Auditoriul Muzeului de Istorie al Cataloniei a găzduit vineri evenimentul instituțional de comemorare a Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, care a avut loc sub titlul „Drepturi sau privilegii? Cetățenie dincolo de naționalitate” și a fost organizată de Departamentul de Egalitate și Feminism. Scopul evenimentului a fost de a reflecta asupra modului în care naționalitatea împiedică exercitarea drepturilor omului și ce alternative pot fi articulate pentru a garanta aceste drepturi întregii populații.
Directorul general pentru Promovarea și Apărarea Drepturilor Omului, Adam Majó Garriga, a deschis ziua declarând că „naţionalitatea şi cetăţenia administrativă condiţionează exercitarea drepturilor omului şi creează inegalităţi şi discriminare foarte evidente”. Majó a declarat că, la aproape 75 de ani de la aprobarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, pașaportul simbolizează loteria nașterii în ceea ce privește drepturile și oportunitățile oamenilor. „Este o întrebare incomodă, dar adevărul este că lumea este împărțită în funcție de naționalitate„, a spus directorul general.
Majó a dat loc conferinței lui Dimitry Kochenov, cercetător la Universitatea Central Europeană, profesor și specialist în cetățenie și statul de drept. Kochenov și-a început discursul amintind că, în opinia sa, cetățenia „a fost un instrument crucial” pentru a egaliza oamenii în fața legii, în contrast clar cu ceea ce a fost determinat de structurile de clasă. Cu toate acestea, ulterior, structurile inegalității au devenit specializate și teritorializate, a explicat Kochenov, iar geografia a devenit foarte relevantă pentru decalajul inegalității. „Pentru majoritatea oamenilor, cetățenia este un gard de sârmă care îi separă de accesul la oportunități”, a afirmat el. În acest sens, profesorul Kochenov a subliniat că, de astăzi, „cetățenia este un instrument de păstrare și consolidare a inegalităților globale”. „Pentru majoritatea oamenilor din lume, cetățenia este dăunătoare; ideea că cetățenia este un element pozitiv, care dă drepturi, este foarte occidentală și este valabilă doar pentru o mică parte din populația lumii”, el a terminat.
După conferința lui Kochenov, la masa de dezbatere s-a alăturat directorul Oficiului pentru Egalitatea de Tratament și Nediscriminare (OITND), Manuela Fernández Ruiz; Ombudsmanul din Barcelona, David Bondia Garcia; și co-directorul Irídia, Andrés García Berrio. Diferite voci au adus diverse contribuții legate de expoziția profesorului Kochenov.
Manuela Fernández a indicat că, în procesul de construire a statelor naționale, ceea ce ar trebui să fie drepturi pentru toată lumea au devenit privilegii pentru anumite grupuri sociale. Directorul OITND a pus pe masă întrebări de genul „Ce trebuie să facem pentru a obține un adevărat vot universal, mai ales la nivel municipal?”, „Ce ar trebui să facem ca țară pentru a permite accesul universal la serviciul public?” sau ”Ce acțiuni putem promova în ceea ce privește subreprezentarea grupurilor minoritare în țara noastră?”. În acest sens, Fernández a subliniat necesitatea implementării „acțiuni pozitive reale ca parte a soluției unei situații istorice de discriminare”.
La rândul său, David Bondia a insistat, urmând firul început de Kochenov, că „drepturile omului s-au născut strâns legate de un concept de cetățenie incluzivă, care astăzi a devenit exclusivist”. „Trebuie să pariem pe o cetățenie cosmopolită”, a spus Sindicul, „care transformă actuala cetățenie de excludere”. Bondia s-a referit și la Declarația Universală a Drepturilor Omului emergente, aprobată la Monterrey în 2007, „o declarație construită de jos în sus care include drepturi precum accesul la apă curată, internet, energie sau o moarte demnă”.
În continuare, Andrés García Berrio a menționat diferite episoade recente care evidențiază modul în care cetățenia și naționalitatea pot deveni instrumente pentru privarea de drepturile omului. Pe de o parte, García Berrio a amintit incidentele de la gardul Melilla din 24 iunie trecut, în care, potrivit ONG-ului Caminando Fronteras, 37 de persoane au fost ucise în încercarea de a trece în Spania; un caz în care „protejarea frontierei a venit înainte de a salva vieți”, în cuvintele activistei. Pe de altă parte, García Berrio s-a referit și la cazurile lui Mohamed Said Badaoui și Amarouch Azbir, oameni care au trăit între 20 și 30 de ani în statul spaniol și care au fost expulzați după ce au solicitat cetățenia. Activistul și-a încheiat discursul subliniind că „cel mai bun mod de a sărbători drepturile omului mâine este să fii la maratonul final de colectare a semnăturilor din campania Regularización Ya”.
Tània Verge: „Când drepturile nu sunt pentru toată lumea, sunt privilegii”
De închiderea evenimentului a fost însărcinată ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge Mestre. De la început, el a început prin a explicita legătura dintre feminism și drepturile omului: „Transformarea feministă presupune garantarea drepturilor omului tuturor oamenilor, fără excepție; aceasta înseamnă că genul, orientarea sexuală, vârsta, dizabilitățile, originea, culoarea pielii sau clasa socială nu ar trebui să implice nicio limitare a drepturilor, care ar trebui să fie eradicate toate inegalitățile, discriminarea și violența.”.
În continuare, ministrul a subliniat importanța drepturilor omului pentru bunăstarea oamenilor: „Drepturile omului nu sunt ceva abstract, un set de standarde colectate în declarații internaționale. Drepturile omului sunt ceva foarte tangibil. Sa poti spune ce gandesti fara sa suferi pentru integritatea ta fizica, ca viata ta privata sa fie a ta, sa poti munci, sa poti accesa Venitul Minim Vital, sa te adapostesti cand izbucneste un razboi in tara ta. .. Drepturile omului au un impact brutal asupra vieții oamenilor”. De aceea, spuse Virgin, „drepturile omului sunt în prim-planul acțiunii acestui Guvern, deoarece sunt o piesă cheie în construcția unei țări libere, corecte și echitabile.”. De fapt, „cele patru transformări promovate de Guvern – cea democratică, socială, verde și feministă – se bazează pe aprofundarea drepturilor realizate și introducerea de noi drepturi.”, a spus Virgin.
În legătură cu ceea ce a prezentat profesorul Kochenov în conferința sa, ministrul a subliniat că „cu toate acestea, s-a gândit puțin la modul în care naționalitatea limitează îngrozitor drepturile multor părți ale populației”, și a împărtășit câteva date care fac evidente consecințele acestei bariere. Pe de o parte, Verge a menționat faptul că fiicele și fiii migranților care s-au născut în Catalonia au acces la naționalitatea spaniolă doar dacă o solicită prin procedurile stabilite, care sunt lente și complicate. Aceasta înseamnă că aproximativ 100.000 de minori născuți în Catalonia nu au naționalitate spaniolă, cu restrângerea de drepturi pe care aceasta o presupune. Pe de altă parte, ministrul a subliniat că un milion de persoane nu au putut vota la ultimele alegeri din 14 februarie 2021 din Catalonia pentru că nu aveau naționalitate spaniolă; ei reprezinta 14% din populatia peste 18 ani care locuieste in tara noastra. Chiar și la alegerile municipale, a spus consilierul, excluderea este flagrantă: 73% dintre străinii care locuiesc legal în Spania nu au drept de vot la alegerile municipale.
În cele din urmă, ministrul și-a încheiat discursul subliniind că „când drepturile nu sunt pentru toată lumea, sunt privilegii”. „Astăzi este necesar să depășim legătura dintre naționalitate și drepturi, care este vădit nedreaptă, și să regândim cetățenia în termeni de drepturi.”, a conchis el.
sursă: Naţionalitate, frontieră pentru exercitarea drepturilor omului