Un proiect condus de Clusterul Digital din Catalonia a identificat 40 posturi sau roluri mai potrivite pentru a încorpora persoane cu autism sau Asperger în companiile digitale. A făcut acest lucru analizându-le nevoile, combinându-le cu capacitățile acestor profiluri neurodivergente, care, deși au abilitățile de a lucra în medii digitale, întâmpină adesea dificultăți în plasarea unui loc de muncă.
. )Inițiativa „Crearea de talent digital în cadrul neurodiversității” a avut sprijinul ACCIÓ – agenția pentru competitivitatea companiei a Departamentului Întreprinderi și Muncă -, printr-un grant de 000. euro din linia Inițiative de consolidare a competitivității (IRC).
Pentru identificarea celor mai potrivite poziții pentru aceste profiluri, au fost analizate nevoile companiilor digitale precum Numintec, AIS în cadrul proiectului Group, Fhios, Grupo AIA, GNA Telematic Services sau Davinci Group. Aceste nevoi, combinate cu capacitățile profilurilor persoanelor cu autism sau Asperger, au făcut posibilă identificarea posturilor care li se potrivesc cel mai bine.
Mai exact, acestea sunt cele de dezvoltator. de fundal (back-end), analist de date masive (Big Data), dezvoltator full stack (full stack), manager de securitate IT, dezvoltator front-end (front-end), dezvoltator mobil, tester de automatizare (testare), tehnician intern management (back-office), tehnician de baze de date și designer de experiență utilizator (UX). În același timp, au fost concepute și patru itinerarii de formare pentru a integra aceste profiluri în toate aceste posturi.
De către directorul Clusterului Digital din Catalonia, Joan Puaté, ” persoanele cu autism sau alte neurodivergențe au o serie de abilități foarte specifice, adesea peste medie, dar în același timp au dificultăți de relație din cauza convențiilor sociale consacrate”. Aceleași convenții sociale sau forme de organizare care sunt luate de la sine înțelese în multe birouri „pot afecta integrarea acestora și, dacă compania nu ține cont de acest lucru, îngreunează adaptarea”.
. Prin acest proiect, asigură el, se urmărește „să reunească nevoile companiilor și cele ale acestor profiluri pentru a le oferi un mediu în care să-și poată exploata capacitățile”. Pentru Puaté, „originea Clusterului Digital este de a face companiile din sector mai competitive, astfel încât generarea, recrutarea și reținerea talentelor reprezintă un aspect vital”. Găsirea acestui talent la oamenii neurodivergenți permite „să influențeze competitivitatea companiilor și, în același timp, să genereze un impact pozitiv în plan social”.
De altfel, proiectul mai diferențiază tipul de posturi care pot ocupa mai usor fiecare dintre profilurile persoanelor neurodivergente. În acest fel, persoanele cu autism pot fi orientate spre sarcini de dezvoltator, scrierea conținutului sau procesarea datelor, de exemplu.
Odată finalizată această primă fază a proiectului, se urmărește începerea dezvoltării de teste-pilot, astfel încât companiile digitale să utilizeze itinerariile de formare dezvoltate și să poată integra noi talente digitale în echipele lor fără aspecte precum autismul sau starea Asperger fiind o barieră în acest sens.
Aceste patru itinerarii, care centralizează posturile de dezvoltator, analiză de date, informatică de securitate și respectiv administrație au mai multe entități ca parteneri strategici pentru a le realiza și a facilita integrarea talentelor neurodivergente în companiile digitale.
. ) Sursa: Noua initiativa de incorporare a persoanelor cu autism sau Asperger in companiile digitale206