Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat luni, 7 noiembrie 2022, la Sofia, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), organizată de Președinția anuală exercitată de Bulgaria. Reuniunea ministerială a beneficiat de prezența unor invitați speciali din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Principalele teme abordate în cadrul dezbaterilor s-au referit la modalitățile de continuare a sprijinului acordat Ucrainei și populației sale, pe fondul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva acestui stat. Discuțiile din cadrul reuniunii au vizat și alte teme de actualitate, precum situația de securitate regională, diversificarea surselor de energie, îmbunătățirea conectivității și stabilizarea lanțurilor de aprovizionare. De asemenea, a existat un schimb de opinii privind agenda de integrare europeană pentru statele ne-membre UE din ICE, mai ales în contextul acordării recente a statutului de candidat la UE Republicii Moldova și Ucrainei.
ÃŽn intervenÈ›ia sa, secretarul de stat Daniela Gîtman a exprimat aprecierea pentru proiectele lansate în cadrul ICE, cu accent asupra iniÈ›iativelor care vizează consolidarea dialogului cu UE È™i cu organismele internaÈ›ionale relevante. A subliniat importanÈ›a cooperării în cadrul ICE È™i a solidarității UE pe fondul consecinÈ›elor multiple generate de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, stat membru ICE. Totodată, secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat poziÈ›ia fermă a României în ceea ce priveÈ™te continuarea sprijinului pentru Ucraina, atât din perspectiva acoperirii nevoilor urgente ale populaÈ›iei pentru a face față sezonului de iarnă, în condiÈ›iile în care, doar în ultima săptămână, o treime din infrastructura critică energetică a Ucrainei a fost parÈ›ial distrusă sau deteriorată de atacurile militare ale FederaÈ›iei Ruse, cât È™i în privinÈ›a procesului de reconstrucÈ›ie, atunci când evoluÈ›iile din teren o vor permite. Oficialul român a prezentat caracterul multidimensional È™i cuprinzător al asistenÈ›ei acordate de România statului vecin, inclusiv asistenÈ›a umanitară oferită refugiaÈ›ilor È™i rolul esenÈ›ial pe care România îl îndeplineÈ™te în facilitarea transportului de cereale din Ucraina către destinaÈ›ii terÈ›e, prin infrastructura de pe teritoriul său.Â
În planul cooperării regionale sectoriale, secretarul de stat Daniela Gîtman a accentuat importanța finalizării rețelelor integrate de transport și energie, o prioritate pe care România o promovează consecvent, pentru aportul direct la combaterea efectelor negative ale crizei energetice, care afectează în prezent întreg continentul, dar cu precădere statele afiliate ICE din regiunea sud-est europeană. În acest sens, a propus dezvoltarea mai ambițioasă a cooperării la nivelul ICE, prin actualizarea Planului de Acțiuni 2020-2023, în corelare cu instrumentele financiare europene destinate regiunii, inclusiv a celor care vizează regiunea extinsă a Mării Negre și cea a Dunării.
Oficialul român a reafirmat sprijinul puternic al României pentru parcursul european al celor opt parteneri non-UE din ICE și a salutat publicarea de către Uniunea Europeană, la 12 octombrie 2022, a „Pachetului extindereâ€, subliniind sprijinul României pentru avansarea politicii în domeniu, bazată pe principiul meritelor proprii ale candidaÈ›ilor. Totodată, a reiterat că È›ara noastră împărtășeÈ™te constatările actuale ale Comisiei prin Pachetul extindere, în linie cu concluziile Consiliul European din iunie 2022 cu privire la importanÈ›a reformelor, în special în domeniul statului de drept, al independenÈ›ei È™i funcÈ›ionării sistemului judiciar È™i luptei împotriva corupÈ›iei.
Daniela Gîtman a subliniat, totodată, necesitatea menținerii orientării strategice a tuturor candidaților și semnificația alinierii la PESC, aspect central al procesului de integrare europeană, care confirmă atașamentul față de valorile comune europene.
De asemenea, oficialul român a salutat preluarea, în anul 2023, a Președinției anuale a ICE de către Republica Moldova și a exprimat întregul sprijin al României pentru obiectivul anunțat, de aprofundare a acțiunilor sinergice dintre formatele regionale de cooperare cu agenda europeană, în beneficiul cetățenilor din regiune.
În marja reuniunii, secretarul de stat Daniela Gîtman a avut o serie de contacte bilaterale cu șefii delegațiilor participante.
La finalul evenimentului, a fost adoptată o Declarație comună a statelor membre ICE, care subliniază solidaritatea acestora cu Ucraina, condamnă anexarea ilegală de către Federația Rusă a teritoriilor ucrainene ocupate, salută acordarea statutului de candidat la integrarea în UE a Republicii Moldova și Ucrainei și reafirmă sprijinul pentru avansarea procesului de extindere cu Balcanii de Vest. A avut loc predarea Președinției-în-Exercițiu a ICE exercitate de Bulgaria către Republica Moldova, pentru mandatul 1 ianuarie – 31 decembrie 2023.
Â
Informații suplimentare:
ICE reprezintă o formă flexibilă de cooperare regională ce reuneÅŸte 17 țări, dintre care nouă state membre UE – Bulgaria, Cehia, CroaÈ›ia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria ÅŸi opt state ne-membre UE – Albania, Belarus (suspendată de la 25 martie 2022 din toate activităţile ICE, „ca o consecinţă a acÅ£iunilor acestui stat în sprijinul agresiunii împotriva UAâ€), Bosnia ÅŸi HerÅ£egovina, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina. România a aderat la ICE la 1 iunie 1996.
ICE rămâne o platformă politică utilă promovării profilului european și regional al țării noastre, prin contribuția la procesul de racordare a țărilor membre din vecinătatea UE la valorile și standardele Uniunii. Activitatea ICE include dialogul politic și finanțarea proiectelor pentru transferul expertizei statelor membre UE în vecinătate, în varii domenii (transport, energie, mediu, reformă administrativă, anti-corupție etc.) și promovarea bunelor relații, a statului de drept și a libertăților fundamentale.
Â