{jathumbnail}

Restauratorii de la Muzeul Prado din Madrid au descoperit, de curand, o comoara care statea ascunsa, de multa vreme, in propria pinacoteca. Este vorba de o copie a Giocondei, despre care se credea ca nu are nici o valoare, fiind considerata o executie tarzie dupa capodopera lui Leonardo Da Vinci. Restaurarea picturii a scos insa la lumina detalii care se pot gasi doar in tabloul original.

Muzeul Prado a prezentat luni, la Madrid, cea mai fidela copie a Monalisei, care a respirat acelasi aer cu originalul, in atelierul umanistului italian si care se aflat de mai bine de 200 de ani in posesia institutiei.

Lucrarile de restaurare au fost incepute printr-o conjunctura fericita, la solicitarea Muzeului Luvru din Paris, care pregatea o expozitie despre Da Vinci. In scurt timp, in timp ce era indepartat fundalul de culoare neagra au aparut la iveala detalii surprinzator de asemanatoare cu originalul, executat de maestrul italian.

Povestea Giocondei de la Madrid incepe chiar in atelierul maestrului Leonardo Da Vinci, unde a fost pictat acum 5oo de ani misteriosul portret al Monalisei. Dupa o vreme, in testamentul unuia dintre discipolii pictorului italian este mentionata si o copie a Giocondei, iar tabloul ajunge inca din secolul al 18 – lea in posesia Casei Regale a Spaniei. In acel moment insa, Mona Lisa era infatisata pe un fundal negru. S-a crezut la inceput ca este o copie realizata de un pictor de la scoala flamanda

Gioconda2

 pentru ca lemnul parea de stejar, iar trasaturile Giocondei sunt usor de asimilat unei nordice. Ulterior, cercetarile au dovedit ca lemnul este de nuc, specific scolii milaneze, iar in spatele fundalului negru se ascundea peisajul care se regaseste si in portretul original al Giocondei.

Cu ajutorul radiografiilor cu infrarosu si raze X s-au putut vedea asemanari izbitoare intre copie si original. Mai mult, radiografiile au scos la iveala detalii care nu se pot observa cu ochiul liber. Este vorba de retusarile si corecturile pe care insusi Da Vinci le-a aplicat de-a lungul executiei tabloului original, iar discipolul sau le-a copiat intocmai.

Gioconda de la Madrid poate fi considerata asadar o ruda apropiata a originalului de la Paris si se crede ca au fost pictate in acelasi timp. Nu se stie insa cine este autorul acesteia, dar se crede ca este unul dintre pictorii mai putini importanti ai epocii.

Miguel Falomir, seful departamentului de Pictura Italiana de la Muzeul Prado din Madrid, este convins ca acest tablou, cunoscut si cu numele de Gioconda Spaniola a fost realizat in prezenta lui Leonardo Da Vinci.

Gioconda3

Acum stim ca este un tablou realizat in interiorul atelierului lui Leonardo si a fost pictat simultan cu originalul. Tabloul a fost restaurat pentru ca va fi inclus intr-o expozitie la Paris, luna viitoare, unde vor fi lucrari ale discipolilor lui Da Vinci, pregatite special pentru acest eveniment. Cand le vom vedea acolo pe toate, probabil ca vom putea sa indicam autorul cu mai multa precizie„, a precizat Miguel Falomir.

Cu toate ca nu se ridica la nivelul tehnicii lui Da Vinci, copia de la Madrid ne ajuta sa vedem acum, de pilda, culoarea parului sau sprancenele Giocondei, pe care maestrul le-a uitat sau n-a vrut sa le dea importanta.

Gioconda Spaniola va reveni la Madrid dupa expozitia de la Paris si va putea fi vazuta ca si pana acum in salile Muzeului Prado, numai ca de acum inainte, vizitatorii o vor vedea cu alti ochi.giocondaorig