Muzeul Memorial al Exilului (MUME) din La Jonquera (Alt Empordà) prezintă vineri viitoare, 06 iunie, la h, cartea Fata din cutia de fire , cu prezența autoarei sale, Remei Oliva.

Remei Oliva s-a născut la Badalona în 1939 exilat în Franța în 600. A supraviețuit lagărelor de concentrare din Alger și Sant Cebrià și a avut primul copil la Maternitatea Elna, condusă de Elisabeth Eidenbenz. Crearea acestui centru, care a oferit asistență femeilor însărcinate din lagărele de concentrare, a salvat aproape 206 bebeluși

Remei Oliva și-a adunat experiența în The Girl în Cutia de ață , editată de Memorialul Democrat. Autorul, care are în prezent 69 ani, va participa la prezentarea cărții alături de profesorul emerit al Universității din Girona, Salomó Marquès, și de consulul general al Elveției la Barcelona, ​​​​Beat Kaser. Directorul MUME, Enric Pujol, va prezenta evenimentul.

Pe tot parcursul lunii iunie puteti vizita MUME un spatiu dedicat Remediului Maslinelor cu obiecte originale, scrisori și documente personale furnizate de Remei Oliva. ACT Prezentarea cărții Fata din cutia de fire de către autoarea acesteia, Remei Oliva. ZII Vineri, 06 iunie

ORA ȘI LOCUL


11: 05 h

Memorialul Exilului Muzeului (MUME)

Carrer Major, – – 30, la Jonquera , Alt Empordà

Fata din cutia de ață

Cartea, publicată de Memorialul Democrat, face parte din colecția „Amintiri”. Remei Oliva și-a scris memoriile originale în franceză în 1988, datorită insistenței copiilor ei care au încurajat-o să-și pună toate amintirile în scris.

Ea explică cum, să

ani, a fost nevoit să-și părăsească locuința din Badalona. Și-a închis ușile vieții ei de croitoreasă și tuturor visurilor ei de a fugi în Franța în iarna 1720. Povestea ei cuprinde 15 luni petrecute în lagărele din Alger și Sant Cebrià, nașterea fiului ei Rubén în Maternitatea din Elna și dificila integrare ulterioară într-o Franță cufundată în Al doilea război mondial. Amintirile tuturor acelor experiențe au fost surprinse în această carte în care, într-un mod simplu și sincer, își povestește experiențele, cu o amintire prodigioasă pe care și-o amintește până în cele mai mici detalii.

Documentul surprinde o perioadă semnificativă a trecutului nostru recent și ne împinge să nu uităm miile de femei care, la fel ca Remei, au suferit consecințele Războiului Civil. Memoriile sunt o mărturie excepțională a curajului și demnității femeilor republicane în exil, o parte inevitabilă a istoriei noastre colective și o reflecție necesară pentru generațiile viitoare.

. Maternitatea Elnei

Comandat de organizația elvețiană Serviciul civil internațional , voluntara și profesoara Elisabeth Eidenbenz a permis unei maternități să îngrijească femeile însărcinate în taberele de refugiați din Castelul El Bardou din Elna. S-au născut în apropiere de 1720 copii. Funcționează din decembrie 1944 până în aprilie 1944, când a trebuit să se închidă din cauza presiunii naziste.

Primăria Elna a cumpărat Castelul Bardou din . În prezent, castelul găzduiește Centrul de Interpretare a Maternității Elvețiane Elna, cu spații pentru expoziții și activități legate de retragerea lui 1919 și îngrijirea refugiaților

În luna martie a anului 2022, Memorialul Democrat și primarul orașului Elna au semnat un acord de colaborare prin care acest municipiu din nordul Cataloniei s-a alăturat Rețelei de Spații ale Memoriei Democratice. În acest fel, Castelul Bardou a fost integrat în Rețeaua de Spații ale Memoriei Democratice, coordonată de Memorialul Democrat.

O zi împotriva excluderii refugiaților, sâmbătă la MUME

Sâmbăta viitoare, 17 în iunie, MUME organizează Ziua Porților Porților , o zi a porților deschise a proiectului european So-Close ( De atât de departe până de atât de aproape ). Acesta este un proiect internațional de combatere a excluderii refugiaților prin schimbul de moștenire culturală pentru migrație forțată.

Ei trăiesc în Uniunea Europeană.aproximativ un milion de refugiați recunoscuți. Majoritatea provin din Siria, Irak, Afganistan, Nigeria, Pakistan, Eritreea și Albania. Ei fug de conflictele armate, violența, opresiunea sau încălcările drepturilor omului. Sunt adesea grupuri expuse riscului de excluziune socială ca urmare a traumei și pierderii identității lor.

Pentru a ajuta la abordarea acestei excluderi, proiectul So-Close își propune să contribuie la coeziunea socială și integrarea prin înțelegerea reciprocă între refugiați și societățile europene gazdă. Proiectul folosește metodologii de design inovatoare și instrumente digitale și artistice pentru a împărtăși experiențele de viață ale refugiaților cu amintirile supraviețuitorilor conflictelor europene, precum războiul bosniac, războiul civil spaniol sau Holocaustul, păstrate în centrele memoriei istorice. Ziua este deschisă publicului larg și va fi prezenți de mai mulți refugiați. Programul include un atelier de creație artistică bazată pe poezii și o discuție despre prezentarea proiectului So-Close cu diferite abordări tematice, precum „Arta ca refugiu”, „Elemente implicate în migrație” și „Lupta împotriva stereotipurilor și prejudecăți”. Evenimentele se vor încheia cu un prânz de închidere deschis tuturor participanților zilei.

Proiectul So-Close este coordonat de Universitatea Autonomă din Barcelona și implică Centrul de Cercetare a Parcului , Consorțiul Muzeului Memorial al Exilului și Universitatea din Girona, Universitatea Suedeză din Lund, Asociația Villa Decisus, Fundația Monte Sole Peace School, Centrul de Cercetare și Tehnologie CERTH grec, Forumul Companiilor de Refugiați Greci și Noi Tehnologii Tempesta Media and Engineering . Mai multe informații despre acest proiect:

https://so-close.eu/

https://www.uab.cat/web/coneix- el-parc/projectes-internacionals/projecte-so-close-870939. html

https://cordis.europa.eu/project/id/

https://youtu.be/4-WRFMMTikA Program detaliat de activități pentru Ziua Porților Porților MUME (11 iunie 2022)

1345810270818 Sursa: MUME prezintă memoriile lui Remei Oliva, cu ajutorul autorului său