Interviu cu Jaime Mayor Oreja, nr. 1 pe listele PP-ului la europarlamentare  

Primele alegeri europarlamentare la care participă şi românii, în calitate de cetățeni europeni cu drepturi depline, creează şi prima ocazie pentru ca politicienii europeni să încerce să le transmită importanța participării la acest eveniment.

 

După ce numărul 1 pe lista PSOE ne-a răspuns în ediția precedentă la întrebările referitoare la problematica acestor alegeri, în această ediție am solicitat şi din partea liderului candidaților populari la Parlamentul European, Jaime Mayor Oreja, câteva răspunsuri la principalele probleme care îi privesc şi pe românii din Spania. 

 

Reporter: – De ce trebuie să voteze românii din Spania, Partidul Popular la alegerile europene?  

Jaime Mayor Oreja: – Pentru că sunt la fel de europeni ca şi spaniolii şi trebuie să aleagă ca şi aceştia, ce viitor vor pentru Spania şi pentru Europa.

 

Reporter: – Veți propune măsuri specifice orientate spre nevoile europenilor din Spania şi, în mod particular, către cele ale românilor?  

Jaime Mayor Oreja: – Pentru noi este foarte important să fim alături de cetățenii care trăiesc în Spania, nu doar alături de cei de naționalitate spaniolă, dar şi alături de cei de origine română sau care provin din oricare alt stat membru al Uniunii Europene, pentru că toți avem aceleaşi necesități şi preocupări şi vrem o Uniune care să se ocupe în mod real de problemele tuturor.

 

Reporter: – Ce se poate face, în opinia dumneavoastră, cu cetățenii europeni de etnie țigănească care trăiesc în condiții inumane în taberele ilegale din Spania? Este aceasta o situație creată de discriminare sau de indulgența autorităților?  

Jaime Mayor Oreja: – Există o situație de discriminare injustă pe care autoritățile spaniole nu au ştiut să o gestioneze. Din nefericire, instituțiile europene nu au competență directă pentru a rezolva această situație, dar din Parlamentul European am atras atenția guvernelor ca să se pună pe treabă şi în acest sens am colaborat şi cu inițiative legislative, prezentate de colegii noştri români şi unguri de etnie țigănească din Grupul Popular European, precum Livia Jaroka, pentru a cere planuri de integrare şi de ajutorare a acestor persoane.

 

Reporter: – Considerați că Europa ar trebui să înăsprească legile referitoare la imigrație sau există şi alte alternative pentru reducerea numărul imigranților care vin în Europa?  

Jaime Mayor Oreja: – Uniunea Europeană are obligația să combată imigrația ilegală şi a adoptat legi pentru aceasta, legi care trebuie aplicate în toate țările membre. Nu sunt necesare măsuri adiționale, dar este necesar ca cele care există deja să fie respectate cu strictețe şi, desigur, este necesară o mai mare coordonare între țările membre pentru combaterea rețelelor criminale care se ocupă cu traficul de persoane. Pentru reducerea imigrației ilegale, de asemenea, am întărit mijloacele Agenției Frontex pentru gestionarea frontierelor exterioare ale Uniunii Europene, am aprobat introducerea ”Cardului albastru” pentru a crea un mecanism care să ordoneze imigrația legală şi prin care oamenii care vor să vină la muncă să o poată face cu toate garanțiile şi, pa lângă asta, am intensificat măsurile de facilitare a integrării imigranților şi familiilor lor în societatea europeană. În ultimii 5 ani am stabilit, în sfârşit, bazele unei adevărate politici comune de imigrație pentru cele 27 de țări, dar încă mai sunt lucruri de făcut în privința azilului şi a refugiaților, pe care le vom aborda în viitoarea legislatură. Europa nu se poate închide în fața imigrației, pentru că aceste persoane care vin aici aduc o contribuție foarte importantă pentru economia sa, dar trebuie impus un sistem de ordonare a imigrației, pentru că politicile promovate de socialişti de genul ”acte pentru toți” au provocat doar haos şi un mai mare număr de abuzuri asupra persoanelor care vin în Europa în căutarea unei vieți mai bune.

 

Reporter: – Cine este vinovat pentru spargerea ”balonului de săpun” imobiliar din Spania?  

Jaime Mayor Oreja: – Criza aceasta are mai multe motive. Nu ne aflăm doar în fața unei crize financiare, imobiliare sau economice. Suntem în fața unei crize de valori. Am trăit într-o economie fictivă, peste nivelul posibilităților noastre şi acum avem nevoie să ne întoarcem la cultura efortului, dacă vrem să depăşim această criză. În orice caz, dacă ne oprim asupra cifrei locuințelor construite, acestea au crescut într-o manieră evidentă începând cu 2004, când socialiştii au ajuns la guvernare.

 

Reporter: – Ce soluții la criza actuală trec prin Parlamentul European, potrivit programului electoral al PP-ului?

 

Jaime Mayor Oreja: – În Parlamentul European am început deja să contribuim la rezolvarea crizei aprobând o serie de noi măsuri pentru reglementarea şi controlarea mai bună a piețelor financiare, precum şi pentru toate măsurile referitoare la Planul European de Recuperare Economică. În Spania, însă, este foarte important să fie adoptate măsuri care să creeze locuri de muncă, pentru că nu se poate ieşi din criză cu 4 milioane de şomeri.

 

Reporter: – Unii politicieni confundă imigrația cu delincvența. Dumneavoastră cum vedeți acest lucru?

 

Jaime Mayor Oreja: – Faptul că există bande organizate de delincvenți formate din persoane care nu sunt de origine spaniolă, în opinia mea, nu are nici o legătură cu imigrația. Acele bande trebuie combătute indiferent de originea membrilor lor pentru că sunt bande de delincvenți.

 

Reporter: – Ce părere aveți despre Planul de Întoarcere Voluntară realizat pentru cetățenii extracomunitari şi despre acordurile semnate între Spania şi România pentru ca şomerii români să beneficieze de sprijin în vederea întoarcerii acasă? Când va avea nevoie din nou Spania de imigrație?

 

Jaime Mayor Oreja: – Directiva în vederea întoarcerii care a fost aprobată de Uniunea Europeană în această legislatură este o normativă care garantează şi protejează drepturile imigranților şi care încearcă să ofere o soluție demnă acelor persoane care au trecut ilegal frontierele noastre. Acordurile semnate între România şi Spania, pentru ca românii care trăiesc în Spania şi care nu mai au de lucru din cauza crizei să se poată întoarce în țara lor, încasând şomajul, mi se par nişte măsuri adecvate între doi membri ai Uniunii Europene.

 

Reporter: – Ce mesaj aveți pentru românii din Spania care încă nu au decis cu cine vor vota la alegerile din 7 iunie?

 

Jaime Mayor Oreja: – Vreau să le transmit acelaşi mesaj ca şi cetățenilor spanioli. În 7 iunie trebuie să aleagă între două atitudini, între cea a unui guvern socialist care a negat criza şi care nu ştie cum să o combată şi atitudinea Partidului Popular care oferă o alternativă pentru a ieşi din ea, cu proiecte, idei, valori şi cu experiența de a fi creat 5 milioane de locuri de muncă, în ultima perioadă de guvernare.

{loadposition publi-in-article}