Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat, în perioada 6-7 martie 2022, la reuniunea miniștrilor și secretarilor de stat responsabili pentru domeniul cooperării pentru dezvoltare din statele membre ale Uniunii Europene (CAE DEV), care s-a desfășurat la Montpellier (Franța), la invitația Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, și a ministrului pentru Europa și afaceri externe al Franței, Jean-Yves Le Drian. Au participat, de asemenea, comisarul european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, și comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, alături de președinții BEI și BERD.

Reuniunea a debutat cu un punct distinct dedicat situației umanitare din Ucraina, pe fondul agresiunii militare a Rusiei.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a prezentat principalele elemente care, din perspectiva României, vor trebui să definească acțiunile viitoare ale UE și statelor membre în gestionarea acestei crize majore din Ucraina, între care: menținerea unei presiuni constante asupra Rusiei și a Belarusului și concentrarea eforturilor europene pe implementarea coordonată a sancțiunilor; continuarea sprijinului pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia pentru întărirea rezilienței acestor țări pe termen mediu și lung; eliminarea completă a energiei ca instrument de presiune asupra statelor vulnerabile; mobilizarea asistenței oferite de Comisia Europeană, BEI și BERD pentru accelerarea implementării proiectelor strategice din domeniile transport, energie și infrastructură digitală; sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova în eforturile de prevenire a atacurilor cibernetice, amenințărilor hibride și a campaniilor de dezinformare.

Oficialul român a prezentat pe larg măsurile adoptate de autoritățile române pentru gestionarea afluxului de persoane în creștere la frontierele de stat cu Ucraina și Republica Moldova, context în care a evidențiat deciziile care vizează asigurarea accesului pe piața muncii, accesului la educație și la servicii medicale ale refugiaților, în paralel cu sprijinul acordat cetățenilor din state terțe care au intrat pe teritoriul României în vederea repatrierii în țările de origine. Din această perspectivă, a arătat că la frontiera de stat cu Ucraina există o mobilizare fără precedent, a autorităților române împreună cu organizațiile non-guvernamentale și societatea civilă, pentru sprijinirea tuturor persoanelor străine care solicită intrarea pe teritoriul României.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a prezentat setul de măsuri pe termen scurt adoptat de autoritățile române în sprijinul Ucrainei și poporului ucrainean, între care operaționalizarea unui centru logistic de stocare și distribuție a asistenței umanitare (hub), sub umbrela RescEU, ca urmare a creșterii inițiativelor la nivel european de acordare a asistenței umanitare către Ucraina. Această infrastructură va asigura toate condițiile pentru colectarea, depozitarea, gestionarea și transportul până la granița cu Ucraina a bunurilor și materialelor transmise de statele/organizații furnizoare de asistență umanitară. A menționat, de asemenea, decizia MAE de a reconfigura proiectele inițial adresate regiunilor Luhansk și Donețk prin redirecționarea fondurilor de asistență pentru dezvoltare către acțiuni umanitare care urmează a fi derulate în principalele orașe ucrainene afectate de conflict. 

Reuniunea ministerială a inclus și discuții pe marginea ofertei actuale a Uniunii Europene în materie de cooperare internațională pentru dezvoltare, punctele de referință fiind noul Instrument de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (NDIGI-Global Europe), abordarea Echipa Europa, precum și Strategia Global Gateway. Totodată, pe agenda CAE DEV s-a regăsit și subiectul legăturilor dintre biodiversitate și politicile de dezvoltare, cu accent pe agricultura durabilă și defrișări, precum consolidarea activităților de cercetare și dezvoltare în domeniul agricol, care să susțină tranziția către sisteme alimentare mai durabile.

În linie cu aspectele convenite atât la Summit-ul UE-Uniunea Africană (17-18 februarie 2022), cât și la Forumul Ministerial pentru cooperare în Indo-Pacific (22 februarie 2022), discuția a oferit cadrul pentru evidențierea modalităților prin care instrumentele strategice ale UE pot fi utilizate cu maximă eficiență pentru a veni în sprijinul țărilor partenere, contribuind la creșterea vizibilității și a credibilității acțiunilor Uniunii.

În acest context, secretarul de stat Daniela Gîtman a salutat funcționarea deplină a instrumentului NDICI-Global Europe, fapt care demonstrează eficacitatea UE de a elabora și implementa cu celeritate soluții într-un mediu internațional aflat în schimbare rapidă, pledând, în același timp, pentru evitarea duplicării eforturilor în cadrul inițiativelor Echipa Europa. Totodată, a reliefat necesitatea de a intensifica comunicarea publică a UE în materie de asistență pentru dezvoltare, în special pentru combaterea campaniilor de dezinformare, care subminează credibilitatea UE ca partener credibil și dedicat în susținerea proceselor de dezvoltare ale partenerilor săi.

Apreciind rezultatele celor două reuniuni recente la nivel înalt – Summit-ul UE-Uniunea Africană și Forumul Ministerial pentru cooperare în Indo-Pacific – secretarul de stat Daniela Gîtman a amintit interesul pe care România îl acordă parteneriatului cu Africa, în acest sens urmând a crește nivelul asistenței oficiale pentru dezvoltare alocate din bugetul MAE de la 14,5% în 2021 la 17% în perioada 2022-2025. De asemenea, a menționat domeniile în care expertiza României poate aduce valoare adăugată parteneriatului UE – Indo-Pacific.

În cadrul discuțiilor ministeriale privind integrarea biodiversității în politicile de dezvoltare, oficialul MAE a informat asupra asistenței financiare acordate de România în perioada 2020-2021 în vederea combaterii schimbărilor climatice și protecției mediului la nivel internațional. A subliniat susținerea României pentru un nou cadru global ambițios post-2020 pentru biodiversitate în cadrul celei de a 15-a reuniuni a Conferinței părților (CBD/COP15) la Convenția privind diversitatea biologică.

Cu privire la modalitățile în care dezvoltarea agricolă și cercetarea specifică pot sprijini sistemele alimentare durabile și biodiversitatea, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat importanța promovării asocierilor țărilor partenere la programele UE de cercetare și inovare, ceea ce va permite facilitarea transferului de cunoștințe științifice și tehnice în folosul tuturor. În acest sens, a apreciat că intensificarea cooperării în cadrul inițiativei DeSIRA (Development Smart Innovation through Research in Agriculture) va contribui la creșterea productivității durabilității sistemelor agricole și alimentare din țările cu venituri mici și medii din Africa, Asia și America Latină.

În egală măsură, oficialul MAE a caracterizat drept esențială coordonarea cu state care împărtășesc aceeași viziune în vederea stabilirii de standarde care pot fi reproduse în întreaga lume, astfel încât să fie valorificată experiența comună. De asemenea, a menționat că asistența de dezvoltare a României către țările partenere a vizat, inter alia, dezvoltarea capacității de producție agricolă și a unor sisteme alimentare durabile, proiectele din acest domeniu derulându-se cu precădere în Africa.

 

Sursa: Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, componenta Dezvoltare