#Madrid –
Ediția a 3-a Educație și leadership pentru femei
Consiliul Școlar al Comunității Madrid a susținut cea de-a treia ediție a conferinței „Educația și conducerea femeilor”, în care a fost apreciată importanța educației ca instrument fundamental în conducerea femeilor și modul în care modelele de referință sunt esențiale să fie capabil să aleagă liber și să decidă asupra unei cariere profesionale. Pentru aceasta, s-a bazat pe experiența mai multor femei de frunte din sectoarele lor.
Ministrul adjunct al Politicii Educaționale din Comunitatea Madrid, Rocio Albert López-Ibora salutat Conferința subliniind mentoratprograme de acompaniament, ca piesă fundamentală în dezvoltarea personală și profesională a femeilor care încurajează conducerea propriei vieți și a propriilor decizii, întrucât oferă securitate și contribuie cu experiență de la unele femei la altele și care au atât de mult succes.
La fel, ea a aprofundat în rolul pe care educația îl joacă femeilor pentru ca acestea să poată, în libertate, să aleagă în condiții de egalitate și să fie lideri ai propriilor vieți. El a subliniat, de asemenea, acțiunile desfășurate de Comunitatea Madrid pentru a căuta și aduce aceste modele și această realitate STEM mai aproape de studenții din Madrid. În consecință, aceste programe trezesc interesul tuturor studenților pentru STEM și distrug acele prejudecăți pe care fetele le pot avea de a alege cariere științifice. Viceministrul a evidențiat că în ultimele promovări ale judecătorilor, o opoziție foarte exigentă și complexă, dar care se accesează pe picior de egalitate, doar pe merit și abilitate; femeile sunt in jur de 70%, ba chiar il depasesc, ajungand la 73% in promotia care a primit depesetele in ianuarie anul trecut. Și a încheiat prin a afirma necesitatea stabilirii unor instrumente de promovare a coresponsabilității în sarcinile casnice și familiale pentru că până atunci nu se va realiza egalitatea deplină.
În deschiderea acestei a treia ediții au fost două momente de mărturii. Un videoclip cu studenții CEPA Clara Campoamor (Școala/Unitatea Educațională a Penitenciarului Madrid I-Mujeres), unde directorul acesteia, Jose Maria Garcia Sombria, a exprimat importanța pedagogiei sociale pentru reeducarea și favorizarea inserției în muncă. „Ceea ce se învață bine nu se uită niciodată”, a comentat un elev de la penitenciar. Ei reprezintă educația ca speranță, un instrument care le îmbunătățește viața. Al doilea moment special al acestei zile au fost mărturiile lui răsărit, lydia și Lola, studenți ai centrului de înaltă performanță IES Ortega y Gasset, toți cu mari onoruri la categoriile lor sportive. Lola a sfătuit: „crede în scopul tău și lucrează pentru el pentru că totul este dificil dacă nu toată lumea ar putea să-l facă”. Pe aceeași linie au fost Alba și Lydia, unde au detaliat că marele lor sprijin l-au fost părinții și profesorii școlii.
Ziua a inclus intervenția lui Daisy Ortiz Cotroconsultant și conector global, de la Softlanding & Changemarker Consulting; care a indicat că modelele de leadership masculin și feminin sunt o simbioză, toți indivizii au ambele, dar tendința competitivă actuală în companii este căutarea empatiei, comunicare, multitasking și abilități de incluziune; adică modelul feminin. „Leadership-ul nu înțelege genul, dacă ai un vis, caută referințe pentru a-l putea realiza cu efort și disciplină”, a spus el.
Aceasta a fost urmată de o masă rotundă moderată de Patricia Reyes Riveradirector general pentru egalitate al Comunității Madrid, la care a participat Mar Medeiros Cunadirector al zonei de afaceri, alianțe strategice CSR, diversitate și marketing al Fundației ONCE și director al Forumului INSERTA; Laura Vazquez, director de proiect al Fundației José Ramón de la Morena și scriitor al cărții „Viajar, vivir, amar”; și Nuria Delgado Villardirector al IES Arcipreste de Hita din Comunitatea Madrid.
În această fază a zilei a fost evidențiată importanța educației ca instrument esențial pentru promovarea egalității și modul în care referenții influențează dezvoltarea personală și profesională.Marea Medeiros El a afirmat că „formarea este un factor cheie pentru a realiza o carieră profesională, educația este pașaportul pentru a intra în lumea muncii” și a subliniat modul în care diferite companii își adaptează deja planurile de recrutare cu combinația dintre femei și dizabilități, iar „acesta este un mare progres, pentru că importantul este talentul, restul se poate adapta”, a precizat el.
Laura Vazquez a exprimat importanța educației în emoții, nu doar în curricular, întrucât managementul emoțiilor și autocunoașterea este esențială pentru motivarea învățării și pentru dezvoltarea abilităților. În plus, el a reflectat figura bărbaților ca parte a întregului proces de egalitate, „ei trebuie să fie încă o componentă, nu trebuie să-i respingem”. El a subliniat, de asemenea, și acest lucru se reflectă în cartea sa, diferențele culturale ale altor țări în ceea ce privește egalitatea, deoarece aceasta depinde de aria geografică și culturală a acelei societăți. Ea termină prin a încuraja femeile „să se uite în interiorul lor pentru a putea decide și pentru a fi consecvente cu acele decizii, femeia însăși trebuie să se pună înainte”.
La rândul lui, nuria delgado, pentru care „diversitatea este bogăția unei societăți”, a exprimat că școala este instituția care egalizează diferențele sociale, economice și culturale, „școala este interfața secolului XXI”. La fel, a subliniat că are elevi care nu știu că pot studia, nu știu că educația este un drept fundamental pentru că familiile lor nu văd așa; Din acest motiv, din centrul lor de învățământ organizează conferințe pentru ca înșiși studenții care finalizează deja o diplomă să poată exprima realitatea, devenind astfel puncte de referință mai apropiate pentru acei studenți care cred că nu au nicio șansă. În fine, a exprimat că este necesară avansarea orientării profesionale până în primii ani de gimnaziu pentru că, potrivit Nuriei, „viața de zi cu zi trebuie să se conecteze cu școala și invers” mai ales în contextele cele mai defavorizate. „Orientarea ar trebui să fie mai naturală”, conchide el.
În sfârșit, în întrebările finale pe care le-au adresat de pe rețelele de socializare, participanții au ajuns la concluzia că sunt pe drumul cel bun, dar vizualizarea modelelor este necesară pentru a dezvolta libertatea de alegere a carierei profesionale a femeilor. După cum se menționează Laura Vazquez: „în avansarea profesională a femeii, bărbații trebuie să fie implicați în conciliere”.
Sursa: Comunitatea Madrid – Modelele de referință influențează dezvoltarea personală și profesională a femeilor