#Spania – Ministerul Sănătății a publicat ordinul de ministru prin care se înființează Observatorul împotriva Fraudei și Corupției în Sănătate, organism căruia îi este însărcinat în mod special monitorizarea și propunerea de acțiuni în această materie.
Scopul Observatorului este conceperea strategiei de combatere a fraudei și corupției în domeniul sănătății și promovarea continuă a mecanismelor de prevenire, a unui sistem de alertă și a colaborării cu alte organizații și entități.
Ministerul Sănătății lucrează în domeniul integrității și transparenței în două moduri: elaborarea unei strategii de combatere a corupției în domeniul sănătății; și crearea acestui observator pentru promovarea și coordonarea strategiei menționate.
În acest sens, și în scopul încorporării în domeniul sănătății publice a unei politici de integritate care dispune de mecanisme puternice de prevenire a corupției în sănătate, este considerată prioritară colaborarea și participarea activă la Sistemul de Integritate al Administrației Generale a Statului ( SIAGE) elaborat de la Secretarul de Stat pentru Funcția Publică.
Funcționarea și dezvoltarea acestui organism va fi asigurată cu resursele materiale și personale ale Ministerului, astfel încât acțiunile acestuia nu vor antrena cheltuieli suplimentare față de cele prevăzute în alocațiile sale bugetare sau o creștere a cheltuielilor publice.
Prezidată de șeful Ministerului, Observatorul va avea prezența șefului Secretarului de Stat pentru Sănătate; subsecretarul sănătății: persoana responsabilă a Direcției Agenției Spaniole pentru Medicamente și Produse de Sănătate (AEMPS); de la Institutul Național de Management în Sănătate INGESA; al Direcției Generale Portofoliul Comun al Serviciilor SNS și Farmacie și al Subdirecției Generale de Coeziune și Înaltă Inspecție a Sistemului Național de Sănătate.
Printre funcțiile în domeniul prevenției se va număra propunerea organelor competente din Minister a acțiunilor în domeniul contractării considerate adecvate; promovarea celor mai bune practici în domeniul transparenței; Asigurați-vă că personalul departamentului este informat cu privire la comunicările care trebuie făcute în legătură cu strategia anticorupție și promovați includerea unor cursuri specifice pe această temă în Planul de instruire al Departamentului.
În ceea ce privește sistemul de alertă, se vor propune îmbunătățiri în domeniul calității datelor organelor competente din Minister; promovarea instrumentelor necesare pentru intocmirea hartilor de risc; propune sistematizarea monitorizării contractelor de minister; studiază eventualele conflicte de interese și propun modificări legislative pentru a le evita; promovarea gradului de conștientizare în rândul personalului Departamentului cu privire la căsuțele poștale de informații și reclamații ale Ministerului; promovarea creării de sisteme de recunoaștere a celor mai bune practici antifraudă în domeniul Sănătății; coordonează relațiile cu organele și unitățile de stat, europene sau internaționale competente în materie de politici antifraudă și propun acțiuni Inspecției Servicii a Departamentului.
În sfârșit, se va promova colaborarea cu entități sau organizații publice sau private care au funcții de supraveghere, supraveghere sau control în materie de achiziții publice sau de prevenire a corupției.
ColaborareNe dorim să dezvoltăm un calendar intens de colaborare cu toate acele organisme și organizații cărora le-au fost atribuite funcții de supraveghere și monitorizare a achizițiilor publice în cadrul sistemului nostru, precum și entități sau organizații independente care activează în domeniul transparenței, în țara noastră sau la nivel internaţional precum: Comisia Piețe Naționale și Concurență (CNMC); Oficiul Independent pentru Reglementarea și Supravegherea Achizițiilor (OIReScon); Serviciul Național de Coordonare Antifraudă SNCA (dependent de IGAE); Autoritatea Independentă pentru Protecția Avertizorilor, atunci când este înființată (AIPI); Rețeaua de Stat a Oficiilor și Agențiilor Antifraudă; și autorități independente la nivel regional și local, cum ar fi Oficiul Antifraudă din Catalonia.
De asemenea, vor fi stabilite contacte la nivel european și internațional, cum ar fi însăși Comisia, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), NEIWA (Rețeaua autorităților europene de integritate și de avertizare și Frauda europeană în domeniul sănătății). și Rețeaua Corupției (EHFCN).
Afiș al Observatorului împotriva fraudei și corupției în sănătate.
Etichete: Sănătate Sursa: Guvernul Spaniei – Ministerul Sănătății creează Observatorul împotriva Fraudei și Corupției în Sănătate