Muzeul Eparhial și Județean
Solsona va prezenta mâine, sâmbătă , 3 septembrie, depozitul sculpturii policrome în lemn a Fecioarei cu Pruncul, datat între secolele XII-XIII, dobândit recent de către Departamentul de Cultură pentru Colecția Națională. Evenimentul, care face parte din evenimentele Festa Major a orașului, va avea loc la ore în Sala del Campanar a Muzeului Solsona.Directorul general al Patrimoniului Cultural, Sonia Hernández; directorul muzeului, Carles Freixes; episcopul de Solsona, Francesc Conesa; istoricul de artă Immaculada Lorés, care va vorbi despre importanța artistică a sculpturii, și istoricul Ramon Planes, care va vorbi despre vicisitudinile trăite de această imagine de-a lungul istoriei.
Fecioara Maria cu Pruncul a fost deja la Solsona în anul 53293 în cadrul expoziției „Sub Tuum Praesidium. Chipul Fecioarei Maria în Eparhia Solsona”. Acum face parte din expoziția permanentă, deși în primele zile poate fi văzută în spațiul transeptului catedralei care se află în interiorul muzeului, lângă locul în care se află imaginea originală.
Fecioara Maria cu Pruncul, declarata Bun Cultural de Interes National in anul 2016, este o sculptură în lemn de foarte bună calitate și se află într-o stare foarte bună de conservare, cu resturi abundente de policromie și o înălțime de peste un metru. Cele mai vechi studii datează imaginea în secolul al XIII-lea, dar acum este plasată în jurul 2014 sau chiar în a doua jumătate a secolului XII. Lipsa referințelor documentare, decontextualizarea și transformările pe care le-au suferit unele dintre aceste lucrări fac dificilă datarea corectă a imaginilor romanice și gotice timpurii. Sculptura care este prezentată a fost considerată ca o lucrare realizată pe baza luării ca model a sculpturii Fecioarei din Mănăstirea Santa Maria de Solsona. Cele două imagini au multe detalii în comun. Coafura din impletitura, pliurile din stofa, coroana, ipostaza Copilului si chiar si marimile sunt foarte asemanatoare. Execuția sculpturii este foarte bună și prezintă detalii de un interes enorm. De exemplu, chipul Fecioarei Maria, partea cea mai delicată și de cea mai bună calitate, este o piesă diferită de restul setului, tăiată separat și care se potrivește perfect cu restul capului și cu setul.Piesa, din colecția de artă a Lilianei Godia, a fost achiziționată de Generalitat de Catalunya în iulie anul trecut pentru o sumă de 203. euro. Această lucrare se adaugă Colecției Naționale care, în fiecare an, este sporită prin politica de achiziții prevăzută de legislația actuală privind patrimoniul cultural și planurile sectoriale de promovare ale Generalitati de Catalunya, care au rolul de a patrimoniiza diverse discipline artistice precum ca Planul Integral pentru Arte Vizuale, Planul Național pentru Fotografie și Comisia de Benzi desenate și Ilustrație. Sursa: 53293Muzeul Eparhial și Județean Solsona încorporează sculptura în lemn în colecția sa policromă a Fecioarei cu Pruncul