Ministrul Culturii, Natàlia Garriga i Ibáñez, a prezentat astăzi, la o conferință de presă la Veneția, proiectul Llim, al artistei Mallorca Lara Fluxà, curatoriat de Oriol Fontdevila. Această instalație, care va ocupa spațiul Catalonia în Veneția timp de șapte luni, reprezintă Catalonia la ediția 59 a Bienalei de Artă de la Veneția, în cadrul Programul Eventi Collaterali
Ministrul a fost însoțit de director al Institutului Ramon Llull, Pere Almeda; directorul general al Departamentului Cultural al Guvernului Insulelor Baleare, Catalina Solivellas; curatorul expoziției, Oriol Fontdevila; și artista Lara Fluxà.
Ministrul Garriga a evidențiat munca bună care a dezvoltat Institut Ramon Llull de ani de zile pentru a promova cultura catalană în străinătate”, care din 2009 produce și organizează participarea sau a Cataloniei în evenimentele colaterale ale Bienalei din „ Art de Ven è cia .
Ministrul Culturii a evidențiat timpul bun pe care îl trăiește catalana cultura la nivel international si-a amintit de victoria Carlei Simón la Berlinale cu filmul Alcarràs
, prezența remarcabilă a scriitorilor catalani la Târgul de Carte de la Londra de la Londra, inaugurarea la Paris a expoziției dedicate lui Gaudí la Muzeul Orsay și succesul companiei catalane La Perla 29 la Paris făcând teatru în catalană cu ’28 și jumătate la Théatre National de la Colline. Garriga a declarat că Departamentul de Cultură lucrează la creșterea bugetului pentru Cultură, iar acest lucru ne va permite „promovarea în continuare a culturii catalane în străinătate”.
În cadrul conferinței de presă de la Veneția, consilierul Garriga i-a felicitat pe artiștii participanți în Bienală și a subliniat că „ Lara Fluxà reprezintă paradigma a ceea ce ar putea fi o carieră artistică în țara noastră: formată la Facultatea de Arte Plastice a UB, a urmat un turneu de spațiul al Fundației Miró, Sala d’Art Jove a Secretariatului pentru Tineret, a avut o cercetare și inovare grant de la Departamentul de Cultură și a fost artist rezident în La Panera”. „Suntem convinși că Bienala va reprezenta un salt internațional și începutul unei noi etape de succes”. Garriga a mai spus că în anul 2021, Departamentul de Cultură a încorporat opera Larei Fluxà în Colecția Națională de Artă Contemporană
Intervenția Larei Fluxà la Veneția constă într-un set de cisterne, capsule și conducte vitroase; în cuvintele artistului, „un grup de familii de organisme fără piele, în dialog și transformare cu apa”. Venind din Canalul de la Veneția, apa va circula permanent în interiorul instalației, lăsând deșeuri, nămol și sedimente, adică nămol, care dă titlu expoziției. Pe parcursul celor șapte luni ale Bienalei, lucrarea va asimila subsolul Veneției, încorporându-l în pavilion prin conducte. În această după-amiază, la orele 17, consilierul Garriga va inaugura unitatea situată în Catalonia, însoțită de delegatul Guvernului Generalitati în Italia, Luca Bellizzi; și directorul artistic al 29 la Bienala de Arte, Cecilia Alemani.
A la 59 la ediția Bienalei de Artă de la Veneția vor fi prezenți de 213 artiști din 59 țări. Comisarul à ria și scriitoarea Cecilia Alemani (Mil à, ) é s la director d ) „ această ediție sau a Bienalei care poartă pentru t í tol The Milk of Dreams (i Llet dels somnis) i fa red è ncia într-o carte a pictorului și scriitorului brit à nica Leonora Carrington, în care, după cum spune Alemani, „ artistul suprarealist descrie un m ó n mà gic on la vida é s revizuit constant prin é s prin prisma imaginației , și unde toată lumea se poate schimba, transforma și deveni ceva și ceva ú altceva. ) ”