#ComisiaEuropeana – Putin întrerupe prezentarea delegației africane și se lansează într-un monolog anost și plin de minciuni.
În sinteza Disinfo Review de săptămâna aceasta, analizăm în amănunt, printre altele, întreruperea înșelătoare care a arătat că minciunile lui Putin au picioare scurte.
O delegație de lideri africani din Senegal, Egipt, Zambia, Uganda, Republica Congo, Comore și Africa de Sud a pornit într-o misiune la Kiev și Sankt Petersburg, căutând modalități de a identifica și a conveni asupra unor „măsuri de construire a încrederii” între Ucraina și Rusia.
După ce au scăpat la limită de rachetele rusești lansate asupra Kievului chiar în preajma vizitei delegației, membrii acesteia s-au confruntat cu o demonstrație chinuitoare de dezinformare și abatere de la adevăr din partea conducerii de la Kremlin.
Căderea măștilor
Săptămâna trecută, am relatat cum Ministerul Afacerilor Externe din Franța a prezentat noi dovezi explozive care au expus noi elemente ale operațiunii rusești în curs de manipulare a informațiilor – așa-numita operațiune „doppelganger” – în Europa și nu numai.
În cadrul acestei operațiuni, propagandiștii ruși răspândesc pe platformele online dezinformări concepute să mimeze autoritățile și site-urile de știri de încredere și, de asemenea, publică materiale trucate, cum ar fi pagini de titlu false din mass-media tradițională pentru a induce în eroare publicul și a deturna credibilitatea și legitimitatea unor nume consacrate.
În prezent, suntem martorii modului în care canalele de dezinformare pro-Kremlin, cum ar fi agenția rusă controlată de stat TASS, continuă să caute noi metode de a-și propaga conținutul manipulator.
Acestea și-au deschis conturi pe Telegram în franceză și în spaniolă, într-o aparentă vânătoare menită să atragă noi categorii de public. Mai mult, aceasta poate fi o nouă încercare de a eluda măsurile de restricție impuse în UE canalelor mediatice pro-Kremlin, cum ar fi RT și Sputnik, și de a disemina discursurile de dezinformare pro-Kremlin în rândul publicului din America Centrală și de Sud, precum și în țările vorbitoare de limba franceză din Africa.
În contextul eludării măsurilor de restricție și inducerii în eroare a publicului, după încercările de rebotezare a televiziunii RT France, afiliată Rusiei și sancționată de UE, ca R7 Media (a se vedea exemple ale activităților sale aici) au fost create canale similare pe Twitter cu numele de cont R8 Media și R4 Media. Chiar dacă fațada se schimbă, discursul și comportamentul rămân aceleași – toate cele trei conturi rebotezate menționate anterior interacționează între ele și propagă încrucișat discursurile pro-Kremlin.
Minciuni și iarăși minciuni…
Săptămâna trecută, o delegație de lideri africani alcătuită din reprezentanți din Senegal, Egipt, Zambia, Uganda, Republica Congo, Comore și Africa de Sud a făcut o vizită la Kiev și Sankt Petersburg. Scopul delegației a fost să se întâlnească cu președintele Zelenski și cu Putin pentru a căuta modalități de a identifica și a conveni asupra unor măsuri de construire a încrederii între Kiev și Moscova.
Vizita delegației a început exploziv: Rusia a lansat încă un val de rachete asupra Kievului chiar în timp ce delegația se îndrepta spre capitala Ucrainei. Însă întâlnirea cu Putin de la Sankt Petersburg le-a oferit membrilor delegației ocazia de a vedea nemijlocit un aspect mai puțin exploziv, dar la fel de destructiv al acestui război – divorțul nerușinat și aparent ireversibil de realitate al conducerii ruse.
Deși membrii delegației africane își susțineau încă prezentările, Putin și-a afișat disprețul întrerupându-i cu o prelegere arogantă și plină de minciuni.
Discursul său a conținut din abundență temele recurente oribile ale dezinformării pro-Kremlin care au fost demontate de nenumărate ori. Potrivit relatărilor de presă, Putin, iritat, din câte se pare, de premisa frontierelor recunoscute internațional ale Ucrainei, a început să afirme, printre altele, că războiul a fost declanșat de Ucraina și de aliații săi occidentali, că Occidentul este responsabil pentru creșterea puternică a prețurilor alimentelor la nivel mondial și că Occidentul acaparează exporturile de alimente din porturile de la Marea Neagră.
EUvsDisinfo a combătut de mai multe ori aceste discursuri toxice ale dezinformării ruse. O sursă utilă este articolul nostru „12 mituri demontate despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, care disecă și demontează majoritatea minciunilor obișnuite ale Rusiei, una câte una. UE a publicat, de asemenea, o resursă informativă disponibilă în mai multe limbi, în care acțiunile UE de consolidare a securității alimentare la nivel mondial au fost explicate amănunțit.
Sare pe rană
Visurile imperialiste ale Rusiei în Ucraina se dovedesc a fi din ce în ce mai mult o simplă amăgire, deoarece forțele ucrainene eliberează oraș după oraș de sub teroarea ocupației ruse. Cu toate acestea, realitatea sumbră a situației nu a ajuns la elitele de la Kremlin.
Arătându-și adevăratele intenții și aducând un nou afront vizitei delegației africane în Rusia, Putin a admirat steagurile uriașe ale Imperiului Rus și ale Uniunii Sovietice, care au fost înălțate în Sankt Petersburg chiar în ziua când s-a întâlnit cu liderii africani.
Chiar dacă aceste steaguri le oferă lui Putin și acoliților săi o perspectivă roz asupra trecutului de „mare putere” al Rusiei, în realitate nu fac decât să reitereze clar ororile imperialismului, represiunii și ocupației ruse pentru nenumărați oameni din Rusia modernă și din zonele învecinate.
Alte subiecte de pe radarul dezinformării din această săptămână:
Sancțiunile Occidentului nu funcționează. Ecosistemul pro-Kremlin se străduiește din greu, de data aceasta aparent asistat de IA generativă, să ne convingă de faptul că sancțiunile occidentale impuse Rusiei pentru războiul de agresiune din Ucraina nu funcționează. Ceea ce atrage de la sine întrebarea: dacă sancțiunile nu funcționează și, mai ales, dacă afectează comunitatea occidentală mai mult decât Rusia, de ce li se cere țărilor occidentale să ridice sancțiunile? Puteți citi mai multe despre propaganda Kremlinului cu privire la sancțiunile occidentale în articolul nostru EUvsDisinfo recent scris de autori invitați.Canada a furat ilegal un avion cargo rusesc pentru a-l da Ucrainei. Dezinformatorii de la TASS câștigă indiscutabil la categoria cel mai cinic și mai înșelător articol al săptămânii. Este nevoie de un nivel cu totul special de ipocrizie pentru a susține că acțiunile perfect legale întreprinse de Canada ca răspuns la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina ar constitui un furt. Mai ales dacă ne uităm la anexările rusești ilegale ale unor părți din Ucraina, la furtul de cereale ucrainene și de echipamente din zonele ocupate temporar din Ucraina și la confiscarea activelor occidentale din Rusia, ca să menționăm doar câteva exemple.Misiunea UE în Armenia a fost desfășurată cu forța și nu are nimic de-a face cu pacea. Ca niște imperialiști autentici, propagandiștii ruși încearcă să înfățișeze Caucazul de Sud ca și cum ar fi propria lor ogradă, calificând totodată prezența UE în zonă drept un factor destabilizator. În contrast vădit cu minciunile propagandiștilor, misiunea civilă a UE a fost lansată în regiune ca răspuns la o solicitare a Armeniei și menținând contactul și comunicarea frecvente cu autoritățile din Azerbaidjan. Misiunea își propune să contribuie la securitatea oamenilor din zonele afectate de conflict și să consolideze încrederea la fața locului.