Secretarul de stat pentru relații interinstituționale, Janina Sitaru, a participat joi, 21 aprilie 2022, la evenimentul (desfășurat în format hibrid) prin care Ținutului Buzăului i-a fost de acordată oficial, de către reprezentanții UNESCO, titulatura de Geoparc din Rețeaua Internațională a Geoparcurilor UNESCO.
În acest cadru, oficialul MAE a adresat felicitări tuturor instituțiilor și partenerilor implicați în dezvoltarea și promovarea Ținutului Buzăului, demers finalizat prin recenta sa desemnare ca parte a Rețelei Internaționale a Geoparcurilor UNESCO.
Secretarul de stat a reliefat faptul că acest titlu reprezintă un succes al României și un demers care reflectă efortul conjugat al echipei manageriale, specialiștilor, autorităților județene și locale, comunităților și societății civile în crearea unui concept de valorificare și promovare a patrimoniului natural din regiune, prin protecție, educație și dezvoltare durabilă.
Secretarul de stat a subliniat că decizia forurilor UNESCO de a include Ținutul Buzăului în rețeaua mondială de geoparcuri reprezintă o validare și o recunoaștere a importanței geologice internaționale a regiunii, care include elemente naturale rare, dar și elemente ale patrimoniului cultural, material și, în special, imaterial, de interes pentru cercetare și pentru turism. Decizia completează cadrul favorabil pentru promovarea elementelor excepționale de patrimoniu natural ale României prin recunoașterea acestora la nivel internațional, o prioritate în acțiunile de diplomație culturală ale Ministerului Afacerilor Externe.
Festivitatea de primire oficială de către Ținutul Buzăului a titlului de geoparc din Rețeaua Internațională a Geoparcurilor UNESCO a fost organizată de Consiliul Județean Buzău, la eveniment participând, de asemenea, Secretarul General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, reprezentantul României în Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO, echipa managerială a proiectului și cea de specialiști, alături de reprezentanți ai autorităților centrale, locale și județene, ai presei și ai societății civile.
Informații suplimentare
La 13 aprilie 2022, odată cu adoptarea raportului Comisiei pentru Programe și Afaceri Externe UNESCO, Geoparcul Ținutul Buzăului a fost inclus în Rețeaua Internațională de Geoparcuri UNESCO. Alături de Țara Hațegului, Ținutul Buzăului devine cel de-al doilea geoparc din România parte a Rețelei Internaționale de Geoparcuri UNESCO, care include 177 de obiective din 46 de țări. Inițiativa Ținutul Buzăului este rezultatul colaborării dintre Consiliul Județean Buzău, Universitatea din București și Asociația „Ținutul Buzăului”.
Ținutul Buzăului cuprinde o serie de obiective naturale precum vulcanii noroioși, focurile vii, trovanții, domurile de sare, așezările rupestre, formațiunile din cenușa pietrificată a unor vulcani străvechi, câmpia abisală a unei mări preistorice ori păduri seculare.