Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat luni, 9 mai 2022, la sesiunea de încheiere a Conferinței privind viitorul Europei, desfășurată la Strasbourg. Programat la un an de la lansarea lucrărilor Conferinței privind viitorul Europei, evenimentul a inclus intervenții din partea Președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Președintelui Franței, Emmanuel Macron, și a reprezentanților panelurilor cetățenești europene și naționale.
Sesiunea de închidere a Conferinței a reprezentat o oportunitate de a prezenta propunerile avansate de cetățeni în cadrul rundelor intense de dialog, precum și rezultatele finale ale acestui exercițiu amplu, care a constat în mii de dezbateri derulate la nivel european prin care cetățenii, inclusiv cei din România, au prezentat propuneri în raport cu așteptările lor de la Uniunea Europeană.
Ideile prezentate în cadrul panelurilor cetățenești europene, a celor naționale și pe platforma multilingvă au fost incluse într-un raport final care cuprinde propuneri pentru avansarea tuturor celor nouă teme ale Conferinței: schimbările climatice și mediu; sănătate; o economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă; UE în lume; valori și drepturi, statul de drept, securitate; transformarea digitală; democrație europeană; migrație; educație, cultură, tineret și sport.
În perioada următoare, va avea loc la nivelul fiecărei instituții europene o etapă de analiză pe marginea recomandărilor formulate, cu respectarea competențelor instituțiilor consacrate prin tratatele europene, conform Declarației comune interinstituționale referitoare la Conferința privind viitorul Europei.
De asemenea, în contextul participării la sesiunea de închidere a Conferinței, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut o întrevedere bilaterală cu omologul german, ministrul de stat pentru Europa şi afaceri climatice Anna Lührmann. Discuțiile s-au concentrat pe procesul de asigurare a transpunerii în practică a propunerilor şi recomandărilor incluse în raportul final al Conferinței privind viitorul Europei. În context, secretarul de stat român a reiterat importanța menținerii unei abordări bazate pe rezultate concrete, care să răspundă așteptărilor formulate de cetățeni şi care să contribuie la consolidarea proiectului european. Totodată, oficialul român a dat asigurări privind participarea constructivă a României la procesul de follow-up al Conferinței, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.
Informații suplimentare:
Raportul final al Conferinței privind viitorul Europei este unul cuprinzător şi reflectă inclusiv idei prezentate în cele peste 200 de dezbateri organizate în România sub egida Conferinţei. Aceste dezbateri au reliefat faptul că cetățenii români își doresc sisteme mai bune de sănătate, creșterea economică, crearea de locuri de muncă, răspunsuri coerente la provocările sociale generate de tranziția verde, protecția mediului, sisteme de educație mai bune în era digitalizării, creșterea rolului Uniunii în vecinătatea sa și consolidarea relației transatlantice.
Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat de o manieră constantă în acest proces și a facilitat organizarea unui număr semnificativ de dezbateri la nivel naţional. Un raport al evenimentelor organizate cu aportul MAE a fost redactat de Institutul European din România în luna martie 2022 şi publicat pe Platforma digitală a Conferinței privind viitorul Europei, reflectând așteptările cetățenilor participanți la evenimentele IER, pe tema viitorului UE. Raportul IER poate fi consultat aici: http://ier.gov.ro/wp-content/uploads/2022/03/IER_Raport-final-COFE_RO_21-martie-2022-1.pdf
De asemenea, reprezentanţii guvernamentali au fost activi în susţinerea propunerilor cetăţenilor români în cele două grupuri tematice din care România a ales să facă parte, Sănătatea, respectiv, Transformarea digitală, conform procedurilor agreate la debutul Conferinţei.