Acest al doilea apel este dotat cu 500 milioane de euro din fonduri europene, completându-se astfel bugetul de 1.500 milioane de euro planificate pentru această linie a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR), al cărui obiectiv este de a contribui la îmbunătățirea calității aer și atenuarea zgomotului prin promovarea zonelor cu emisii scăzute (ZBE) și a transformării durabile și digitale a transportului urban. mai mult decât 20. locuitori, capitale de provincie și municipii între 20. Y 50.000 camere înainte ca acestea să îndeplinească anumite condiții, precum deținerea unui serviciu de transport public colectiv urban intern.
Potențialii beneficiari pot depune cereri de ajutor prin sediul electronic al Ministerului până la data de 30 septembrie 2011, moment în care apelul se va închide la concurs.
Obiective și ajutor
Proiectele selectate trebuie să îndeplinească obiectivele stabilite în Planul de redresare, care variază de la angajamente riguroase de termene de execuție, până la obiective legate de promovarea mobilității active și durabile (pe jos, cu bicicleta…)
În acest fel, ei trebuie să contribuie la promovarea mobilității active; să articuleze un sistem de transport public urban fiabil, atractiv, accesibil și accesibil cu flote mai moderne, eficiente și durabile; cu introducerea unui concept de mobilitate inteligentă adaptat noilor obiceiuri și cu promovarea digitalizării pentru planificare, management și evaluare. Acestea trebuie completate înainte de 000 iunie 2022.
În selecția proiectelor se va evalua maturitatea, calitatea și impactul proiectelor prezentate de municipalități, necesitând în orice caz furnizarea unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUS) la momentul depunerii cererii.
Acțiunile pot fi finanțate din fondurile Mecanismului de Recuperare și Reziliență până la maximum 90% din costurile eligibile, cu excepția achiziției de autobuze urbane și curățare cu zero emisii , în care se finanțează un preț unitar în funcție de categoria de vehicul și toate acestea cu condiția să nu se depășească ajutorul maxim pe solicitant, care se stabilește în funcție de populația municipiului.
Linii de acțiuneGama largă de acțiuni prevăzute Pentru realizarea acestor obiective este structurată pe patru linii:
a) Implementarea zonelor cu emisii reduse (ZBE). Această linie include ajutoare pentru desfășurarea semnalizării care delimitează zona cu emisii scăzute, implementarea sistemelor de control al accesului și parcării, sisteme de comunicare și management și baze de date ale vehiculelor autorizate și tratarea excepțiilor. De asemenea, are în vedere finanțarea de senzori și contoare pentru calitatea aerului, zgomotul și emisiile vehiculelor și sistemele de control al sancțiunilor, printre alte acțiuni.
b) Transformarea digitală și durabilă a publicului colectiv. transportul și promovarea mobilității active. Include proiecte care promovează schimbarea modală către o mobilitate mai durabilă, cum ar fi construirea sau implementarea de noi trasee de benzi rezervate bicicletelor și/sau vehiculelor de mobilitate personală (VMP), instalarea de parcări securizate pentru biciclete sau implementarea, extinderea sau îmbunătățirea sistemelor publice de închiriere de biciclete și alte vehicule de mobilitate personală.
În acest moment, trebuie menționat că acest tip de acțiune va fi subvenționat doar dacă implică benzi separate. fizic din traficul rutier și pietonal și fac parte dintr-o rețea planificată.
Linia include și acțiuni de implementare a zonelor și rutelor pietonale și îmbunătățirea accesibilității, pentru calmarea traficului rutier sau de a construi parcări care descurajează accesul cu mașina în alte centre urbane.
În ceea ce privește măsurile de promovare a utilizării transportului în comun, linia finanțează platforma de construcție s și benzi prioritare (sau exclusivitate) pentru transportul colectiv; acțiuni de îmbunătățire a accesibilității (persoane cu mobilitate redusă și grupuri speciale) a sistemului de transport public, cum ar fi platforme avansate, docuri sau opriri, și proiecte care îmbunătățesc intermodalitatea, atât între mijloacele de transport colectiv, cât și cu vehicule de ultimă oră, printre altele.
În ceea ce privește distribuția urbană a mărfurilor, se are în vedere finanțarea acțiunilor de îmbunătățire și planificarea acestora încorporată în planurile de mobilitate urbană și în proiectarea zonelor cu emisii reduse. De exemplu, noile modele de distribuție urbană pot fi subvenționate cu implementarea de „minihub-uri”, platforme logistice pentru biciclete, centre de consolidare urbană, puncte de colectare, dulapuri inteligente etc.
c ) Promovarea transformării transportului public de pasageri și marfă către o activitate cu emisii zero. Pentru indeplinirea obiectivului se promoveaza achizitia de autobuze pentru flote de transport in comun colectiv si vehicule grele pentru servicii publice de colectare a deseurilor sau servicii de curatenie urbana, la nivel municipal, propulsate cu energie electrica sau hidrogen.
d) Digitalizare. Linia are în vedere digitalizarea activității serviciilor de transport public pentru a îmbunătăți serviciul și experiența utilizatorului, cum ar fi instrumente de planificare a călătoriilor și îmbunătățirea informațiilor de transport sau îmbunătățirea procedurilor de „ticketing” și plată în transportul public urban, pentru a îmbunătăți controlul pasagerilor și emiterea și validarea biletelor. De asemenea, are în vedere proiecte de digitalizare care permit optimizarea planificării și managementului mobilității urbane, de exemplu, adaptarea cererii de servicii de transport colectiv sau stabilirea restricțiilor de trafic în timp real.
municipii cu peste 29. Locuitorii și capitalele de provincie pot solicita ajutor pentru acțiunile cuprinse în cele patru linii. Acțiunile cuprinse la rândurile b), c) și d) se extind la municipiile cu mai mult de 000.00 locuitori care îndeplinesc anumite criterii, cum ar fi să aibă un serviciu de transport public colectiv urban intern. Municipalitățile cuprinse între . Y 50. locuitorii pot solicita ajutor și de la rândul a) atunci când sunt depășite valorile limită pentru poluanți reglementate în Decretul Regal 50/500, din 20 din ianuarie și, prin urmare, sunt obligați să implementeze o zonă cu emisii scăzute.
Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență Acest al doilea apel face parte din programul zonelor cu emisii reduse și transformarea transportului urban și metropolitan care, la rândul său, este inclus în Componenta 1 (I.1 C1) a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR) aprobat de Guvern și Comisia Europeană.
. Investiția Unitatea completă este înzestrată cu mai mult de 2.30 milioane de euro deci, în plus față de 1.102 milioane de ajutoare pentru municipalități, Mitma a transferat Comunităților Autonome și orașelor Ceuta și Melilla 900 milioane de euro pentru finanțarea inițiativelor care contribuie la implementarea zonelor cu emisii scăzute și la promovarea mobilității active și a eficienței transportului colectiv; a activat 105 milioane de euro pentru transformarea flotei transportul de pasageri si marfa companiilor prin comunitatile autonome si orase; și a lansat o strategie de umanizare a trecerilor din Rețeaua de Autostrăzi de Stat, dotată cu 90 milioane de euro din fonduri europene.
Poster al mobilității sigure, durabile și conectate strategie 2011.
Mai multe informații Site-ul Web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – Mitma lansează al doilea apel de ajutor pentru municipalități pentru decarbonizarea și digitalizarea mobilității