Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat, la 21 martie 2022, la segmentul ministerial al primei ediții a Forumului Umanitar European, care s-a desfășurat la Bruxelles, la invitația comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, și a ministrului pentru Europa și afaceri externe al Franței, Jean-Yves Le Drian.

Evenimentul a prilejuit reafirmarea angajamentului comun al statelor membre ale Uniunii Europene și al partenerilor Uniunii pentru promovarea respectării și aplicării depline a principiilor dreptului internațional umanitar, în vederea maximizării impactului asistenței umanitare.

În intervenția sa, axată pe modalitățile practice de îmbunătățire a conformității cu dreptul internațional umanitar, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat actualitatea temelor aflate pe agenda reuniunii, prin prisma amplificării provocărilor din sfera umanitară, precum și a nevoii stringente de a acționa concertat pentru a fi abordate în mod eficient.

În context, a condamnat agresiunea ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și atacurile care vizează populația și obiectivele civile, fapte care sunt interzise de dreptul internațional umanitar. În plus, a salutat Ordinul Curții Internaționale de Justiție de la 16 martie 2022, prin care se solicită suspendarea imediată de către Federația Rusă a operațiunilor militare începute la 24 februarie 2022 în Ucraina.

Demnitarul român a reafirmat angajamentul ferm al României față de respectarea strictă a normelor de drept internațional, inclusiv de drept internațional umanitar, ca pilon al politicii externe și garanție a promovării relațiilor pașnice și predictibile între state. În acest sens, a exprimat sprijinul și interesul României de a contribui la dezbaterile regionale și internaționale, care pot trasa linii directoare de acțiune pentru asigurarea respectării dreptului internațional umanitar.

Având în vedere agravarea contextului umanitar mondial, inclusiv prin încălcări sistematice și deliberate ale legislației umanitare internaționale și ale celei privind drepturile omului, secretarul de stat Daniela Gîtman a pledat pentru combaterea impunității, dintr-un imperativ moral față de persoanele vulnerabile în situații de criză. S-a referit, astfel, la necesitatea monitorizării încălcărilor dreptului internațional umanitar printr-un proces independent, imparțial și transparent de colectare și analizare a datelor, cu scopul de a se evita dublul standard și instrumentalizarea politică a unui asemenea demers. Cu privire la urmărirea în justiție și tragerea la răspundere a persoanelor responsabile de infracțiuni potrivit dreptului internațional umanitar, a susținut importanța unei cooperări eficiente între state și mecanismele internaționale de anchetă, inclusiv prin facilitarea exercitării jurisdicției Curții Penale Internaționale.

Oficialul român a subliniat capacitatea UE, în calitatea sa de lider global în acordarea de asistență internațională, de a avansa dezbaterile în domeniul în cauză, menținându-se relevanța strategică în relația cu partenerii. A insistat asupra importanței îmbunătățirii utilizării instrumentelor operaționale ale UE, pentru a promova normele internaționale umanitare în cadrul acțiunilor sale externe și, implicit, respectarea acestora de către state terțe ori, după caz, actori nestatali care operează în state terțe.

În egală măsură, secretarul de stat Daniela Gîtman a menționat demersurile întreprinse, pe plan intern, de către autoritățile române, în scopul consolidării respectului față de dreptul internațional umanitar. Astfel, a amintit elaborarea primului Raport voluntar privind aplicarea dreptului internațional umanitar la nivel național în 2021, precum și noua Strategie națională de aplicare a dreptului internațional umanitar ce se află în plin proces de realizare.

 

Informații suplimentare

”Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind acțiunea umanitară a UE: noi provocări, aceleași principii – COM(2021) 110 final” prevede organizarea Forumului Umanitar European în scopul promovării unei discuții și a unui dialog mai susținute, inclusiv cu privire la aspectele de politică umanitară, în spiritul abordării „Echipa Europa”/“Team Europe”. Procedând astfel, Forumul Umanitar European își propune să devină un eveniment european de referință în privința asistenței umanitare globale și, totodată, să constituie un punct de referință anual pe agenda internațională privind acțiunea umanitară.

Prima ediție a Forumului are loc la Bruxelles în perioada 21-23 martie 2022.

 

 

Sursa: Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la segmentul ministerial privind respectarea Dreptului Internațional Umanitar, în cadrul Forumului Umanitar European