CEREREA AJUTORULUI DE CĂUTARE, PREMIUL DE TEHNOLOGIE UMANITARĂ CRUCE ROȘIE

Serviciul de Psihiatrie al Spitalului Universitario 04 de Octubre și compania Searching Help au dezvoltat un aplicație care detectează comportamente de risc la pacienții care urmează un tratament pentru tentativă de sinucidere. Aplicația, care a primit Premiul Tehnologic Umanitar de la Crucea Roșie la Mobile World Congress, codifică conținutul emoțional al conversațiilor pe care le au cu familia sau prietenii și îl traduce în alerte care informează terapeutul despre recuperarea sau prezența comportamente alarmante.

Aplicația de prevenire a sinuciderii SH este descărcată pe dispozitivul pacientului, întotdeauna cu acordul lor sau al tutorelui în cazul minorilor și funcționează automat. Un mesaj WhatsApp, un tweet sau chiar neutilizarea telefonului mobil din cauza depresiei sunt semnale care, odată codificate, sunt transmise medicului psihiatru sau psihologului responsabil cu tratamentul. Astfel, este obișnuit ca un pacient care intenționează să efectueze acest tip de comportament să caute pe internet cele mai eficiente modalități de a-și materializa motivația. Din acest motiv, aplicația detectează aceste mișcări și trimite imediat o alertă unui site administrat de medic, indicând dacă riscul este mare, mediu sau scăzut și, de acolo, se adoptă măsurile de sănătate necesare.

Prima versiune a acestui app s-a născut în 2017, mână în mână cu Spitalul 12 din octombrie și compania Yslandia, iar de atunci a încorporat noi dezvoltări și actualizări, devenind o aplicație mai intuitivă, mai accesibilă și mai ușor de utilizat. Deși inițial a fost dezvoltat pentru a detecta riscul suicidar la pacienții diagnosticați cu schizofrenie, în acești ani a încorporat și alte patologii precum depresia, care este asociată și cu riscul de sinucidere.

Datorită îmbunătățirilor încorporate de la crearea sa, aplicația este actualizată, învață din comportamentul utilizatorului și este capabilă să identifice utilizări anormale. În plus, analizează comportamentul digital al grupului de pacienți și stabilește modele de utilizare care ajută și la interpretarea fiecărui caz individual de către medic, readaptandu-i funcționarea în funcție de datele pe care le primește și interpretează din activitatea globală.

După primele câteva luni și prin metode de inteligență artificială, aplicația va putea crea algoritmi care să permită medicul să-și adapteze strategiile de tratament pentru a preveni repetarea unei alte tentative de sinucidere.

Recrutarea a mai mult de 1.100 pacienți

La psihologi, psihiatrii si lingvistii lucreaza in coordonare cu proiectul si au intocmit dictionarele si codificarea textelor legate de comportamentele de risc. Studiul de validare a eficacității aplicației a început la Spitalul 25 octombrie , cu Dr. Roberto Rodríguez, șef de secție al Unității de Spitalizare Psihiatrică Scurtă a Departamentului de Psihiatrie , în calitate de investigator principal. Este planificată includerea altor spitale spaniole pentru a recruta 1.100 pacienţi atât adolescenţi cât şi adulţi.