Parcul Natural Alt Pirineu promovează cercetarea științifică și susține două săptămâni de proiecte de cercetare prin Observatorul de Cercetare pe care l-a promovat acum un an și care face parte din organizarea sa internă. Observatorul se dorește să fie un spațiu pentru promovarea și coordonarea activității științifice în cadrul Parcului și să sprijine organismul de conducere. Scopul este de a promova cercetarea locală care să faciliteze dezvoltarea unui model de management și conservare a mediului natural și a moștenirii istorice și culturale mult mai potrivite specificului și singularităților Pirineilor și cu o bază științifică mai solidă.
În acest prim an de funcționare, Observatorul a susținut aproximativ cincisprezece proiecte de cercetare dezvoltate chiar de Parcul Natural și de entități precum Muzeul de Științe ale Naturii din Granollers, Universitatea Autonomă Universitară din Barcelona, Universitatea din Barcelona, CREAF sau Universitatea Harper Adams din Regatul Unit. Proiectele sunt legate de domeniul zoologie, botanică, geografie, geologie, ecologie sau durabilitate turistică. Există studii legate de monitorizarea diverselor specii, elaborarea de recensăminte, caracterizarea structurii pădurilor de mare valoare ecologică sau analiza camerelor de fotocapcanare, printre altele.
La totodată, pe parcursul anului 2021 a fost posibilă, de asemenea, surprinderea și extinderea numărului de stagiari și cercetători care participă la proiecte de cercetare. În acest prim an de lansare a Observatorului, au fost o duzină de studenți la Biologia mediului, Ingineria pădurilor, Geologie, Managementul Pădurilor și Mediul, printre altele. Majoritatea studenților provin de la UAB, Universitatea din Lleida și Școala Agricolă și Silvică din Santa Coloma de Farners.
În acest an, Observatorul își va continua activitatea de a atrage studenți și de cercetare personalului pentru a promova cunoștințele locale. Până acum, a fost confirmată prezența a șapte studenți de la UAB, Universitatea din Lleida și Universitatea din Girona. Vor fi, de asemenea, trei studenți de licență și patru masteranzi, care vor contribui la generarea unei cunoștințe de proximitate și utile pentru managementul Parcului.
În același timp, vor continua să lucrează pentru identificarea priorităților cheie de cercetare și aprofundarea în domenii de cercetare, cum ar fi impactul schimbărilor climatice și schimbărilor globale asupra biodiversității și funcționării ecosistemelor, speciilor pe cale de dispariție sau compatibilitatea conservării mediului cu dezvoltarea socioeconomică a Parcului sau rolul acestuia ca un spațiu protejat și în același timp protector al sănătății umane.
Coordonare cu Comisia Științifică
Observatorul se ocupă și de coordonarea Comisia științifică a Parcului, formată din aproximativ treizeci de persoane legate de teritoriul pirinean , experți în diverse discipline ale Pământului, ale vieții sau științelor sociale și promovează coordonarea științifică cu membrii a Parcului Pyrenees al celor Trei Națiuni (Parcul Natural Regional Pyrénées Ariégeoises, în Occitania, și parcurile naturale Valls de Comapedrosa și Sorteny, în Andorra) pentru a asigura criterii științifice comune de gestionare și conservare.
Sarcina de diseminare
Observatorul de Cercetare îndeplinește și o sarcină importantă de diseminare a cunoștințelor pentru a aduce acest aspect al Parcului Natural mai aproape de public. Prin Ciclul II de Dezbateri Științifice vor avea loc dezbateri deschise publicului pentru diseminarea cercetărilor științifice efectuate, precum și a altor teme socio-ecologice de interes. Ciclul va fi în format telematic și se va desfășura lunar din aprilie până în decembrie.