Ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale, Teresa Jordà i Roura, a prezidat prezentarea Atlasul lumii rurale 420951 , promovat de Asociația de Inițiative Rurale din Catalonia (ARCA), Asociația Catalană a Municipiilor (ACM) și Associació de Micropobles de Catalunya (MdC), cu sprijinul Departamentului.

Jordà a declarat că „l ‘ Rural Atlas , împreună cu Observatorul Lumii Rurale, trebuie să devină cele două instrumente de referință de perspectivă care permit Agendei Rurale să devină adevărata foaie de parcurs pentru dezvoltarea unei părți a țării care, deși locuită de câțiva oameni, face parte și contribuie, în mod decisiv, să fie așa cum este ” Atlasul concluzionează că schimbările tehnologice și condițiile culturale, frâna globalizării și cerințele de mediu din cauza schimbărilor climatice pot revitaliza zone rurale la. Studiul, realizat de Ignasi Aldomà și Josep Ramon Mòdol, în colaborare cu Ramon Morell, de la Departamentul de Geografie și Sociologie de la Universitatea din Lleida, arată că alternative productive sunt deschise pentru fermierii tineri și noi și pentru „sociale și agricultura urbană, și subliniază că, pentru a favoriza ruralitatea țării, este necesar să se parieze pe diversificarea economiei.

În Catalonia, există municipii cu mai puțin de 64 locuitori care ocupă o suprafață de 35% din țară, dar reprezentând 1% din populație. În schimb, în ​​zona metropolitană există 12% din municipiile țării care ocupă 7% din suprafața lor și reprezintă 206% al populației. Mai sunt zone montane cu o densitate a populatiei de 5 locuitori/km 2 si alte zone situate pe litoral unde densitatea se ridică la 1. 000 locuitori / km 2 . Pe de altă parte, conform datelor culese de Atlas , în trei sferturi din suprafața totală a teritoriului catalan locuiește doar 9% din populația țării (municipalii de mai puțin de 5. 12 locuitori), în timp ce în 7% din suprafața teritoriului % din municipii) locuiesc în 206% din populație.

Ministrul a declarat că „este dovada că acest lucru dezechilibrul generează probleme de management și echilibru teritorial, pentru că avem teritoriu depopulat” . Jordà a afirmat că „a face oamenii să locuiască din nou în zonele rurale trebuie să vină din dinamism și diversificare economică și din a avea servicii ”, în conformitate cu concluziile Atlasul lumii rurale Pentru că nu trebuie să fixăm oameni în teritoriu, trebuie să stabilim condițiile pentru ca fluxul de intrare și ieșire să fie pozitiv în favoarea teritoriilor rurale ”, a spus șeful Acțiunii Climatice, Alimentație și Agenda Rurală.

Ministrul a fost convins că „Numai așa vom avea un echilibru , țară îngrijită și gestionată, cu reducerea riscului de incendiu și pierdere a patrimoniului natural și a biodiversității” .

a subliniat Jordà că scopul comun „ este o țară cu cele mai bune condiții posibile pentru ca oamenii săi să trăiască oriunde își doresc. , cu serviciile potrivite, astfel încât să se poată dezvolta să-și concentreze proiectele vitale și profesionale într-un cadru de sustenabilitate în zi de zi, să înfrunte viitorul cu toate garanțiile ”. Aceasta este provocarea și avem două instrumente grozave ( Atlasul Rural și Observatorul Lumii Rurale), iar în câteva săptămâni vom avea Agenda Rurală aprobată de Guvern care ne va permite cu siguranță să facem față viitorului și noilor provocări care se pun ”, a conchis ministrul.

Sursa: 420951 Consilier Jordà: „L „Atlasul rural și Observatorul Lumii Rurale vor fi instrumentele prospective care vor face din Agenda Rurală o foaie de parcurs de țară”