La jumătatea lunii iulie, o nouă tabără ilegală de români a dat de furcă autorităţilor spaniole din localitatea Argamasilla de Alba, provincia Ciudad Real. Aproximativ 300 de români au montat corturi şi au improvizat adăposturi în zona cunoscută de localnici sub numele de Camino Casablanca. Este vorba în special de muncitori sezonieri, majoritatea având reşedinţa stabilă în Badajoz şi Cordoba, care au sosit în localitatea manchegă în scopul participării la campania de culegere a usturoiului.
Prezenţa masivă a românilor în zona amintită a declanşat revolta localnicilor, care spun că le-au fost produse diverse daune materiale, dar mai ales agricultorilor, care s-au plâns că poziţionarea taberei ilegale îi împiedică să ajungă la fermele sau pământurile lor cu maşinile agricole.
Pentru a găsi o soluţie în faţa acestei probleme, autorităţile din Ciudad Real au avut reuniuni cu agricultorii afectaţi din Argamasilla şi s-au demarat procedurile de identificare a ocupanţilor taberei şi de îndepărtarea a acestora. Poliţia a supravegheat fără încetare aşezământul şi a înregistrat plângerile localnicilor cu privire la pagubele suferite. După primele investigaţii s-a constatat că majoritatea locuitorilor taberei de români din Argamasilla sunt sezonieri care au fost angajaţi de către particulari sau firme care, în unele cazuri, nici măcar nu aveau sediul în provincia Ciudad Real şi care nu au respectat îndatoririle legale de a oferi adăpost muncitorilor sezonieri. O altă obligaţie ignorată de unii angajatori spanioli a fost accea a întocmirii contractelor de muncă, aşa cum prevede legea, ceea ce a dus la acumularea zilierilor în aşezământul de
Timp de câteva zile autorităţile au lucrat pentru identificarea angajatorilor, pe care i-au somat să respecte prevederile legale privind angajarea muncitorilor sezonieri. La identificarea lor, angajatorii au susţinut faptul că nu cunoşteau situaţia exactă în care se aflau muncitorii români şi nici faptul că aceştia nu aveau un loc decent de dormit. De această dată, incidentele s-au soldat cu un final fericit, muncitorii ajungând cu bine la cei care le-au solicitat serviciile, unde vor şi rămâne pe perioada campaniei agricole.
ASAJA (Asociaţia Agrară a Tinerilor Agricultori) din Ciudad Real recomandă tuturor proprietarilor de teren ce vor apela la servicile zilierilor să nu încalce niciunul din drepturile acestora, respectiv: plata lor conform Contractului colectiv de muncă în domeniul agricol, întocmirea contractelor de muncă şi înregistrarea acestora