Interviu cu realizatorul singurei emisiuni tv din Romania despre romanii din strainatate „Romani despre Romani”. Marius Dobrescu are 33 de ani si s-a nascut pe 3 mai, de Ziua Presei. Este absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Spiru Haret”, din Bucuresti, al Facultatii de Istorie si Filologie, Sectia Stiinte Politice din Cadrul Universitatii de Stat Craiova. Din toamna lui 2010, Marius prezinta emisiunea „Romani despre romani”, in fiecare saptamana la TVR International.
– De ce era nevoie de o emisiune despre romanii din strainatate si cum ai reusit sa promovezi ideea acesteia care este unica in televiziunea din Romania? Practic nicaieri nu se mai vorbeste la un asemenea nivel despre problemele romanilor plecati?
– Presa romaneasca din diaspora este din pacate cel mai putin exploatat mijloc de informare. Pentru mine si echipa emisiunii „Romani despre Romani” este o sursa de stiri si informatii extrem de utile si interesante. Nu neg faptul ca in momentul in care povestesc cuiva despre temele abordate in emisiune sau despre subiectele publicate de voi in presa din diaspora reactia este de uimire pana la revolta pentru ca nimeni altcineva din presa din Romania nu mediatizeaza problemele voastre, ale romanilor plecati in afara granitelor. Insa partea care imi ofera cu adevarat o satisfactie in plan personal si profesional este faptul ca aceste probleme sunt dezbatute impreuna cu factori decidenti din tara cum ar fi politicieni, reprezentanti ai institutiilor statului sau ai societatii civile, oameni in masura sa ofere solutii.
– Pe cine intereseaza cel mai mult ceea ce se discuta la „Romani despre Romani”: pe romanii din strainatate care mai au probleme de ordin birocratic in relatia cu Romania sau chiar si pe romanii din tara care au membri de familie emigrati?
– Desigur emisiunea se adreseaza in principal romanilor din diaspora dar sa nu uitam ca cei mai multi, asa cum spuneai si tu, au lasat acasa rude, prieteni care la rindul lor sunt ingrijorati de problemele celor plecati. Iar aici as mai putea adauga un plus emisiunii. La aproape un an de la debut, pe TVR International, un canal care se receptioneaza exclusiv in strainatate, cu mici exceptii, multe din subiectele dezbatute in cadrul emisiunii au devenit o sursa de informatie si pentru alte posturi de televizune sau ziare din tara. Iata deci ca incet, incet, problemele care va intereseaza pe voi cei din diaspora au reusit sa penetreze si piata de stiri din Romania. Iar asta nu inseamna decat un singur lucru: ca problemele voastre exista, sunt cat se poate de reale si de importante, atat in tara cat si in afara ei, si trebuie tratate cu maxima seriozitate.
– Cum ii evaluezi pe romanii din strainatate ca public si cum i-ai simtit de la inceperea acestui program? Care au fost problemele cele mai importante pe care le-ati tratat pana acum?
– Romanii din diaspora reprezinta un public unit si implicat, indiferent daca vorbim de romani care doar muncesc sau de cei stabiliti peste hotare. O demonstreaza sutele de email-uri primite pe adresa emisiunii in care fie ofereau solutii la problemele dezbatute, fie isi exprimau nemultumirea fata de birocratia din tara care i-a urmarit pana in Spania sau Italia. Si pentru ca m-ai intrebat care au fost cele mai importante probleme dezbatute iata cateva exemple: votul prin corespondenta, taxele consulare, migratia fortei de munca, abuzul asupra muncitorilor, maltratarea femeilor de propriile familii ori problemele legate de educatie si ma refer aici la imposibilitatea copiilor nascuti in afara granitelor de a invata limba romana.
– Cum ti s-a parut colaborarea cu ziaristii romani din diaspora, mai ales ca le-ai oferit tu ocazia sa-si exprime punctul de vedere pentru prima data in spatiul audiovizual romanesc, intr-un astfel de format?
– Fara aceasta colaborare cred ca emisiunea nu ar fi existat. Nu cred ca noi cei din tara am fi putut comenta si analiza problemele cu care va confruntati in daspora dintr-un motiv extrem de simplu: voi sunteti credibili prin ceea ce spuneti, tocmai pentru ca exprimati ceea ce simtiti si traiti pe pielea voastra. Apreciez foarte mult munca jurnalistilor din diaspora, mai ales ca multi dintre ei fac acest efort benevol. Sunt extrem de putini cei care si-au facut din acesta pasiune un job. Ei isi castiga existenta in constructii, in fabrici sau in alte domenii. Iar asta, cred eu, spune mult despre ei, dorinta de a se implica pentru cei din jur si, mai ales, despre calitatea lor ca oameni.
– Conteaza romanii din strainatate pentru Statul Roman si pentru politica romaneasca? Cum ti se pare ca reactioneaza politicienii romani si autoritatile romane referitor la problematica diasporei asa cum i-ai vazut in emisiune?
– Nu sunt in masura sa judec acest lucru. Normal ar trebui sa ne intereseze pe toti in aceeasi masura. Incerc doar ca efortul vostru sa fie vizibil si in tara, iar problemele voastre sa ajunga la cei care pot schimba ceva. Daca s-au implicat sau nu, ei bine, asta veti hotara voi la viitoarele alegeri.
– Crezi ca asistam la o schimbare de optica asupra emigrantilor de astazi in comparatie cu migratiile de acum 30 de ani si crezi cumva ca abordarea lor este actualizata si la nivelul institutiilor statului?
– Sigur ca exista o diferenta. Daca ne gindim ca inainte de 1989 cine reusea sa ajunga in Occident o facea pentru a scapa de un sistem opresiv, acum lucrurile s-au schimbat. Astazi accentul se pune pe latura financiara. In ceea ce priveste abordarea statului fata de acest eveniment as putea spune un singur lucru: democratie.
– Cum va evolua emisiunea Romani despre Romani incepand din toamna? Ce invitati, ce probleme se vor mai aborda in lunile urmatoare?
– Formatul va ramine acelasi. In schimb voi incerca sa pun accent si pe probleme punctuale care privesc poate comunitati mai restranse. Sunt convins ca impreuna vom reusi sa le identificam, sa le mediatizam si sa gasim solutii.