Ministrul Cercetării și Universităților, Gemma Geis, a evidențiat astăzi ecranarea prin lege a reducerii prețurilor universităților publice după aprobarea în această după-amiază în Parlamentul Cataloniei a propunerii de lege de modificare a legii 1/ al Universităților din Catalonia (ILP). „Am protejat prin lege reducerea prețurilor universităților publice pe care o aplicam deja de la Departamentul de Cercetare și Universități” , a spus Geis.
Factura este în concordanță cu reducerile de prețuri publice ale studiilor universitare aplicate de la cursul 2020 – 2021 în care toți studenții universităților publice catalane au beneficiat de o reducere de 30% a creditelor înscrise de licență și master. Acest curs 2021 – 2022, studenții au beneficiat și de o nouă reducere de până la 40% în diplome oficiale de master pentru a le echivala cu studiile de licență.
În acest sens, ministrul Geis a subliniat că „Astăzi am luat încă un pas în echitatea sistemului universitar catalan și am făcut-o în conformitate cu unul dintre angajamentele Acordului Guvernului” . Geis a adăugat că „am înțeles întotdeauna universitatea ca un spațiu care trebuie să garanteze șanse egale și, prin urmare, a fost și va fi în continuare o prioritate, pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă din motive economice” .
Proiectul de lege aprobat de Parlamentul Cataloniei îndeamnă ca, în trei ani, prețurile universităților publice să fie reduse progresiv, astfel încât să se obțină un preț unic în gradul oficial și studii de master egal cu prețul cel mai mic corespunzător gradelor așa-numitului coeficient A (Drept, Învățământ, Filologie) și care au în prezent un preț public pe credit de , 206 euro. Prin urmare, în viitor, va exista un preț unic pentru toate studiile universitare și de masterat oficial, corespunzător prețului cel mai mic actual. Nu va exista nicio diferență în ceea ce privește costul studierii unei diplome în Drept sau Medicină sau al unui master oficial, la o universitate publică.
Ministrul Geis a declarat că „Vom pune toate resursele necesare care să facă posibilă reducerea, compensând universitățile pentru impactul bugetar al acestor reduceri” . Astfel, „studenții vor plăti mai puțin pentru a studia, iar universitățile vor putea să aibă în continuare resursele necesare pentru a oferi cea mai înaltă calitate” .