Secretarul de stat Daniela Gîtman a participat, în perioada 3-4 martie 2022, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale (CAG), organizată de Președinția franceză a Consiliului UE, la Arles. Din partea Comisiei Europene, la reuniune au participat Vice-Preşedintele pentru relaţii interinstituţionale şi prospectivă Maros Šefčovič, Vice-Preşedintele pentru valori şi transparenţă Vera Jourova şi Vice-Preşedintele pentru democraţie şi demografie, Dubravka Suica.
Pe agenda reuniunii au figurat următoarele teme de discuție: răspunsul UE la criza din Ucraina, statul de drept și valorile fundamentale ale UE şi Conferința privind viitorul Europei.
În cadrul discuțiilor privind răspunsul UE la criza din Ucraina, secretarul de stat Daniela Gîtman a reafirmat necesitatea menţinerii unităţii şi coerenţei de acţiune a UE în raport cu acţiunile Rusiei. Totodată, a reiterat solidaritatea României și a poporului român față de Ucraina și poporul ucrainean în fața agresiunii Federației Ruse, atât la nivel internațional, cât și prin acțiunile concrete de sprijin la nivel european şi național. A subliniat, de asemenea, necesitatea continuării sprijinului acordat Ucrainei și a prezentat măsurile luate de România în acest sens, inclusiv crearea unui centru logistic (hub regional) pentru colectarea și facilitarea tranzitului asistenței umanitare către Ucraina.
Secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat, în context, importanţa oferirii de asistență umanitară şi pentru Republica Moldova, atât în sprijinirea eforturilor sale de gestionare a fluxurilor de refugiați, cât şi pentru gestionarea crizei preţurilor la energie. A reafirmat, totodată, faptul că România va continua să susțină integrarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în Uniunea Europeană.
Demnitarul român a evidențiat, de asemenea, că evoluţiile recente au reconfirmat importanța cooperării transatlantice pentru asigurarea securității în spațiul euroatlantic, pe baza sistemului internațional de reguli.
În cadrul dezbaterii privind statul de drept și valorile fundamentale ale UE, secretarul de stat Daniela Gîtman a arătat că România susține implementarea şi consolidarea instrumentarului cuprinzător de care dispune UE în acest domeniu, la care participă constructiv. A evidențiat, în context, importanța Mecanismului european privind statul de drept, ca instrument aplicat tuturor statelor membre UE, bazat pe acțiune preventivă, încurajarea dialogului și a schimbului de bune practici. Cu referire la posibilitatea îmbunătățirii în continuare a instrumentelor disponibile, demnitarul român a subliniat necesitatea eliminării în perspectivă a duplicărilor între mecanisme care au arii de aplicare similare, precum și posibilitatea întăririi coordonării între instrumentele existente, astfel încât să fie asigurată complementaritatea între acestea și să susțină de o manieră cât mai eficientă acțiunea europeană în domeniu.
Discuţiile consacrate Conferinței privind viitorul Europei au reliefat importanța unor rezultate pragmatice, care să reflecte ideile exprimate de cetățeni la nivel european şi național și să vizeze întărirea politicilor europene, contribuind la păstrarea unității și coeziunii UE.