Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat marți, 21 iunie 2022, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG). Comisia Europeană a fost reprezentată la reuniune de vicepreședintele și comisarul pentru relații interinstituționale Maroš Šefčovič și vicepreședintele și comisarul pentru democrație și demografie Dubravka Šuica.
În cadrul Consiliului, miniștrii și secretarii de stat pentru afaceri europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii asupra proiectului de concluzii ale Consiliului European din 23-24 iunie 2022, cu prilejul căruia liderii europeni vor aborda aspecte legate de situația din Ucraina, cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, precum şi noul concept al Europei extinse / Wider Europe, aspecte economice în contextul Semestrului European şi Conferinţa privind viitorul Europei.
Pe agenda Consiliului Afaceri Generale au figurat și măsurile de follow-up pentru Conferința privind viitorul Europei, Recomandările specifice de țară în cadrul exercițiului Semestrului European 2022, precum şi Regulamentul privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică. Totodată, Comisia Europeană a prezentat stadiul relațiilor Uniunii cu Regatul Unit.
În pregătirea Consiliului European din 23-24 iunie 2022, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman, în cadrul discuției privind situația din Ucraina, a evocat recenta vizită a Președintelui României, Klaus Iohannis, la Kiev, alături de Președintele francez Emmanuel Macron, de Cancelarul german Olaf Scholz și de Prim-ministrul italian Mario Draghi, reiterând mesajul de unitate și solidaritate în sprijinul Ucrainei în plan politic, militar, social, economic și umanitar. În context, a condamnat blocajul impus de Federația Rusă asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră și a reamintit eforturile depuse de România pentru a facilita exportul grânelor ucrainene prin porturile sale de la Marea Neagră și Dunăre, pledând pentru asigurarea unor coridoare de transport securizate în Marea Neagră. Totodată, a evidențiat rolul important pe care Uniunea Europeană este chemată să îl joace în procesul de reconstrucție a Ucrainei, precum și necesitatea de a sprijini concret, și pe mai departe, Republica Moldova în gestionarea efectelor generate de conflictul din Ucraina.
Cu referire la cererile de aderare la UE depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, oficialul român a salutat Opiniile Comisiei Europene pe această temă și a exprimat susținere pentru acordarea statutului de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova cu prilejul Consiliului European din 23-24 iunie 2022. A salutat organizarea reuniunii la nivel înalt UE – Balcanii de Vest în marja Consiliului European din 23-24 iunie, apreciind că reprezintă un mesaj puternic pentru avansarea procesului de extindere și formulând speranța obținerii de progrese concrete pentru a permite demararea efectivă a negocierilor de aderare pentru Macedonia de Nord și Albania.
În cadrul intervenției sale pe tema follow-up-ului Conferinței privind viitorul Europei, secretarul de stat Daniela Gîtman a salutat analiza propunerilor formulate de cetățenii europeni, publicată recent de Secretariatul General al Consiliului, și a reafirmat sprijinul României pentru acele acțiuni care pot răspunde așteptărilor celor mai presante ale cetățenilor în domenii de impact direct asupra vieții cotidiene, precum crearea de locuri de muncă, sănătate, asigurarea unei tranziții verzi și digitale juste și a unei vecinătăți stabile, implementarea acestora fiind realizabilă în cadrul juridic actual oferit de tratate.
În răspuns la prezentarea de către Comisia Europeană a ultimelor evoluții din relația Uniunii cu Regatul Unit, a exprimat sprijin pentru demersurile Comisiei, evidențiind necesitatea unui mesaj de unitate pe fondul publicării, de către partea britanică, a unei propuneri legislative vizând modificarea unilaterală a Protocolului Irlanda / Irlanda de Nord. În același timp, a pledat pentru menținerea în atenție și a altor chestiuni de interes în relația cu Regatul Unit, precum aceea a drepturilor cetățenilor europeni.