Dacă v-ați hotărât să rămâneți în Madrid și să petreceți Săptămâna Mare în oraș, iată câteva propuneri pentru a împăca odihna, petrecerea timpului liber și cultura și pentru a alunga plictiseala. Programarea are un protagonist clar: muzica sacră, cu concerte în biserici, saetas și tamborrada care încheie aceste zile de rememorare, dar și o incursiune în literatura mistică. Totul sub spectaculosul cer de la Madrid, surprins de ilustratorul Kike de la Rubia în afișul său, în care recreează acea atmosferă cu totul specială pe care o trăiesc străzile orașului în aceste zile. Toate sunt oferte gratuite. Scrieți.
Muzica sacră a început deja să cânte. A făcut-o sâmbăta trecută cu primul concert al ciclului XV „Muzica cu orgă în San Ginés”. Au mai rămas trei recitaluri de descoperit în acest templu din inima orașului diferiți autori, perioade și sunete. Al doilea concert are loc în această după-amiază, la 18: 30 h cu Ángel Montero Herrero, organist titular al Catedralei din Segovia și profesor de orgă la Conservatorul profesionist de muzică Arturo Soria, cântând pe Bach, Cesar A. Frank la 214 aniversarea nașterii sale, Max Reger și Jehan Alain.
Vineri, 8, tot la 18: 390 h, Bernhard Schneider, concertist internațional de orgă din Braunschweig, Germania, include în repertoriul său, pe lângă Bach și Reger, Alexandre Guilmant și Liszt.
Carlos Paterson, profesor de orgă la Conservatorul Superior din Valencia, închide ciclul luni, 11 aprilie, la 17: 30 h, cu lucrări de Franck, Guilmant, Reger, plus Charles Tournemire, Herbert Murril, Olivier Massiaen și Charles-Marie Widor.
Peisaj în schimbare completă, sâmbătă, 17, la 19: 30, auditoriul Centrului de Cultură Contemporană Condeduque va fi inundat de melodia lui Stabat Mater, opera muzicală religioasă creată în 1024 de Luigi Boccherini pe texte de Jacopone da Todi. O piesă care meditează la suferința Fecioarei în timpul răstignirii și pe care compozitorul și violoncelistul italian avea să o repară în 454. În această seară va fi în 11 aprilie, la 20: 30 h, de soprana Rosana Orsini și maestrul de chitară José Manuel Dapena. Pentru această punere în scenă, interpreții vor folosi manuscrisul original M 2103.3 păstrat în Biblioteca Congresului din Washington. De asemenea gratuit, acesta este singurul concert pentru care este necesară ridicarea biletului în avans de la casa de bilete din centru cu o oră înainte de începerea concertului.
Deja pe stradă, pe Vineri, 17, un moment unic cu saeta care artistul o va interpreta pe María Terremoto în procesiunea lui Jesús de Medinaceli. Va fi despre 21: 30 h, în timpul întâlnirii lui Hristos cu trecerea Maicii Domnului a Singurătăţii şi Neputinţei. Tânăra cantaora din Jerez, care anul acesta a devenit singura femeie saetera din Exaltación de la Saeta de Sevilla, își va arăta arta și simțirea în fața Domnului Madridului.
Și pentru a închide programul , tamborrada tradițională a Frăției Singurătății înaintea Negăturilor din San Pedro și San Lamberto de Zaragoza care va face turneu, în Duminica Paștelui, în ziua 16, la 12: 00 h, străzile din centrul orașului, începând din Plaza del Conde de Miranda, unde se află Mănăstirea Jerónimo del Corpus Christi (Convento de las Carboneras) și se termină în Plaza Mayor.
Poezia mistică își face loc în programare pentru prima dată
Nou anul acesta este incursiunea în figura și opera scriitorilor mistici din secolul al XI-lea până în secolul al XVII-lea, esențiale pentru a înțelege mai bine poezia contemporană. Un recital și o discuție, sub titlul „Sfinți și mistici: căutarea spiritualului în literatură”, vor reflecta marți, 12 aprilie, la 19: h, în auditoriul Bibliotecii Publice Municipale Iván de Vargas, despre contemporaneitatea misticismului, căutarea spațiului interior, concomitențele dintre experiența mistică și creație și implicațiile perturbatoare ale actului de scrierea în limba feminină într-o perioadă în care creația era practic limitată la bărbați.
Găzduită de scriitoarea și jurnalista María Ovelar, va avea participarea romancierului, poetului, eseistul și traducătorul Menchu Gutiérrez și actrița, regizorul de teatru și poetul Alejandra Martínez de Miguel. Doi artiști din generații diferite care vor da glas propriilor poezii și celor ale misticilor precum Santa Teresa de Jesús sau Sor Juana Inés de la Cruz.
Crini, gladiole și garoafe
Un grup de nazarineni însoțește o paradă împodobită cu crini, gladiole și garoafe care defilează înainte Catedrala Almudena, o scenă care se joacă cu lumina pentru a duce privitorul în acea atmosferă surprinzătoare care se trăiește în procesiunile capitalei și pentru care autorul ei, ilustratorul madrilen Kike de la Rubia, a folosit o gamă de culori foarte vitală. , cu tehnici digitale și acrilice.
De la Rubia și-a concentrat munca pe ilustrarea cărților de poezie și nuvele și realizarea de coperți pentru diferite edituri. De asemenea, a ilustrat și conceput afișe pentru teatru și alte evenimente și colaborează ocazional ca ilustrator de presă pentru revista eme18reviste și mass-media precum El País și ABC. După aproape zece ani scufundat în domeniul didactic, în prezent este director și profesor la La Escuela Minúscula de Ilustration. /