Bună seara! Sunt Ana Maria Ştirbu. Astăzi vom vorbi despre…..” Aşa începe în fiecare seară de marţi emisiunea „Fără frontiere” („Sin fronteras”), pe postul de televiziune Alcázar Digital TDT, din localitatea Alcázar de San Juan, provincia Ciudad Real. Chiar dacă emisiunea se emite la o televiziune din Spania, fiind realizată integral în limba spaniolă, gazda este o tânără româncă.

Săptămână de săptămână, ea prezintă telespectatorilor reportaje care încearcă să ilustreze o parte mai puţin cunoscută a realităţii: lumea imigranţilor veniţi din diferite colţuri ale lumii şi stabiliţi în Alcázar. Formatul de emisiune include un interviu cu cel puţin o persoană imigrantă şi o parte finală, intitulată „Lumea în 3 minute”. 

Voia să strige lumii întregi nedreptăţile sociale

Ana Maria are 26 de ani. A terminat  Facultatea de Comunicare şi Jurnalism Lucian Blaga din Sibiu Blaga în urmă cu 4 ani, facultate pe care o începuse cu gândul că cineva trebuia să strige lumii întregi nedreptăţile din jurul ei: „Am ales jurnalismul pentru că sunt o fire destul de rebelă, dar mai ales pentru că voiam să spun tuturor anumite lucruri. Vedeam multe, multe lucruri care nu-mi plăceau în societate, vedeam nedreptăţi, unii mureau de foame, alţii se îmbogăţeau peste noapte din diferite afaceri. Mă deranjau şi voiam să spun asta lumii. Poate pare puţin, dar atunci când toate mijloacele de informare se unesc, atunci se poate schimba ceva. Nu degeaba e numită presa a patra putere în stat”, ne spune Ana Maria.

A venit în Spania ca turist, însă apoi şi-a găsit de lucru într-un bar. Muncea ca şi chelneriţă, deşi abia înţelegea limba spaniolă. Tânăra ne mărturiseşte că aşa a avut posibilitatea de a cunoaşte oameni minunaţi şi în plus şi-a îmbunătăţit cu mult nivelul de spaniolă. Printr-o întâmplare fericită a aflat că la postul local de televiziune era nevoie de o persoană care să realizeze un program cu şi despre persoanele imigrante din localitate. Era şansa de a face ceea ce îi plăcea. Nu a trecut  mult şi postul a devenit al ei. „Am început cu frică, am început cu emoţii.Chiar dacă în România am lucrat la un ziar, niciodată nu am fost în faţa camerei şi acum dintr-o dată trebuia să-mi fac eu programele, să vin eu cu ideea, să soluţionez toate problemele care apăreau”.

Dacă iniţial voia să arate lumii nedreptăţile sociale, acum Ana Maria avea un alt obiectiv. „De multe ori spaniolii au o părere rea despre noi, românii sau imigranţii în general. Prin emisiunea mea voiam să spun tuturor că şi noi suntem oameni şi avem sentimente, avem inimă şi gândim şi simţim la fel ca oricine altcineva. Cu atât mai mult că suntem într-o ţară care nu este a noastră şi avem familiile departe de noi. Eu simt că pentru a ne găsi locul aici trebuie să ne adaptăm, să ne schimbăm noi, să ne schimbăm comportamentul şi să ne integrăm în societatea în care trăim. Nu le putem cere celor din jur să se schimbe ei după felul nostru de a fi, dar la rândul lor ei trebuie să înţeleagă că şi noi avem o cultură a noastră şi că de multe ori gândim şi facem anumite lucruri pentru că avem un trecut care ne face să reacţionăm astfel. Şi noi avem bucuriile noastre, sărbătorile noastre, iar ei trebuie să înţeleagă că suntem diferiţi. Sper să reuşesc să fac acest lucru”.

 

Sfântul Nicolae la televizor

Ana Maria face echipă bună cu Pedro Vázquez, cameramanul, care este totodată şi tehnicianul care editează şi montează materialele ce vor intra pe post. La început, majoritatea emisiunilor erau despre români. Ana spera să reuşească să schimbe imaginea negativă pe care şi-au creat-o despre noi unii dintre locuitorii Alcázarului. „Am făcut emisiuni despre sărbătorile pe care le avem, despre Crăciun, Sfântul Nicolae, despre cum e Paştele la noi, care e semnificaţia ouălelor roşii. Văd la oamenii din jur că le place emisiunea, iar unii chiar îmi spun că la noi nu vor veni Regii Magi, ci Moş Crăciun şi îmi cer mai multe date despre obiceiurile noastre”, spune tânăra.

Ea mai povesteşte că odată cu realizarea acestei emisiuni, prima care s-a schimbat a fost chiar ea. A cunoscut oameni care provin din diferite ţări, a învăţat despre ei, despre obiceiurile lor. Momentan tânăra îşi împarte timpul între lucrul în bar şi munca la telviziune şi mărturiseşte că planurile şi proiectele pentru anii ce vor veni sunt ultimul lucru care îi lipseşte.