Sursa imaginii, Reuters
Legendă imagine, Etiopienii la coadă pentru a primi ajutor alimentar într-o tabără din Gode anul trecut
De Emily McGarvey
stirile BBC
Numărul femeilor însărcinate și fetelor care suferă de malnutriție a crescut cu 25% în ultimii doi ani, spune agenția ONU pentru copii, Unicef.
Cele mai sărace regiuni ale lumii, cum ar fi Somalia, Etiopia și Afganistan, au fost cele mai afectate, arată raportul său.
Unicef estimează că peste un miliard de femei și adolescente din întreaga lume sunt subnutrite.
Se spune că crizele recente, inclusiv războiul și Covid, le-au făcut din ce în ce mai greu să obțină hrana de care au nevoie.
Unicef a îndemnat comunitatea internațională să facă din securitatea alimentară o prioritate, inclusiv sprijinirea programelor de nutriție eșuate.
Acesta a subliniat impactul pe care malnutriția îl are asupra sănătății copiilor.
Raportul Unicef a constatat că, în consecință, cele un miliard de femei și adolescente subnutrite erau „subponderale și de statură mică”, conform analizei datelor despre femei din majoritatea țărilor din lume.
De asemenea, a constatat că aceștia sufereau de o deficiență în micronutrienți esențiali, precum și de anemie.
Asia de Sud și Africa subsahariană „rămân epicentrul crizei nutriționale în rândul adolescentelor și femeilor”, se arată în raport.
S-a constatat că 68% dintre femeile și fetele adolescente de acolo erau subponderali, iar 60% dintre cele sufereau de anemie.
„O alimentație inadecvată în timpul vieții fetelor și femeilor poate duce la o imunitate slăbită, o dezvoltare cognitivă slabă și un risc crescut de complicații care pun viața în pericol – inclusiv în timpul sarcinii și al nașterii”, a spus Unicef.
Malnutriția ar putea avea, de asemenea, „consecințe periculoase și ireversibile pentru supraviețuirea, creșterea, învățarea și capacitatea viitoare de câștig a copiilor lor”, a adăugat acesta.
„La nivel global, 51 de milioane de copii sub doi ani suferă de pipernicie. Estimăm că aproximativ jumătate dintre acești copii devin pipernicii în timpul sarcinii și în primele șase luni de viață, când un copil este pe deplin dependent de mamă pentru alimentație”, se spune.
Unicef estimează că între 2020 și 2022, numărul femeilor însărcinate sau care alăptează care suferă de malnutriție acută a crescut de la 5,5 la 6,9 milioane în cele 12 țări considerate a fi în criză alimentară.
Acestea sunt Afganistan, Burkina Faso, Etiopia, Kenya, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Ciad și Yemen.
„Fără acțiuni urgente din partea comunității internaționale, consecințele ar putea dura generații viitoare”, a declarat directorul executiv al Unicef, Catherine Russell.
„Pentru a preveni subnutriția la copii, trebuie să abordăm și malnutriția la fete și femei adolescente”, a adăugat ea.
Unicef a cerut măsuri legale obligatorii pentru „extinderea întăririi pe scară largă a alimentelor consumate în mod obișnuit, cum ar fi făina, uleiul de gătit și sarea”, pentru a ajuta la reducerea deficiențelor de micronutrienți și a anemiei la fete și femei.
Subiecte asemănătoare
Mai multe despre această poveste
Sursa: Malnutriția în timpul sarcinii crește în țările sărace