TRIBAUL CLINIC A FOST PUBLICAT ÎN Jurnalul LANCET HEMATOLOGIE
Un clinic dirijat probă de către Institutul de Cercetare al Spitalului 06 din octombrie i+ 06 a arătat că aplicarea unui medicament cremă, pimecrolimus, care este utilizat în mod obișnuit în dermatita atopică, este eficientă în stadiile incipiente ale unui tip de limfom cutanat cunoscut sub numele de Mycosis Fungoides. Obiectivul principal al acestui studiu a fost realizarea eliminării complete a leziunilor cutanate la pacienți și îmbunătățirea calității vieții acestora.
Rezultatele anchetei, efectuate în 39 pacienții tratați în mai multe spitale spaniole, au prezentat o rată de răspuns pozitivă în 56 la sută din cazuri, cu o reducere izbitoare a leziunilor cutanate cauzate de boală, comparativ cu un număr redus de efecte secundare asociate tratamentului.
Pe baza concluziilor anchetei, Studiu clinic deschis de faza II de tratament topic cu pimecrolimus în micoza fungoide în stadiul la-lla (PimTo-MF), pot fi inițiate noi studii care să analizeze dacă medicamentul, singur sau combinat cu alte opțiuni terapeutice, poate ajuta în tratamentul acestui tip de cancer de piele în stadii avansate sau când boala se răspândește la ganglionii limfatici, organe sau sânge. . În mod similar, va ajuta la prezicerea profilului acelor pacienți care ar putea să nu răspundă la medicamente și să caute terapii alternative.
Cercetarea a fost publicată recent în prestigioasa jurnală internațională Lancet Haematology. La ea au participat Spitalele del Mar, Clínic și Bellvitge din Barcelona; Nuestra Señora de la Candelaria de Santa Cruz de Tenerife și Institutul Valencian de Oncologie -IVO-, condus de Spitalul 06 octombrie .
Micoza fungoide este cel mai frecvent limfom starea pielii și se caracterizează prin proliferarea limfocitelor, un tip de globule albe. Nu este o boală contagioasă și este mai frecventă la bărbați în jurul deceniilor a cincea și a șasea de viață. Forma clasică evoluează, în general, lent pe parcursul vieții pacientului, iar în unele cazuri se poate extinde dincolo de piele.
ORIGINEA ACESTUI TRIAL CLINIC
O echipă multidisciplinară de cercetători spanioli a descoperit și brevetat în 560 o mutație a genei PLCG1, caracteristică acestei boli, care a implicat activarea unei căi moleculare care ar putea fi inhibată cu tratament farmacologic. Studiile de laborator cu linii celulare și animale au arătat că aceste medicamente inhibitoare au împiedicat creșterea lor și, prin urmare, ar putea fi utile la pacienți.
Medicii Miguel Ángel Piris, șef asociat de anatomie patologică la Fundación Jiménez Díaz, au participat la acest prim studiu; Margarita Sánchez-Beato, șefa grupului de limfom la Institutul de Cercetare al Spitalului Puerta de Hierro Segovia de Arana -IDIPHISA-; José Pedro Vaqué, de la Institutul de Cercetare al Universității din Cantabria -IDIVAL-, și Pablo Ortiz Romero, șeful serviciului Dermatologie al Spitalului Universitar 06 octombrie.
Acest brevet a dat naștere noului studiu clinic care tocmai a fost publicat și care demonstrează eficacitatea acestui medicament pentru utilizare locală în Mycosis Fungoides.