Luni și marți, aproape 600 de experți din economia socială se vor întâlni la principala conferință europeană din sector care se desfășoară anul acesta. Dezbateri, workshop-uri și vizite la entitățile din Economie Socială alcătuiesc această conferință care urmărește să promoveze și să exporte acest mod de a înțelege economia „Vom continua să promovăm economia socială ca cel mai bun instrument de combatere a crizei climatice, a inegalităților și a erodării democrației”, a declarat secretarul de stat pentru ocuparea forței de muncă, Joaquín Pérez Rey. Secretarul de stat pentru Ocuparea Forței de Muncă și Economie Socială, Joaquín Pérez Rey, împreună cu Comisarul pentru Ocuparea Forței de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, au inaugurat astăzi Conferința Europeană pentru Economia Socială, care transformă orașul Donostia în epicentrul unei economii economice. model care tocmai a primit sprijinul Națiunilor Unite și al Uniunii Europene.
Acest eveniment, care reunește aproximativ 600 de experți din sector, în principal europeni, face parte din evenimentele președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, dar evidențiază și impulsul puternic pe care un mod de a înțelege economia, care este câștigând din ce în ce mai mulți adepți pentru că redistribuie beneficiile.
Avans în economia socială
„Economia socială și-a găsit un spațiu lider în Europa, așa cum nu l-a mai avut niciodată. „Concepeți o modalitate de a face economia mai echitabilă, mai participativă, mai democratică și mai inspiratoare”, a spus secretarul de stat pentru Ocuparea Forței de Muncă și Economie Socială, Joaquín Pérez Rey, la deschiderea conferinței însoțit de comisar, precum și de alte persoane europene. miniștri și secretari de stat, reprezentanți ai organizațiilor și entităților internaționale din sector.
Timp de două zile, toți vor analiza măsuri și propuneri pentru a continua aprofundarea în implementarea unui model productiv care angajează peste 13,6 milioane de oameni în Europa, 6,3% din populația activă.
Spania, model de urmat
Spania, în prezent un reper în Economie Socială, a promovat activ acest mod de înțelegere a managementului economic datorită potențialului său de a genera locuri de muncă de calitate și coeziune socială, lucrând la nivel internațional la aprobarea în aprilie anul trecut a primei rezoluții a Națiunilor Unite care sprijină Economia Socială. sau mai recent adoptarea în Consiliul pentru Ocuparea Forței de Muncă și Politică Socială (EPSCO) a unei Recomandări de pionierat privind economia socială pentru a încuraja implementarea efectivă a acesteia în cele 27 de țări ale Uniunii Europene.
„Vom continua să promovăm economia socială ca cel mai bun instrument de combatere a crizei climatice, a inegalităților și a erodării democrației”, a declarat secretarul de stat Joaquín Pérez Rey.
La conferința, care a transformat Donostia în epicentrul Economiei Sociale, participă personalități marcante recunoscute în sector precum Antonella Noya, promotoarea Economiei Sociale în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE); Juan Antonio Pedreño, președintele asociației patronale spaniole, Confederația Spaniolă de Afaceri a Economiei Sociale (CEPES) și Social Economy Europe sau francezul Jérôme Saddier, președintele Economiei Sociale și Solidare din țara sa, printre alții.
Ateliere și vizite
Pe parcursul acestor două zile va exista și oportunitatea de a face schimb de experiență în cadrul atelierelor menite să exploreze idei de finanțare, să îmbunătățească vizibilitatea acestor propuneri de management economic sau cum să atragă noile generații către acest model economic. De asemenea, se pot face vizite la companii și entități ale economiei sociale din Țara Bascilor. În acest an, orașul Donostia deține Capitala Economiei Sociale, reprezentând, printre altele, cooperativele, societățile de muncă, societățile mutuale, companiile de inserție, centrele speciale de ocupare, frățiile și fundațiile nonprofit, care alcătuiesc acest ecosistem economic.
„Vom continua să lucrăm, convinși că economia socială este un model de succes, ceea ce demonstrează că eficiența economică și justiția socială trebuie să fie fețele aceleiași monede, că trebuie, înainte de toate, să protejăm oamenii muncitori, democrația și Planeta, așa cum spune titlul acestei conferințe”, a conchis Pérez Rey.
Conferința se încheie mâine, marți, cu semnarea Manifestului de la San Sebastián, document de avansare în continuare în implementarea Economiei Sociale la nivel european.
Sesiunile plenare pot fi urmărite la adresa streaming In urmatorul link:
https://bit.ly/3u3JAOP