„Tehnologiile bazate pe Inteligența Artificială pot influența semnificativ toate sectoarele majore de activitate. Acestea vor juca un rol esențial în definirea economiei globale, a securității și bunăstării lumii întregi. Activități cognitive complexe făcute de om precum rezolvarea problemelor, învățarea, creația, atenția, memoria, raționamentul și chiar sentimentele pot fi emulate de programatori și computere.
Vă adresez acest mesaj deoarece sunt convins că pentru România și cetățenii ei, Inteligența Artificială poate fi pârghia care să genereze beneficii semnificative în primul rând pentru afaceri, educație, sănătate, dar și pentru o creștere economică substanțială în multe alte domenii de activitate care să ridice semnificativ calitatea vieții și securității cetățenilor. Țara noastră are mare nevoie de toate mințile strălucite românești de pretutindeni, pentru a dezlănțui forța benefică a tehnologiilor avansate.
În acest context, apreciez inițiativa Romanian Business Leaders, care, prin proiectul specific RePatriot AI a creat, încă din 2018, un grup de lucru format din specialiști din mediul privat și academic din România și Diaspora, care contribuie la crearea unei viziuni, a unor direcții naționale de dezvoltare a soluțiilor și tehnologiilor de inteligență artificială. Dezvoltarea acestor proiecte ar putea aduce o viață mai bună pentru români, alături de generarea unor mecanisme care să încurajeze întoarcerea acasă și oferirea de oportunități specialiștilor în țară.
La nivel guvernamental, lucrăm la crearea Cadrului Strategic Național pentru IA, care să fie bază pentru poziționarea României ca lider în domeniu. Avem români capabili, avem tineri talentați acasă și risipiți prin lume. Hai să-i strângem în proiecte comune. Avem companii tehnologice de vârf cu fondatori români care ne pot ghida în efortul nostru, hai să-i avem mai aproape. Avem companii românești cu antreprenori și manageri inteligenți care abia așteaptă să devină mai competitivi cu ajutorul tehnologiilor.
Abordarea strategică nu poate fi făcută în absența forței de muncă pregătite și a unei educații orientate spre dezvoltarea competențelor digitale, cunoașterea Inteligenței Artificiale încă din școală. Apreciez efortul făcut de comunitatea AI Romania, de a dezvolta un curs de liceu. Ministerul Educației Naționale este preocupat de acest aspect și depune eforturi în diseminarea cât mai bună a acestui conținut.
România are multe de făcut pentru a recupera decalajele de competitivitate. Inteligența Artificială poate fi o cheie importantă pentru o Românie Competitivă. Îmi doresc să creăm o echipă de români inteligenți care să genereze prin tehnologie dezvoltarea de care avem nevoie. HUB-ul de Inteligență Artificială, finanțat prin fonduri europene poate reuni talentele și cercetarea românească, alături de spiritul antreprenorial românesc și cu sprijinul administrației publice. Ministrul Boloș se va implica personal în urgentarea acestui proiect. Îmi doresc implicarea mediului de afaceri românesc la scară cât mai largă în acest proiect. Companii mari, IMM-uri, Startup-uri care să coopereze cu administrația, cu universitățile, institutele de cercetare și organizațiile non-guvernamentale.
HUB-ul de Inteligență Artificială este o oportunitate pentru revenirea în țară sau punerea în valoare a românilor cu experiență mare în IA, prin proiecte în care să poată fi cercetători asociați. Atragerea specialiștilor români de pretutindeni ne poate duce cel puțin într-o poziție de lider regional în IA, cu toate avantajele ce decurg din această poziție, pentru calitatea vieții, creștere economică și consolidarea securității naționale.
Nu avem timp de pierdut, iar provocările din ultima perioadă ne motivează și mai mult. Aplicațiile în domeniul apărării sunt multiple și inițiativele noastre vor fi apreciate și susținute de aliații noștri din NATO și UE, cu care ne coordonăm strategic.
Crearea unui Comitet Național de Inteligență Artificială este necesară pentru a oferi leadership și a coordona eforturile de punere în operă în acest an a Cadrului Strategic Național.
Vă urez mult succes și să auzim numai de bine!”
Nicolae-Ionel Ciucă,
Prim-ministru al României