Secretarul de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru a participat marți, 26 iulie 2022, la deschiderea oficială a celei de-a XIII-a ediții a programului de tabere „ARC” pentru românii de pretutindeni. Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural „Iustin Sohorca” din Sângeorz – Băi și a reunit reprezentanți ai Parlamentului României, Guvernului, misiunilor diplomatice ale României în străinătate precum și ai autorităților județene din Bistrița – Năsăud și Neamț.
În intervenția sa, secretarul de stat Janina Sitaru a subliniat că organizarea acestui program reprezintă o dovadă solidă a interesului pe care România îl acordă afirmării şi păstrării identităţii lingvistice și culturale a persoanelor aparținând comunităţilor româneşti din întreaga lume.
„Este un proiect gândit să le dezvăluie România copiilor și tinerilor din diaspora și din comunitățile istorice, o ocazie de a realiza importanța de a fi român, oriunde în lume. Ei sunt ambasadorii culturii și tradițiilor românești acolo unde locuiesc și, ca oricărui ambasador, avem datoria de a le oferi, prin intermediul acestui program, un mandat simbolic despre felul în care pot susține țara noastră, chiar și de la distanță. În contextul în care 2022 este «Anul European al Tineretului», implicarea tinerilor trebuie să reprezinte o piatră de temelie a viitoarelor politici publice”, a declarat Janina Sitaru.
De asemenea, demnitarul a evidențiat eforturile depuse în ultimele luni de autoritățile române în acordarea de asistență umanitară refugiaților ucraineni, în contextul agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, precum și necesitatea de a sprijini în mod consecvent Republica Moldova.
Informații suplimentare:
Cea de-a XIII-a ediție a programul de tabere pentru românii de pretutindeni „ARC” este organizată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului. Un număr de 1.225 de elevi, studenți, tineri și profesori români din Ucraina, Albania, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Franța, Grecia, Italia, Austria, Germania, Portugalia, Belgia, Cehia, Emiratele Arabe Unite, Canada, Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor participa la ediția din acest an, în centrele de agrement Oglinzi (jud. Neamţ) și Sângeorz –Băi (jud. Bistrița – Năsăud). Activităţile organizate în cadrul programului se axează pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească, inclusiv prin intermediul excursiilor organizate la obiectivele culturale și turistice din zonă.