Profesionistii de asistenta medicala din Unitatea de Terapie Intensiva
Profesionistii de asistenta medicala ai Unitatii de Terapie Intensiva a Spitalului Universitar Infanta Sofía, au primit recent al doilea premiu al primei ediții a premiilor „Cuídame” organizate de Federația Sectorelor Sănătății și Socio-Sanitare a CC.OO. din Madrid, ca recunoaștere a acelor profesioniști care promovează bunele practici în mediul lor profesional prin munca lor și care fac acest lucru cu obiectivul principal de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cărora le îngrijesc.
Pandemia virusului SARS-COV19 a generat o presiune mare de îngrijire în centrele de sănătate, în special în unitatea de critici, cu o creștere a utilizării aparatelor ventilatorii. Una dintre modalitățile de transmitere a virusului este prin aerosoli, deoarece particulele fine pot rămâne în suspensie ore în șir, crescând capacitatea lor de a se răspândi. În acest sens, mai mulți profesioniști din această unitate de la Spitalul Universitar Infanta Sofía, au dezvoltat un instrument care servește drept ghid pentru asamblarea echipamentelor de suport ventilator, cu scopul de a minimiza răspândirea aerosolilor și de a îmbunătăți funcționarea ventilației mecanice.
În Unitățile de Terapie Intensivă se efectuează și proceduri și se administrează tratamente care generează aerosoli, făcând riscul de transmitere mai mare. Funcția acestui instrument este de a oferi profesioniștilor din domeniul sănătății cunoștințele și resursele necesare pentru a minimiza riscul de contagiune, menținând în același timp un mediu sigur și favorizând o îmbunătățire a managementului căilor respiratorii, așa cum este propus de proiectul Zero Pneumonia. .
Pe scurt, prin formarea adecvată a profesioniștilor, s-ar reduce problemele asociate cu erorile la montarea sau filtrarea ventilației mecanice, îmbunătățind suportul ventilator, ceea ce ar afecta atât o creștere a calității îngrijirii, cât și siguranța pacient și profesioniști.