Teatro Real din Madrid a prezentat in 12 martie un spectacol inedit, inspirat din miscarile sociale din ultimul an, Primavara Araba si Miscarea Indignatilor. „C(h)oeurs” este numele productiei regizate de Alain Platel si este rezultatul unui joc de cuvinte din „Coeurs”/ inimi (in limba franceza) si Coruri. Simbolizeaza conflictul dintre individ si colectivitate, dupa cum a spus chiar regizorul la prezentarea spectacolului.
Pe toata durata spectacolului, pe scena Operei din Madrid se protesteaza, se agita pancarte si sunt scandate lozinci. Spectatorii asista timp de 1 ora si 50 de minute la o lupta pentru libertate dintr-o perspectiva artistica originala, pe fondul muzicii de cor a compozitorilor Giuseppe Verdi si Richard Wagner.
Pentru conducerea de la Teatro Real, lumea artistica nu poate sa se izoleze de realitate. „Trebuie sa reflexionam, sa ne gandim ca e timpul sa ne schimbam modul de viata. In Spania, cand citim in ziar ca avem atatia someri, ma gandesc ca suntem privilegiati ca facem arta. In acelasi timp ma gandesc ca aceasta arta este absolut necesara in aceste vremuri dificile si ca teatrul este locul perfect, intotdeauna, unde putem vorbi despre aceste vremuri. Publicul nu trebuie neaparat sa fie de acord cu ce propunem noi in acest spectacol, dar sigur pleaca de aici cu aceasta tema de reflexie. Teatrul trebuie sa fie intotdeauna un loc in care sa putem vorbi despre realitatea actuala„, spune Gerard Mortier – director artistic la Teatro Real.
De aceea, Opera de la Madrid, pune in scena un spectacol care se inspira din evenimentele contemporane, precum Primavara Araba sau revolta din Siria, dar regizorul nu vrea ca mesajul sa fie interpretat politic.
„Sper ca nu se vede nici un mesaj politic sau de tip pamflet in spectacol. Sper ca e mai mult ca o experienta, pentru public. Sper sa traiasca ceva foarte emotional, sentimental, vizual si auditiv. Pentru mine, una din principalele teme este tensiunea dintre individ si masa colectiva: adica dorinta de a apartine unui grup, dar, in acelasi timp, tine la personalitatea sa ca individ„, spunea Alan Platel inaintea premierei.
Spectacolul este plin de simboluri care prezinta dramatismul miscarilor de protest din ultimul an si ilustreaza in opinia regizorului conflictul dintre individ si colectiv, dintre viata intima si cea publica.
Tensiunea spectacolului este sustinuta de o coregrafie care imbina agresivitatea si fragilitatea balerinilor. In mod neobisnuit pentru opera, corul se misca tot timpul si interpreteaza chiar si un cunoscut dans haka al echipei de rugby din Noua Zeelanda.
Spectacolul Choeurs va fi prezentat la Madrid pana in 26 martie, urmand sa participe la festivaluri de prestigiu in Olanda, Germania, Belgia, dar si la editia din 2013 a Festivalului de la Edinburgh sau in 2014 la Opera din Viena.