Românii vor scăpa de costurile provocate de împuternicirile cerute la deplasarea minorilor în străinătate.
Camera Deputaților a aprobat marți, 6 septembrie, simplificarea condițiilor de călătorie în străinătate pentru minorii români care nu sunt însoțiți de ambii părinți, prin modificarea legii 248 din 2005.
Situația minorilor români care călătoreau în afara României a fost foarte strictă până acum pentru că urmărea să reducă activitatea rețelelor de exploatatori de minori prin cerșit în Occident și protejarea drepturilor copiiilor.
Legea 248 din 2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate impunea până acum prezentarea unei împuterniciri din partea părintelui care nu se afla alături de copilul său în timpul călătoriei, către soțul sau soția sa.
Noua lege (185/2016) elimină acest paradox și stabilește drept suficient acordul scris al unui singur părinte pentru mai multe călătorii și pe o perioadă de până la 3 ani, fără să fie necesară menționarea destinațiilor. În cazul în care minorul călătorește cu un alt adult, acesta trebuie să prezinte declarația ambilor părinți sau pe cea a părintelui care deține autoritatea părintească.
Mai mult, noua modificare a legii stabilește că părinții care au domiciliul sau rezidența în țara de destinație sunt scutiți de prezentarea acestui acord și elimină supralegalizarea cu Apostila de la Haga pentru anumite documente.
Forma și pe conținutul pe care o va avea acest acord scris dintre părinți, care va înlocui procura, urmează să fie stabilită de normele metodologice ale legii care trebuie aprobate în cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a modificării aprobate de Camera Deputaților.
Modificarea legislativă a fost publicată în data de 7 octombrie în Monitorul Oficial și a noua lege a fost semnată de președintele Klaus Iohannis.
Poliția de Frontieră despre călătoria în străinătate a minorilor