarului de stat Cornel Feruță la Conferința Ukraine Accountability