Prin campania de reducere a accesului strainilor la serviciul sanitar spaniol, guvernul de la Madrid a modificat si Regulamentului Comunitar, prin care se stabileste intrarea, libera circulatie si resedinta cetatenilor UE.
Cetatenii comunitari, inclusiv romanii, care se stabilesc in Spania pentru o perioada mai mare de 3 luni au drept la rezidenta legala doar daca sunt angajati sau lucreaza ca persoana fizica autorizata – „autonomo”, daca au venituri suficiente ca sa nu fie nevoiti sa apeleze la serviciile sanitare din Spania sau daca studiaza in Spania. In ultimele doua situatii, cetatenii comunitari trebuie sa aiba resurse suficiente sau asigurare de sanatate ca sa nu fie nevoiti sa apeleze la serviciile sanitare din Spania.
In consecinta, dreptul la serviciile sanitare publice din Spania se pastreaza pentru cetatenii europeni cu rezidenta mai mare de 3 luni, doar daca muncesc si contribuie ca angajati sau autonomos la fondul Asigurarilor Sociale.
Pentru cetatenii comunitari care din diverse motive nu mai lucreaza nici ca angajati si nici ca „autonomo”, legea modificata de guvernul Spaniei stabileste ca acestia isi pastreaza drepturile doar daca sufera de o invaliditate temporara suferita in timpul muncii, daca au muncit legal 1 an si au fost trimisi in somaj si au inregistrat solicitarea de cautare de munca si daca urmeaza cursuri de formare profesionala, dupa ce au ramas in somaj. {loadposition publi}
In schimb, modificarea publicata de guvern nu stabileste nimic nou referitor la cetatenii europeni cu rezidenta permanenta, care obtin automat acest statut dupa ce au locuit 5 ani in Spania. In cazul acestora, legile europene stabilesc ca „Daca ati locuit legal in alta tara din UE, timp de 5 ani, continuu – ca lucrator detasat, ca pensionar sau ca lucrator independent – primiti automat dreptul de sedere permanenta. Aceasta inseamna ca autoritatile nu mai au dreptul sa va ceara sa dovediti ca aveti un loc de munca, resurse suficiente, asigurare de sanatate etc. „.
In concluzie, noua lege privind accesul strainilor la serviciile sanitare gratuite din Spania ii discrimineaza doar pe cetatenii straini comunitari, care nu au rezidenta permanenta.
Federatia Asociatiilor Romanesti din Spania FEDROM a transmis un comunicat cu traducerea in romana a textului legii 16/2012 prin care se modifica regulamentul privind sederea si circulatia cetatenilor europeni in Spania:
Articolul 7. Resedinta pentru mai mult de trei luni a cetatenilor dintr-un Stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat parte al Acordului asupra Spatiului Economic European:
1. Cetatenii dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau din statele parte ale Acordului privind Spatiul Economic European au drept de sedere pe teritoriul spaniol pentru o perioada de mai mult de trei luni, daca:
a) sunt angajati sau lucreaza pe cont propriu (ca autonomi) in Spania,
b) dispun, pentru ei si membrii familiei, de venituri suficiente pentru a nu recurge la ajutoarele oferite de asistenta sociala spaniola pe timpul perioadei lor de sedere, precum si de asigurare sanitara care sa previna riscurile de imbolnavire in Spania,
c) sunt inscrisi intr-un centru public sau privat, acreditat sau finantat de catre autoritatile educationale competente conform legislatiei in vigoare, cu scopul principal de a studia, inclusiv cursuri de formare profesionala; dispun de asigurare de boala care acopera toate riscurile in Spania si garanteaza autoritatii nationale competente, printr-o declaratie sau prin orice alt mijloc echivalent, la alegere, ca dispun de venituri suficiente pentru ei si membrii familiilor lor, asa incat sa nu trebuiasca sa recurga la ajutorul oferit de asistenta sociala a statului spaniol pe tot timpul sederii lor , sau
d) sunt membri ai familiei ce insotesc un cetatean al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat european parte al Acordului privind Spatiul Economic European , sau vin pentru a se reuni cu acesta, si indeplinesc conditiile mentionate la literele a), b), sau c).
2. Dreptul de sedere prevazut la alineatul 1 se extinde asupra membrilor familiei care nu provin dintr-un stat membru cand insotesc un cetatean al Uniunii Europene sau al unui alt stat parte a Acordului privind Spatiul Economic European, sau i se alatureaza pe teritoriul spaniol, atata vreme cat respectivul cetatean indeplineste conditiile mentionate la literele a), b) sau c) ale alineatului 1.
3. Conform celor mentionate la punctul A), alineatul 1, un cetatean al Uniunii Europene sau membru al unui stat parte a Acordului asupra Spatiului Economic European care nu mai este angajat sau nu mai lucreaza ca autonom isi va mentine drepturile ca lucrator sau autonom in urmatoarele cazuri:
a) Daca sufera de incapacitate temporara de munca generata de boala sau accident;
b) Daca, intrand in somaj involuntar dovedit si inregistrat in mod corespunzator, in urma unui contract de munca pe o durata de mai mult de un an, s-a inscris la serviciul competent pentru ocuparea fortei de munca in scopul de a gasi din nou un loc de munca;
c) Daca, intrand in somaj involuntar dovedit si inregistrat in mod corespunzator, in urma incheierii unui contract de munca pe o durata de mai putin de un an, sau intrand in somaj involuntar pe timpul primelor douasprezece luni, s-a inscris la serviciul competent pentru ocuparea fortei de munca in scopul de a gasi din nou un loc de munca;in acest caz, drepturile derivate din conditia sa de angajat se vor mentine pe o perioada ce nu poate fi inferioara a sase luni.
d) Daca urmeaza cursuri de pregatire profesionala. Cu exceptia cazului in care este in somaj involuntar, mentinerea drepturilor derivate din conditia de angajat presupune ca pregatirea profesionala sa fie relationata cu postul de munca ocupat anterior.
4. In ciuda dispozitiilor din paragraful d) alineatul 1 si alineatul 2, numai sotul sau persoana mentionata la punctul b) din articolul 2 si copiii aflati in intretinere au drept de sedere in calitate de membri ai familiei unui cetatean al Uniunii sau al unui alt stat european parte a Acordului privind Spatiul Economic European, care indeplineste conditiile prevazute la litera c) din punctul 1 de mai sus.
5. Cetatenii care provin dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau din alt Stat parte a Acordului asupra Spatiului Economic European vor fi obligati sa solicite, personal, la biroul ce se ocupa de cetatenii straini situat in regiunea in care vor sa se stabileasca sau sa ramana pentru un timp, inscrierea in Registrul Central al Cetatenilor Straini. Cererea trebuie sa fie depusa in termen de trei luni de la data de intrare in Spania, si se va emite imediat un certificat de inregistrare in care se mentioneaza numele, nationalitatea si adresa persoanei respective, numarul cartii de identitate ca strain si data de inregistrare.
6. Impreuna cu formularul de cerere, solicitantul va trebui sa prezinte si pasaportul sau cartea de identitate nationala in vigoare, precum si actele care sa dovedeasca indeplinirea celor mentionate in acest articol de lege. In cazul in care pasaportul sau cartea nationala de identitate au expirat, solicitantul trebuie sa furnizeze copii ale acestora insotite de cererea de renovare.
7. In ceea ce priveste veniturile suficiente, nu se poate stabili o suma fixa, ci va trebui sa se ia in considerare situatia personala a cetatenilor unui stat membru al Uniunii Parte sau dintr-un alt stat european parte a Acordului privind Spatiul economic european. In orice caz, aceasta suma nu trebuie sa depaseasca nivelul de venituri pentru care se acorda asistenta social spaniola sau cuantumul pensiei minime de Securitate Sociala.
Consultati aici legea Real decreto 16/2012in spaniola.
{loadposition comment}