În legătură cu Raportul privind statul de drept întocmit de Comisia Europeană, ministrul Justiției l-a informat pe comisar că Spania este un un apărător ferm al statului de drept și este dispus să discute despre percepția asupra calității statului nostru de drept și despre implementarea recomandărilor Comisiei.
În relație la reînnoirea Consiliului General al Magistraturii (CGPJ), șeful Justiției a reiterat că sistemul electoral actual garantează că puterile statului emană de la cetățeni.
. ) Atât Llop, cât și Reynders au convenit asupra necesității de a proceda imediat la reînnoirea organului de conducere al judecătorilor. „Situația actuală implică pagube instituționale enorme, provoacă întârzieri în sentințe și un cost economic ridicat Ministerului”, a declarat ministrul Justiției.
Spaniolă Președinția Consiliului UE De asemenea, Llop a subliniat importanța pentru Spania a președinției Consiliului UE, care începe la 1 iulie 2023, și care sunt principalele obiective și acțiunile planificate.
Ministrul și-a exprimat „dorința de a conta pe cooperarea și consolidarea Comisiei pentru a ne promova acțiunile în timpul președinției”.
Spania în această președinție își asumă, după cum explică Llop, „angajamentul ferm” de a promova drepturile omului și democrația, „fără a uita provocările de mediu”, și a subliniat importanța conlucrării.
În acest sens, s-a referit la măsurile luate „urgent” în fața agresiunii Ucraina a suferit Rusia. „Din Spania am întreprins reformele legislative necesare, cum ar fi Legea ipotecarului, pentru a acționa împotriva oligarhilor ruși și a figurilor lor, demonstrând sprijinul și angajamentul nostru.”
Parchetul European Ministrul Justiției și Comisarul European au abordat și situația Parchetului European, care are „tot sprijinul țara noastră”. De la Minister, „se asigură toate mijloacele materiale, personale și tehnologice pentru funcționarea eficientă a acestuia”, a asigurat Llop.
La ședință, ministrul Justiției a mai a transferat lui Reynders principalele proiecte legislative ale cabinetului său, precum Legea de procedură penală (LECrim), legile de eficiență -organizaționale, procedurale și digitale- sau legea cuprinzătoare pentru prevenirea și combaterea traficului. „Victimele, pentru acest Minister și Guvern, sunt o prioritate. Din acest motiv, lucrăm la această lege cuprinzătoare împotriva traficului centrată pe victime”, a explicat el. De asemenea, Legea de procedură penală „are o viziune centrată pe victimă, o viziune modernă asupra procesului penal”, a adăugat el.
„Valorile acestei societăți sunt în schimbare și trebuie să se reflecte în legi; pentru noi, protecția oamenilor, în special a celor mai vulnerabili, este o prioritate”, a conchis Llop.
Ministrul Justiției, Pilar Llop, are o întrevedere cu Comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders.
Sursa: Guvernul Spaniei – Ministrul Justiției, Pilar Llop , are o întâlnire cu Comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders2022