Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a primit luni, 24 octombrie 2022, la sediul MAE, pe participanții la Cursul de formare în domeniul afacerilor europene dedicat diplomaților și funcționarilor din administrația centrală a Republicii Moldova, implicați în procesul de aderare la UE.
Cursul, desfășurat în perioada 23-29 octombrie 2022, la București și Sinaia, este finanțat prin Planul anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară elaborat de MAE și este derulat de Institutul Diplomatic Român (IDR), cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).
Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a salutat participarea funcționarilor de la Chișinău la programul de formare asigurat de România, punctând faptul că acesta este primul organizat după obținerea de către Republica Moldova, în iunie 2022, a statutului de stat candidat pentru aderarea la UE, obiectiv susținut puternic de către România. A evocat, în acest cadru, eforturile politice importante depuse de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, precum și de diplomația română pentru a fi obținută decizia Consiliului European din iunie de acordare a statutului de stat candidat la aderarea la UE Republicii Moldova, respectiv pentru a sprijini redactarea răspunsurilor la chestionarul înaintat de Comisia Europeană, premergător Opiniei Comisiei din 17 iunie prin care s-a propus acordarea acestui statut.
De asemenea, șeful diplomației române a evidențiat faptul că, în concordanță cu discuțiile purtate cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, MAE întreprinde demersuri pentru continuarea într-o formă extinsă, în anul 2023, a programului de formare în domeniul afacerilor europene. Totodată, a adăugat că prezentul curs va crea bazele pentru calibrarea cât mai aplicată a eforturilor viitoare de formare profesională în materie.
Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că MAE acordă o atenție semnificativă susținerii Guvernului Republicii Moldova în procesul de reformă și consolidare a administrației, necesare pentru aderarea la UE. A punctat, totodată, importanța deosebită a procesului actual de consolidare, la nivelul instituțiilor Republicii Moldova, a standardelor și valorilor europene în vederea unei implementări eficiente a reformelor necesare, proces în cadrul căruia România este deschisă să ofere expertiză și sprijin. Un exemplu similar este și programul de pregătire a magistraților din Republica Moldova, inițiat anul acesta de Institutul Național al Magistraturii din România, la propunerea și cu finanțarea MAE prin bugetul dedicat asistenței oficiale pentru dezvoltare.