Dezbaterea, intitulată „Către o normalitate antirasistă: reflecții pentru o societate mai dreaptă și mai egalitară”, a fost prezentă Sònia Masuda Mora, o actriță de rasă mixtă catalano-japonez, născută la Barcelona; Yolanda Sey Asare, absolventă în teatru muzical la Eolian School of Dramatic Art și membră a The Sey Sisters; Fatiha el Mouali, tehnician în recepție, licențiat în economie și doctorat de la UAB; și Eunice Romero Rivera, director general pentru migrație, refugiu și anti-rasism al Departamentului pentru egalitate și feminism. Masa rotundă a fost moderată de Míriam Hatibi Zagmal, consultant în comunicare.

„Solicităm urgența trecerii către o normalitate antirasistă în care atât rasismul structural, cât și rasismul instituțional să fie eradicat și în care perspectiva antirasistă este transversală tuturor politicilor. Ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge Mestre, a cerut inaugurarea dezbaterii. Virgen a mai amintit că multiplele discriminări pe care le suferă oamenii din cauza „culorii pielii, fenotipului sau originii”, care îngreunează închirierea unui apartament, intrarea într-un loc de agrement sau deschiderea unui cont bancar” .

O normalitate antirasistă care ne provoacă pe toți

Hatibi a început dezbaterea subliniind că „Nu numai că oamenii rasializați trebuie să fie auziți, ci toată lumea trebuie să fie autocritică. Vestea bună este că evenimentul va avea loc la Palau Robert și va fi organizat de Departament. Când există autocritică pe o problemă precum rasismul, instituțiile trebuie să fie primele ”.

Gazda evenimentului a pus pe masă caracterul structural al rasismului. „Când spunem structural, înseamnă că nu putem scăpa de asta. Chiar dacă ești antirasist și vrei să faci lucrurile bine, ai fost hrănit într-un sistem care te-a educat să fii rasist: mass-media, legile, discursurile la televizor, non-discursurile. Avem nevoie de acțiune acum ”, a împărtășit Masuda.

În acest sens, Sey a cerut pregătire antirasistă în toate domeniile și echipele, inclusiv în școală. Cântăreața a aprofundat în ideea de centralitate albă, întrucât „se presupune că baza normalității este albă, iar restul sunt la periferie și așteptăm să fim invitați să fim acolo. „. ” Centrul și baza sistemului este o privire occidentală. Nu este că ne includeți ca femei de culoare rasializate. din grupul „femeilor”. Instituțiile trebuie rup de asemenea cu acest „, a susținut Sey.

În această linie, Mouali a împărtășit că „centralitatea bărbaților a fost pusă la îndoială. Acum ne este greu să acceptăm că aceeași muncă trebuie făcută de femeile albe și să împărțim acest spațiu ”. Romero a aprofundat în schimbarea centralității oamenilor albi: „Vrem să ne transformăm astfel încât să existe un mediu care să fie un model policentric, unde suntem cu toții” .

Urmând firul de discuție, Masuda a susținut că „la fel cum mulți bărbați cred că nu sunt sexiști pentru că nu se angajează în violență fizică, același lucru se întâmplă și cu feminismul, pentru că multe femei cred că nu tratează la fel prietenii rasializați, nu văd că există o problemă de privilegii pe care le au, fie că vor sau nu, le ai pentru că te-ai născut, așa cum spunea Sílvia Albert Sopale în piesa „Stop Stopping” despre privilegiile tale, dar despre ceea ce faci cu ele ”.

O lege pentru a pune capăt rasismului

Mouali a subliniat că, în legătură cu discursul antirasist, „cel mai pozitiv lucru este că toți spunem în sfârșit același lucru. Există consens și invităm instituțiile să stea cu noi, să discute și să accepte povestea noastră. Am ajuns la un punct important „. În acest sens, Mouali a afirmat că ” trebuie să lucrăm cu instituția pentru a ști cum poate fi pusă în practică legea antirasistă”.

La rândul său, Romero a subliniat că „legea împotriva rasismului pe care o redactăm presupune și o deschidere către dezbatere pentru a îmbunătăți societate, fă-o mai echitabilă și mai egalitară”. Directorul General Migrație, Refugii și Antirasism a adăugat că „Legea este menită să nu genereze excepții sau lacune, ci mai ales să lupte pentru ca spațiile să fie transformate, pentru că condițiile care ne-au făcut așa. puţini cei la care ajungem dispar încetul cu încetul „.

În legătură cu Legea, Fecioara a reamintit că ” ceea ce ni se pare normal trebuie să fie foarte Aceasta este voința legii antirasism promovată de Departamentul Egalității și Feminismului, care este la fel de mult a noastră ca și a dumneavoastră.”

Sursa: Ne îndreptăm către o normalitate antirasistă