Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a fost primit vineri, 27 mai 2022, de către Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, în marja participării la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor afacerilor externe din România, Polonia și Turcia, desfășurată la Istanbul, împreună cu ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, și cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, gazda reuniunii.

Ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit Președintelui Recep Tayyip Erdoğan pentru găzduirea de către Turcia a reuniunii Trilateralei, inclusiv în contextul marcării celor 10 ani de la crearea, la inițiativa României, a acestui format.

Șeful diplomației române a subliniat valoarea adăugată a dialogului Trilateral, dobândită în timp, și a prezentat evaluările țării noastre cu privire la subiectele de interes comun discutate pe parcursul consultărilor de la Istanbul.

Discuțiile s-au concentrat pe mediul de securitate. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a menționat necesitatea reflectării, de o manieră adecvată, în documentele Summitului de la Madrid, inclusiv în noul Concept Strategic, a importanței strategice a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, având în vedere și contextul de securitate generat de războiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei și a arătat că România contează pe sprijinul Turciei pentru acest obiectiv.

Președintele turc a exprimat apreciere pentru modul în care România, respectiv Polonia au gestionat situația umanitară provocată de agresiunea rusă, în acest cadru ministrul român de externe prezentând eforturile depuse de România în favoarea refugiaților ucraineni care au intrat în țara noastră. 

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru rolul Turciei ca stat riveran la Marea Neagră, ținând cont și de faptul că Marea Neagră este o importantă cale de transport pentru mărfuri, inclusiv din Ucraina, fiind necesară o cooperare apropiată a statelor riverane și aliate pentru asigurarea transportului și a securității navelor, inclusiv în ceea ce privește riscul indus de minele în derivă. In acest cadru, ministrul s-a referit la eforturile de a sprijini exportul cerealelor ucrainene prin porturile dunărene și prin portul Constanța.  Președintele Erdoğan a informat la rândul său despre demersurile diplomatice turce pentru asigurarea transportului de cereale din Ucraina.

Totodată, ministrul român de externe a exprimat, alături de omologul polon, susținerea pentru politica NATO a Ușilor Deschise și pentru aderarea Suediei și Finlandei la Alianță, având în vedere că aceasta va contribui la întărirea securității Alianței în ansamblul său, printr-o postură de descurajare și de apărare mai eficientă, inclusiv pe Flancul Estic. A prezentat, în acest cadru, elementele rezultate din discuțiile recente cu omologii suedez și finlandez și a exprimat speranța că procesul de negocieri în curs va duce la un rezultat pozitiv. La rândul său, Președintele Turciei a prezentat pe larg poziția țării sale față de acest dosar.

Totodată, ministrul român a exprimat interesul deosebit pentru continuarea și aprofundarea cooperării în cadrul Trilateral România – Polonia – Turcia, aspect de relevanță strategică, mai ales în actualul context de securitate și al sprijinului celor trei state pentru Ucraina, Președintele Erdoğan considerând că formatul a dobândit o bază strategică foarte amplă.

În plan bilateral, ministrul român de externe a subliniat relevanța Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Turcia, semnat în 2011, inclusiv în circumstanțele geopolitice actuale. Președintele Turciei a exprimat deplina apreciere pentru relația cu România și a evocat obiectivul de stabilire a mecanismului ședinței comune a celor două guverne / Consiliu de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, de natură a stimula dezvoltarea Parteneriatului Strategic.

Șeful diplomației române a evocat dialogul bilateral consistent și cooperarea într-o serie de domenii sectoriale – aspecte reliefate, cel mai recent, cu ocazia ultimei sesiuni a Comisiei Mixte interguvernamentale pentru cooperare economică și tehnică (JEC), care a prilejuit discuții aprofundate, inclusiv la nivelul comunității de afaceri din ambele țări, precum și stabilirea unor direcții concrete de acțiune pe multiple paliere. La rândul său, Președintele Erdoğan a apreciat rezultatele JEC și creșterea constantă a schimburilor comerciale – peste 8,6 miliarde de dolari în 2021 – și a punctat potențialul de creștere în continuare a acestora. 

În context, demnitarul român s-a referit la rolul deosebit de importat al Turciei pentru securitatea energetică a Europei, pe fondul eforturilor comune la nivel UE de a reduce dependența de Rusia și de diversificare a ratelor și surselor de aprovizionare cu gaz, și a exprimat dorința României de aprofundare pe mai departe a cooperării bilaterale în acest domeniu, având în vedere calitatea Turciei de țară de tranzit pentru gazul natural azer sau din alte surse.

 

Sursa: Primirea ministrului român al afacerilor externe Bogdan Aurescu de către Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, în marja participării la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor de externe din România, Polonia și Turcia