Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat joi, 12 mai 2022, la o reuniune pe teme de afaceri europene între România, Bulgaria și Grecia, la nivel de secretar de stat, organizată la Atena. Grecia și Bulgaria au fost reprezentate de Miltiadis Varvitsiotis, ministru delegat pentru afaceri europene, respectiv de Vasil Georgiev, ministru adjunct pentru afaceri europene.
Desfășurată pe fondul provocărilor generate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, reuniunea a urmărit consolidarea cooperării între România, Grecia și Bulgaria la nivel european și regional. Au fost abordate evoluțiile regionale în contextul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, perspectivele extinderii UE, situația actuală în Balcanii de Vest, criza energetică și gestionarea migrației.
Discuţiile au reliefat importanța centrală pe care Balcanii de Vest o au pentru stabilitatea și securitatea Europei, mai ales în contextul actual al crizei din Ucraina. Secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat, în acest cadru, susținerea fermă și constantă pe care România o acordă politicii de extindere, exprimând speranța că deschiderea efectivă a negocierilor de aderare la UE cu Republica Macedonia de Nord și Albania va avea loc cât mai curând posibil. A subliniat, în context, faptul că ambele state s-au dovedit parteneri de încredere ai Uniunii Europene, adoptând măsuri ferme ca reacție la agresiunea militară rusă din Ucraina, inclusiv prin alinierea deplină la deciziile Uniunii Europene în domeniul Politicii Externe și de Securitate Comună.
Secretarul de stat român a evidenţiat, în cadrul convorbirilor, măsurile adoptate la nivel național și european pentru gestionarea situației refugiaților din Ucraina, precum și importanța acordării de asistență Ucrainei și Republicii Moldova, în contextul provocărilor generate de agresiunea militară a Federației Ruse. Oficialul român a evidențiat, totodată, sprijinul României pentru integrarea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei în Uniunea Europeană, poziție bazată pe convingerea fermă că locul celor trei state asociate este în interiorul familiei europene. A exprimat susținerea pentru o perspectivă europeană tangibilă, bazată pe merite, prin mecanisme care să sprijine înregistrarea progreselor necesare spre statutul de stat membru al Uniunii Europene.
În cadrul discuțiilor, a fost exprimată satisfacția pentru foarte buna cooperare a celor trei țări în cadrul NATO. În perspectiva Summitului NATO de la Madrid, secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat importanța cheie a Mării Negre şi a regiunii extinse a Mării Negre în situația actuală de securitate, marcată de agresiunea militară ilegală declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei. De asemenea, a fost exprimată preocuparea față de modul în care Rusia alimentează tensiunile interne în statele din Europa de Sud-Est, cu scopul de a obstrucționa procesele europene și euroatlantice ale partenerilor regionali.
O temă importantă a dezbaterilor a constituit-o securitatea energetică și rolul cooperării regionale în atingerea acestui obiectiv. Participanții au exprimat susținerea fermă pentru inițiativele care au ca scop sporirea securității energetice în regiune, cu accent pe interconectivitate și finalizarea unor proiecte regionale importante, menite a asigura securitatea furnizării de energie și funcționării adecvate a pieței energetice.
Discuțiile au vizat și măsurile privind gestionarea migrației, fiind reiterată importanța dimensiunii externe a acesteia. În context, secretarul de stat român a exprimat aprecierea pentru eforturile Greciei privind gestionarea migrației, prezentând acțiunile întreprinse de România în acest domeniu. De asemenea, dezbaterile au oferit un bun prilej pentru Grecia de a-și reitera sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
În marja reuniunii, a fost abordate și relațiile bilaterale dintre România și Grecia, respectiv dintre România și Bulgaria, cu accent pe interesele comune la nivel regional și european și pe importanța cooperării în cadrul UE, NATO și altor organizații regionale și internaționale relevante. S-a agreat continuarea reuniunilor de acest tip în perioada următoare, fiind deosebit de utile în derularea cu succes a proiectelor concrete de cooperare între cele trei state.