#Spania – Ministrul Culturii, Ernest Urtasun, în prezentarea foii de parcurs a Planului pentru Drepturile Culturale.

Distribuie pe Ministerul Culturii avansează în elaborarea Planului pentru Drepturile Culturale. În paralel cu activitatea desfășurată de grupurile de lucru formate din experți și agenți sectoriali, Direcția Generală Drepturi Culturale a lansat o platformă online în care cetățenii își pot împărtăși și propriile contribuții. Obiectivul acestui amplu proces de participare este de a îmbogăți în colaborare conținutul planului din diferite perspective, care va include atât o diagnoză a situației, cât și o serie de propuneri în domenii specifice.

Contribuțiile trimise prin formularul disponibil pe site vor fi încorporate ca elemente de dezvoltare a conținutului planului, împreună cu concluziile grupurilor de lucru, chestionarele către experți și întâlnirile cu sectorul. Analiza propunerilor va fi realizată de echipa de conducere generală și de coordonatorii fiecărei axe, în funcție de tema căreia îi corespund.

Prin urmare, contribuțiile de participare vor fi diverse. Entitățile culturale, experții și instituțiile guvernamentale, precum și cetățenii individuali, vor contribui la furnizarea de conținut planului, atât în ​​analiza inițială, cât și în generarea de propuneri concrete, asigurând o reprezentare diversă și bogată în perspective. De asemenea, va integra o serie de agenți care vor îndeplini funcții de coordonare și dinamizare pentru a se asigura că participarea este agilă, incluzivă și productivă. De asemenea, va avea loc Conferința de Cultură Sectorială, pentru a canaliza contribuțiile comunităților autonome, precum și întâlniri sectoriale.

Diferitele aspecte pe care le va acoperi planul sunt organizate în treisprezece axe tematice, care au ghidat formarea grupurilor de lucru: „Adaptare reglementară și bune practici”, „Cultură intergenerațională”, „Drepturi digitale”, „Dezvoltare locală și acțiune comunitară”. ‘, ‘Inegalitate’, ‘Dizabilitate’, ‘Diversitate etnică’, ‘Diversitate lingvistică’, ‘Educaţie’, ‘Evaluarea politicilor culturale’, ‘Egalitatea de gen’, ‘Mediere’ şi ‘Sustenabilitate şi Agenda 2030’.

După proiectarea cadrului metodologic, sunt deja în derulare fazele de diagnosticare și formulare a propunerii, care vor fi urmate de fazele de scriere și revizuire. Întregul proces de dezvoltare se va desfășura pe parcursul unui an cu așteptarea prezentării textului final în mai 2025. Planul pentru drepturile culturale va fi expus și în cadrul forumului internațional de cultură Mondiacult 2025, promovat de UNESCO, pe care Barcelona îl va găzdui. .

După cum a subliniat ministrul Culturii, Ernest Urtasun, la evenimentul de prezentare desfășurat în iulie anul trecut, acest Plan pentru Drepturile Culturale „Trebuie să fie un proces de ascultare, de dialog și astfel încât cetățenii din Spania să simtă că sunt participanți la ceva comun. Pentru că drepturile culturale nu sunt un lucru fix, ele sunt ceva pe care îl construim treptat între noi toți.”. Potrivit lui, asta „fereastra de dialog va oferi Spaniei o poziție de avangardă în drepturile culturale în Europa”.

Despre Planul Drepturilor CulturalePlanul Drepturilor Culturale este instrumentul cu care Ministerul Culturii își va preciza agenda de acțiuni în domeniul drepturilor culturale. Acest plan va detalia acțiunile pe care Ministerul le va întreprinde, integrând un diagnostic al situației actuale, identificarea obiectivelor specifice de realizat și măsurile specifice pentru îndeplinirea acestora. În esență, acest plan își propune să garanteze că toți cetățenii pot accesa și se pot bucura de cultură în condiții egale, promovând diversitatea culturală și protejând drepturile persoanelor care creează și lucrează în sector.

Mai multe noutăți Cultura deschide un proces participativ pentru pregătirea Planului pentru Drepturile Culturale Etichete: Cultură Egalitatea Sursa: Guvernul Spaniei – Ministerul Culturii invită cetățenii să participe la pregătirea Planului pentru Drepturile Culturale