#Madrid –
Comunitatea Madrid a pregătit pentru acest weekend un program marcat de marii clasici la Festivalul Ibero-American al Epocii de Aur. Clasici în Alcalá, organizat de guvernul regional și Consiliul Municipal Alcalá de Henares, care își sărbătorește ediția a XXII-a până pe 2 iulie viitor. Iar pentru iubitorii de cinema din anii optzeci și de Movida de la Madrid, Festivalul Águila Moves va avea loc în curtea complexului El Águila, un exemplu interesant al moștenirii industriale, astăzi transformată în Arhiva și Bibliotecă Regională, unde se află. a păstrat, printre altele, fonduri legate de istoria muzicală și audiovizuală a regiunii.
Panoul publicitar al acestei editii a se mișcă vulturul recuperează patru clasice din anii optzeci care vor fi proiectate în formate originale de 35 mm: Grăbiţi-vă (Carlos Saura, 1981), viata vesela (Fernando Colomo, 1987) și Extaz (Ivan Zulueta, 1980). Înainte de film, participanților li se vor prezenta metodele istorice de proiectare a filmului și modul în care funcționează. Filmele, cu acces gratuit, vor fi proiectate în terasă, până pe 1 iulie, ora 22.00.
La rândul său, ultima parte a Clásicosului din Alcalá va aduce o selecție variată de spectacole din Spania, Statele Unite, Cuba, Chile și Columbia. În plus, pentru al doilea an consecutiv, Festivalul va acorda atenție perspectivei feminine odată cu întâlnirea Alte vederi: Epoca de Aur văzută de femeile de astăzicu creatori și cercetători precum Helena Pimenta, Laila Ripoll, Carolina África sau Aurore Évain, printre altele.
Astfel, în Ruinele Santa María, pe 30 iunie și 1 iulie, premiera lui Fuenteovejuna, o tragedie greacă?, o versiune de Karmele Aranburu și Juan Polanco, în regia acestuia din urmă, și interpretată de o distribuție largă de paisprezece actori și actrițe. Este o coproducție a Festivalului cu Pontificia Universidad Católica de Chile. Responsabilii versiunii, în fața uneia dintre cele mai interpretate lucrări din lume, au dorit să realizeze o versiune modernă, folosind răchita tragediei clasice grecești pentru a vizita în mod contemporan acest text al marelui Lope de Vega care depășește limite de timp.
O altă propunere este Diminețile de aprilie și mai (Teatro Salón Cervantes, 30 iunie), cea mai recentă comedie clasică în premieră de Laila Ripoll, care săptămâna aceasta va primi și Premiul Fuente de Castalia de la Consiliul Municipal Alcalá de Henares. Versiunea Carolinei África a acestei lucrări de Calderón de la Barca a fost pusă în scenă într-o coproducție între Teatrul Fernán Gómez, Centrul Cultural Villa și compania Teatro de Malta.
Pe 1 și 2 iulie, Corral de Comedias va oferi premiera lui celestine, într-o versiune de Norge Espinosa și regizat de veteranul regizor și profesor de actori cubanez Carlos Díaz. Este o altă coproducție a Festivalului cu FUNDarte din Miami și cu Teatro El Público din Cuba, care revine în Spania de la debutul său la Festivalul de Teatru Clasic de la Mérida în 1997.
sigismundi (Teatrul Salón Cervantes, 2 iulie), este o lucrare scrisă și regizată de columbianul Manuel Orjuela și inspirată din întâlnirile dintre Rosaura și Segismundo de Viața este un vis. Este coprodus de MAPAS Fest 2022 din Insulele Canare și de firma Señor M. din Columbia.
O alta dintre premierele saptamanii va fi întrerupătoare (Centrul Cultural Gilitos, 30 iunie), scris și regizat de José Carlos Vázquez Calvo, bazat pe texte de Cervantes, Lope, Góngora și Quevedo. În această propunere, un protagonist de excepție, Cervantes, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la Alcalá de Henares ca oraș al Patrimoniului Mondial, își cheamă colegii de profesie Lope, Quevedo și Góngora, pentru ca fiecare să-și laude locul preferat din oraș.
Tot sâmbătă, 1 iulie, la Casa de la Entrevista, puteți asista la recital Cântece ale Epocii de Aurde cântăreața și actrița Paula Rodríguez și compozitorul francez Arthur Astier.
In cele din urma, Într-un loc din Indii, Cu casa de discuri Creación Alcalá, oferă o comedie muzicală pentru toate publicurile de către compania Diagoras Producciones (Centrul Cultural Gilitos, 2 iulie).
Alte look-uri: Epoca de aur văzută la feminin
Festivalul Clásicos din Alcalá va acorda atenție perspectivei feminine cu întâlnirea Alte vederi: Epoca de Aur văzută de femeile de astăzicare va aduna, vineri, 30, la Spitalul Vechi din Santa María La Rica, voci creative cu autoritate precum Helena Pimenta, Laila Ripoll, Carolina África, Aurore Évain, Marifé Santiago Bolaños, Brenda Escobedo, María Folguera și Diana I. Luque, printre altele.
În acest eveniment, în colaborare cu Universitatea din Alcalá și UNAM Spania, și coordonat de Amaranta Osorio, cercetători și artiști importanți reflectă asupra autorilor trecutului și a creatorilor contemporani renumiți care ne transmit modul lor de a aborda textele secolului. de aur. Intrarea va fi liberă până când se va atinge capacitatea maximă.
Continuând cu programarea sa obișnuită, Sala Juan de la Cruz a Teatrului de La Abadía va găzdui, până pe 9 iulie, piesa de teatru Raiuride prestigiosul scriitor libano-canadian Wajdi Mouawad, în regia lui Sergio Peris-Mencheta, și care închide tetralogia Sângele promisiunilor început de Incendiia cărui versiune în spaniolă a avut premiera la La Abadía și a urmat Coasta și paduritoate având un punct comun: tragedia pe care o târăște omenirea.
Centrul Cultural Pilar Miró va oferi (duminică, 2 iulie) spectacolul pentru toate publicurile Glory Strong. Special 25! un concert de familie care revede cântecele și poeziile pentru adulți și copii ale marelui poet, țesând cu opera ei harta emoțională a vieții și pasiunilor ei. Iar Centrul Cultural Paco Rabal a programat, pentru vineri, 30 iunie, spectacolul de dans În timp ce vorbeai (Tristețea vagă permanentă și calmă și pasiunea inutilă)sub conducerea lui Davicarome.
În cele din urmă, Colosseumul Regal Carlos III din San Lorenzo de El Escorial (duminică, 2 iulie), va aduce mai aproape reprezentarea operei copiilor. Un gigant egoist de Nani Julián și Ñas Teatro.
Diversitatea de gen la Muzeul CA2M și Fundația ARCO
Agenda culturală a Comunității Madrid include și o ofertă variată de expoziții în muzee și săli regionale. Astfel, CA2M găzduiește, până pe 7 ianuarie 2024, expoziția Arhipelaguri cu paiete. Colecțiile Muzeului CA2M și ale Fundației ARCO. În ea, coincizând cu sărbătorirea Mândriei LGTBI+, diversitatea de gen este arătată în lucrările acestor două instituții culturale.
Comisariat de Manuel Segade, prezintă figuri de pionierat fundamentale precum George Tony Stoll sau Andrés Senra, precum și Inês Zenha, Lucía C. Pino, Manuel Solano, Osías Yanov, La Chola Poblete, Tadáskia și Juan Pablo Echeverri.
În plus, în Camera Alcala 31 continuă Tot ce văd îmi va supraviețui (până pe 9 iulie), o expoziție dedicată producției din anii 1990 a sculptorului Juan Muñoz, unul dintre cei mai importanți artiști europeni din a doua jumătate a secolului XX.
Sala El Águila vă invită să descoperiți moștenirea fotografului Bernard Plossu (1945, Vietnam), prin expoziția Madrid. Bernard Plosu, care poate fi vizitat gratuit până pe 17 septembrie. Si Sala Canal de Isabel IIgazde, până pe 23 iulie, Madrid/ Moda de stradă, un tur al reportajelor de modă realizate de fotografa Joana Biarnés (1935-2018), care s-au concentrat în principal la Madrid, între 1962 și 1972.
La rândul său, Museo Casa Natal de Cervantes din Alcalá de Henares expune, până pe 17 septembrie, Tradiție și festival în țara lui Cervantes. Iar în Muzeul Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid puteți vedea, până pe 24 septembrie, Ultimele zile ale lui Tartesusprima expoziție majoră din Spania dedicată acestei civilizații, care reunește 230 de piese din diferite instituții.
De asemenea, Executivul regional colaborează cu diferite instituții în promovarea și difuzarea culturii. În acest sens, expoziţia Picasso: fără titlu, găzduiește la La Casa Encendida a Fundației Montemadrid până la 7 ianuarie 2024, 50 de lucrări din ultima perioadă a artistului (1963-1973), dintre care 12 nu au fost expuse publicului până în prezent și 23 este prima dată când au fost expuse în Spania.
În plus, Museo Nacional del Prado expune (până pe 2 iulie), tot cu sprijinul Guvernului de la Madrid, Capodopere spaniole din Colecția Frick. Este un set de nouă lucrări emblematice ale lui Velázquez, El Greco, Murillo și Goya, dintre care majoritatea nu au mai fost văzute la noi de când au părăsit Spania.
VINERI 30 IUNIE
Wajdi Mouawad și regizat de Sergio Peris-Mencheta
Până pe 9 iulie – 19:00 – Sala Juan de la Cruz – Teatrul La Abadía. MADRID
În timp ce vorbeai (Tristețea vagă permanentă și calmă și pasiunea inutilă)
davicarome
ora 20.00 – Centrul Cultural Paco Rabal. MADRID
Sâmbătă, 1 IULIE
Programul complet al Festivalului Águila se Mueve
DUMINICĂ, 2 IULIE
Trupa Fantastică
20:00 – Centrul Cultural Pilar Miró. MADRID
Teatrul Nas
12:30 – Colosseumul Regal Carlos III. SAN LORENZO DIN EL ESCORIAL
MUZEELE ȘI EXPOZIȚII
Până la 7 ianuarie 2024 – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo al Comunităţii Madrid-CA2M. MOSTOLES
Până pe 17 septembrie 2023 – Sala El Águila. MADRID
Juan Munoz. Tot ce văd îmi va supraviețui
Până pe 9 iulie 2023 – Sala Alcalá 31. MADRID
Joana Biarnes. Madrid / Moda pe stradă
Până pe 23 iulie 2023 – Sala Canal de Isabel. MADRID
Arhipelaguri cu paiete. Colecțiile Muzeului CA2M și ale Fundației ARCO
Până la 7 ianuarie 2024 – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo al Comunităţii Madrid-CA2M. MOSTOLES
Ultimele zile ale lui Tartesus
Până pe 24 septembrie 2023 – Muzeul Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid. ALCALA DE HENARES
Până la 7 ianuarie 2024 – Casa Encendida a Fundației Montemadrid. MADRID
Capodopere spaniole din Colecția Frick
Până la 2 iulie 2023 – Muzeul Național Prado. MADRID
Tradiție și festival în țara lui Cervantes
Până la 17 septembrie 2023 – Muzeul Locul Nașterii lui Cervantes. ALCALA DE HENARE
Sursa: Comunitatea Madrid – Movida anilor optzeci și marii clasici ai Epocii de Aur, în acest weekend în Comunitatea Madrid