Anka Moldovan este prima româncă propusă vreodată pentru un loc în Parlamentul regiunii Madrid.
S-a născut la Cluj-Napoca, în 1976, devenind între timp cetăţean spaniol, dar a păstrat legături puternice cu România, cultura şi tradiţiile româneşti.
Din anul 2008 este în conducerea Partidului Popular Madrid și acum candidează la Asamblea de Madrid, după mai mulţi ani de activitate la Direcţia de Migraţie (care a avut diferite nume, în funcţie de legislatură), cu activitate de consilier pe probleme de imigraţie.
Anka Moldovan a primit un loc pe lista popularilor madrileni condusă de Cristina Cifuentes, candidat pentru conducerea guvernului regional al Comunităţii Madridului.
Reporter: – Ce înseamnă pentru tine aceste alegeri, dat fiind că e prima dată când eşti pe o listă de candidaţi pentru parlamentul regional?
Anka Moldovan: – Alegerile sunt întodeauna o ocazie de a munci dur şi intens, în echipă şi cu mult optimism, dar mărturisesc că de data aceasta pentru mine este ceva special. Simt o mai mare responsabilitate şi mult entuziasm.
Cristina Cifuentes a dorit o echipă foarte echilibrată, care să aibă figuri noi, oameni cu multă experienţă, tineri, persoane care cunosc şi fenomenul reţelelor de socializare… A fost mare surpriză pentru mine să fac parte din lista candidaţilor Partidului Popular pentru Asamblea de Madrid, cu Cristina Cifuentes! Consider că este o mare onoare şi o recunoaştere a muncii realizate în toţi aceşti ani.
Reporter: – Cum poţi să-i ajuţi pe românii din regiunea Madrid? Au nevoi speciale?
Anka Moldovan: – Ca româncă şi prin prisma experienţei în problemele legate de imigraţie de şapte ani încoace, pot să sprijin comunitatea românească pentru nevoi concrete. Datorită integrării foarte bune a românilor, de care ne simţim foarte mândri la Guvernul Regional, problemele şi preocupările românilor sunt aceleaşi ca ale oricărui madrilen.
În Comunitatea Madridului, prezenţa românilor este foarte apreciată, aproape toţi românii care se află aici sunt oameni extraordinar de muncitori, care depun foarte multe eforturi, care au venit cu gândul să-şi îndeplinească un vis prin forţe proprii şi au şi reuşit, pentru că mulţi dintre ei sunt profesionişti.
Comunitatea Madridului este astăzi regiunea aleasă de cei mai mulţi imigranţi pentru a trăi şi a munci, deoarece această regiune oferă mai multe oportunităţi de muncă, dar şi culturale şi de integrare, mai mult decât oricare alta.
Din acest motiv, politicile Guvernului regional pentru noii madrileni au constituit mereu o prioritate, iar faptul că românii sunt cei mai numeroşi în regiune, peste 210.000, este un motiv în plus ca necesităţile lor să fie cunoscute, astfel încât să fie realizate cele mai bune programe de integrare, precum şi pentru ca regiunea să beneficieze de acest uriaş potenţial economic, de muncă şi cultural pe care îl aportă românii.
Noi, românii, am demonstrat că avem puterea să depăşim greutăţile pe care le presupune începutul de la capăt, într-un alt loc. Odată depăşită problema limbii, necesităţile sunt de fapt aceleaşi ca ale oricărui madrilen: loc de muncă, locuinţă, sănătate, educaţie, servicii, sociale…
Cristina Cifuentes are în programul său peste 300 de propuneri care aduc beneficii tuturor, deoarece cuprind lupta împotriva şomajului, scăderea impozitelor, sănătatea publică, universală, gratuită şi de calitate, educaţia publică, sprijinul pentru familie, echilibru teritorial.
E adevărat că românii pot vota pentru alegerile locale, îşi pot vota primarul din municipiul unde locuiesc, dar propunerile pe care Partidul Popular le face de la Comunitatea Madridului sunt concepute astfel încât toţi madrilenii, tineri, oameni în vârstă, familii şi persoane cu dizabilităţi să poate avea o viaţă mai bună şi oportunităţi.
Programul îi ia în calcul pe antreprenori, întreprinzători şi persoanele fizice autorizate, autónomos. De exemplu, impozitul unic de 50 de euro pe lună la Asigurările Sociale se prelungeşte de la 6 luni la un an. De asemenea, abonamentul de transport pentru tineri se prelungeşte până la 26 ani, cu tarif unic de 20 de euro pentru toate zonele.
Reporter: – Cum percepe PP Madrid comunitatea cea mai numeroasă de străini, din punctul de vedere al participării politice şi implicării civice?
Anka Moldovan: – Participarea scăzută a românilor la viaţa politică este o realitate. Motivele sunt fie personale, fie de context. În aceste zile de campanie, vizitând zilnic satele din Comunitatea Madrid, foarte mulţi primari mi-au spus că sunt foarte mulţumiţi de locuitorii români. E adevărat că ar fi şi mai mulţumiţi dacă ar exista o implicare politică mai mare, dar în unele cazuri sunt chiar ei cei care nu doresc să se implice, iar în altele nu se implică din lipsă de timp sau din cauza programului de muncă pe care îl au. Dar, niciodată nu e târziu să te implici!
Oricum, PP Madrid vede convieţuirea ca pe un aspect foarte normal. Madridul are o societate plurală, unde fiecare persoană are aspiraţiile şi aptitudinile sale.
Reporter: – Cum a evoluat această participare?
Anka Moldovan: – Ca orice alt element social şi cultural, participarea politică este un domeniu care treptat capătă un interes tot mai mare pentru români. Îşi dau seama că a vota este o responsabilitate civică foarte importantă. Prin vot, îi alegem pe cei care vor gestiona localitatea în care trăim. Asta nu e puţin lucru!!!
Profit de ocazie pentru a-i îndemna pe toţi românii să participe şi mai mult la alegeri, să îşi exercite dreptul de a vota. Trebuie să subliniez că pentru înscrierea românilor în registrul electoral, Ambasada României la Madrid a colaborat foarte strâns cu Comunitatea Madridului prin Direcţia Generală a Imigraţiei.
Pentru Guvernul regional, populaţia imigrantă, în cazul acesta cmunitatea românească, are aceleaşi drepturi şi obligaţii ca restul populaţiei şi este necesară participarea ei, pentru a continua să îmbunătăţim lucrurile în regiune. Prin participare avem ocazia să ne manifestăm ca cetăţeni europeni, nu ca imigranţi.
Reporter: – Ce îţi doreşti să faci, dacă intri în Asamblea de Madrid, pentru cei care votează lista voastră?
Anka Moldovan: – Vreau să muncesc pentru toţi cetăţenii care alcătuiesc Madridul. Pentru că, aşa cum spune Cristina Cifiuentes „…mai sunt multe de făcut”.