Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a participat marți, 1 martie 2022, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 49-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, desfășurat la Geneva.

Demnitarul român a avut o întrevedere bilaterală cu Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Michelle Bachelet, în care a reafirmat sprijinul acordat de România activităţii și independenței Oficiului în promovarea şi protejarea la nivel global a drepturilor omului. Secretarul de stat Cornel Feruță a subliniat că agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a condamnat atacurile inacceptabile asupra populației și a infrastructurii civile din această țară. Discuția cu înaltul oficial ONU a vizat și cooperarea dintre Biroul Înaltului Comisar cu România și activitatea României în Consiliul pentru Drepturile Omului.

În discursul susținut în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului, secretarul de stat Cornel Feruță& a subliniat necesitatea actuală și universală de promovare și de protejare a drepturilor omului. În acest sens, oficialul român a arătat că sistemul universal al drepturilor omului este parte integrantă a angajamentului României pentru un multilateralism puternic și eficient, bazat pe reguli clare și predictibile. Impactul negativ al acțiunilor neprovocate și nejustificate ale Federației Ruse împotriva Ucrainei generează o adevărată agresiune asupra drepturilor omului, ce trebuie să înceteze imediat. Demnitarul român a condamnat cu fermitate încălcările flagrante de către Rusia ale prevederilor dreptului internațional, atât cele înfăptuite pe teritoriul ucrainean, cât și acțiunile pe care Moscova le desfășoară asupra propriilor cetățeni, pe care îi sancționează pentru exercitarea liberă a drepturilor fundamentale ale omului, precum dreptul la proprie opinie și exprimarea pașnică a acesteia.

Oficialul român a reafirmat sprijinul puternic al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, a cerut încetarea imediată a agresiunii Rusiei și retragerea totală a forțelor sale armate de pe teritoriul ucrainean. În solidaritate cu poporul și autoritățile ucrainene, acesta a prezentat angajamentul clar al autorităților de la București de a facilita intrarea pe teritoriul României a refugiaților ucraineni, pe fondul pregătirilor continue pentru gestionarea unui flux crescut de refugiați. În acest context, secretarul de stat Cornel Feruță a reafirmat sprjinul pentru activitatea Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului și pentru eforturile sale de promovare și protejare a drepturilor omului.

În discursul susținut, demnitarul român a promovat candidatura României pentru un nou mandat de membru în cadrul Consiliului Drepturilor Omului, pentru perioada 2022-2023. Acesta a menționat principalele priorităţi pe care țara noastră le are în vedere pentru acest mandat, respectiv respectarea drepturilor omului, democraţia, statul de drept, prevenirea şi combaterea discriminării, a rasismului şi a xenofobiei, drepturile femeilor şi fetelor şi libertatea de exprimare. Totodată, s-a referit la cele mai importante realizări pe care România le-a îndeplinit în fiecare dintre aceste domenii.

În marja segmentului la nivel înalt al celei de-a 49-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, secretarul de stat a participat la un eveniment cu tema „Atacul Federației Ruse asupra Ucrainei și consecințele în materie de drepturi ale omului ale acestuia”. În intervenția sa, oficialul român a condamnat din nou, cu fermitate, acțiunile agresive ale Rusiei și și-a exprimat preocuparea față de costurile umane ale acestei agresiuni. Potrivit acestuia, România rămâne solidară față de civilii afectați de această agresiune militară total nejustificată și neprovocată.
 

Informații suplimentare:

Preocupările ONU în domeniul drepturilor omului au cunoscut un progres instituţional imediat după adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului de către Adunarea generală a ONU, la 10 decembrie 1948.

Consiliul Drepturile Omului (CDO) este un organ subsidiar permanent al Adunării Generale şi reprezintă unul dintre cele două organe nou-create în contextul reformei generale a ONU. A fost înfiinţat în baza Rezoluţiei Adunării Generale a ONU nr. 60/251 (adoptată la 15 martie 2006) şi a început să funcţioneze efectiv la data de 19 iunie 2006, înlocuind Comisia Drepturilor Omului. CDO are sediul la Geneva şi este constituit din 47 de state membre cu drept de vot.

Constituirea CDO a fost apreciată de oficialii de rang înalt ai ONU drept o oportunitate istorică pentru eforturile de îmbunătăţire a protecţiei şi promovării drepturilor şi libertăţilor fundamentale la scară globală.

România a avut două mandate în cadrul CDO, primul, în perioada 19 iunie 2006 – 18 iunie 2008, pe parcursul căruia a exercitat şi preşedinţia CDO (2007/2008), iar al doilea, din august 2011 până la finele lui 2014.

 

Sursa: Participarea secretarului de stat Cornel Feruță la segmentul de nivel înalt al celei de-a 49-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului