Ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, a a participat la a doua zi a Reuniunii Informale a Miniștrilor Culturii din UE, care are loc la Angers (Franța).
Întâlnirea sa concentrat pe „Noul Provocări europene pentru politicile de protecție și îmbunătățire a patrimoniului”, stârnind două dezbateri: prima, în jurul traficului de bunuri culturale; iar al doilea, privind punerea în valoare a patrimoniului european.
Pentru a spori eficacitatea luptei împotriva traficului ilicit, Iceta a subliniat necesitatea „un cadru de reglementare cât mai unitar în ceea ce privește criteriile de export, import și trafic intracomunitar de bunuri culturale”. Ministrul a apreciat pozitiv reglementarea europeană a importurilor, deoarece „a reprezentat un progres clar din partea UE”. La care a adăugat că „ar fi de dorit să se creeze o secție penală europeană specifică”.
Ca exemplu de bună practică, a împărtășit experiența Spania , care a fost prima țară din Europa care a dezvoltat în 2011 o aplicație informatică care permite efectuarea online a procedurilor de obținere a licențelor de export. În acest sens, el a propus „să se lucreze pentru un instrument similar la nivel european, conectat la sistemul vamal, care sporește securitatea juridică a tuturor actorilor implicați și face practic imposibilă existența unor licențe false”. În plus, a sugerat că aplicațiile informatice dezvoltate de Interpol, cum ar fi ID ART, care se bazează pe recunoașterea imaginilor, pot „contempla un spectru mai larg de acte criminale, cum ar fi jafurile arheologice”.
În cea de-a doua dezbatere, intitulată „Evaluarea patrimoniului european”, Iceta a optat pentru interpretarea istoriei și culturii europene drept „surse de bogăție și motoare ale dezvoltării economice și sociale”. Din acest motiv, a fost în favoarea acordării „un impuls politicilor de patrimoniu, care să îl înțeleagă și să îl abordeze într-un mod transversal și să îl încorporeze ca motor al dezvoltării”.
Noi tehnologiiCu acest obiectiv, a subliniat importanța noilor tehnologii și standarde catalogarea și planificarea internațională, „pentru a-l proteja și a favoriza accesibilitatea și conservarea acestuia”. De asemenea, a legat digitizarea „de educație, diseminare și cercetare în jurul patrimoniului nostru”.
A evidențiat, de asemenea, pașii pe care îi urmează pe care Spania îi va oferi în termeni de protecție și recunoaștere a patrimoniului în cadrul său legal. El nu s-a referit doar la Legea patrimoniului, ci și la noua Lege a cinematografiei și culturii audiovizuale, care va extinde noțiunea de patrimoniu cultural „la știri, cinematograf intern, experimental sau educațional, printre altele, precum și la toate materialele și obiecte legate de practica cinematografică”.
În concluzie, Iceta a făcut din nou aluzie la agresiunea de care suferă Ucraina a Rusiei, după ce ieri și-a exprimat preocupare „pentru viețile umane care se pierd și pentru deteriorarea moștenirii sale istorice și culturale”. În cuvintele ministrului, „păstrarea moștenirii noastre vie ne ajută să ne înțelegem prezentul și să lucrăm pentru un viitor mai bun.”
Mai multe informații Legea cinematografului și culturii audiovizuale (PDF) Consiliul de Miniștri: Guvernul prezintă viitoarea Lege a cinematografiei și culturii audiovizuale (15/15/33) Sursa: Guvernul Spaniei – Ministerul o Iceta se angajează într-un cadru de reglementare unificat pentru combaterea traficului ilegal de bunuri culturale în Europa 2011