Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a participat miercuri, 30 martie, și joi, 31 martie, la două evenimente care au marcat încheierea Lunii Francofoniei 2022.
Masa rotundă „Francofonie și plurilingvism: mariaj din dragoste sau de conveniență?”, organizată la sediul Institutului Francez din București, la 30 martie 2022, a prilejuit un schimb de opinii referitor la raportul „Diversitatea lingvistică și limba franceză în Europa”. Acest document, coordonat de Christian Lequesne, politolog și profesor la Universitatea Sciences Po din Paris, a fost prezentat în contextul Președinției Franceze a Consiliului UE.
În cadrul dezbaterii, secretarul de stat Cornel Feruță a subliniat rolul limbii franceze în promovarea multilingvismului, ca fundament al unui multilateralism mai eficient, mai echitabil și mai incluziv. Demnitarul român a subliniat faptul că România este un susținător activ al multilingvismului, fiind unul dintre co-sponsorii tradiționali ai Rezoluției Adunării Generale a ONU privind acest subiect.
De asemenea, secretarul de stat a evocat nivelul foarte dezvoltat al învățământului universitar în limba franceză din România, țara noastră fiind a treia țară din lume ca număr de filiere universitare de limbă franceză. De asemenea, oficialul MAE a reafirmat angajamentul activ al României pentru dezvoltarea Francofoniei științifice, în special prin construirea, la București, a Casei Universitare a Francofoniei, consolidarea programelor actuale sau lansarea de noi programe de burse pentru studenții de limbă franceză și tinerii cercetători.
La această masă rotundă au mai participat, în calitate de vorbitori, Luminița Odobescu, consilier prezidențial, Gabriel Atanasov, ambasadorul Republicii Macedonia de Nord în România și Republica Moldova, și Simona Corlan Ioan, lector la Facultatea de Istorie a Universității din București, iar invitat de onoare a fost Prof. Christian Lequesne. Evenimentul a fost moderat de Ciprian Mihali, lector, doctor în filosofie la Universitățile din Strasbourg și Cluj.
Următorul eveniment, atelierul „Diplomația Secolului XXI: ministerele de externe sub lupă”, a avut loc la 31 martie 2022, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, fiind organizat de MAE, în colaborare cu Institutul Francez din București. Au participat membrii Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România (GADIF), ambasadori și diplomați români, precum și reprezentanți ai REPECO (Reprezentanța OIF pentru Europa Centrală și de Est) și AUF-ECO (Direcția regională pentru Europa Centrală și de Est a Agenției Universitare a Francofoniei).
În intervenția sa, secretarul de stat Cornel Feruță a menționat faptul că acest atelier a avut loc în contextul aniversării, în acest an, a 160 de ani diplomație română modernă, care a contribuit la afirmarea României ca stat independent şi suveran, cu un statut internațional bine definit. Oficialul român s-a referit la rolul activ al țării noastre în promovarea susținută a unor valori fundamentale precum pacea, democrația și drepturile omului. Secretarul de stat a subliniat că România va continua să susțină activ solidaritatea francofonă, fie că este vorba de burse de studiu și cercetare, de participare la operații de menținere a păcii și reconstrucție post-conflict, de ajutor umanitar, de distribuire echitabilă a vaccinurilor anti-COVID-19 sau de dezvoltare durabilă.