„Munca dumneavoastră este esențială pentru coordonarea eforturilor, elaborarea în comun a materialelor și asigurarea faptului că centrele noastre educaționale sunt spații sigure pentru cei mai tineri”, a asigurat ministru, la începutul ședinței plenare, subliniind totodată munca care s-a desfășurat de ani de zile în școli datorită efortului și dăruirii profesorilor.
„Trebuie nu renunta sub nicio forma la provocarea de a face din sali de clasa un spatiu sigur, linistitor, motivant, integrator.Un spatiu de respect, convietuire si egalitate.Pentru ca acesta sta la baza unei societati imbogatite si mai bune.Angajamentul acestui Guvern este fermă în acest sens”, a adăugat el. În continuare, a fost aprobat Ghidul privind figura Coordonatorului de Asistență Socială, elaborat de Mª Ángeles Espinosa Bayal, de la Universitatea Institutul de Nevoi și Drepturi ale Copiilor și Adolescenților ( IUNDIA) al Universității Autonome din Madrid, în colaborare cu comunitățile autonome. Aici sunt prezentate câteva propuneri orientative privind funcțiile și formarea acestei figuri introduse în Legea Educației (LOMLOE) și în Legea Protecției Copilului (LOPIVI).
Ghidul împarte funcțiile coordonatorului în jurul a cinci faze de acțiune: planificarea acțiunii; prevenire prin activitate de conștientizare care vizează întreaga comunitate educațională; organizarea de instruire atât pentru personalul centrului, cât și pentru studenți; activitatea care vizează depistarea precoce a situațiilor de violență; și faza de intervenție, pentru care trebuie construită rețeaua de colaborări interne (echipă de conducere, cadre didactice, personal administrativ și de serviciu, familii, studenți și servicii de orientare) și externe (servicii sociale, sănătate, forțe și organe de securitate etc.). justiția).
De o importanță deosebită este pregătirea. Din acest motiv, propune pregătire de bază pentru întreg personalul centrului de învățământ; instruire specifică și favorabilă pentru coordonatori, care să includă conținut pentru formarea familiilor și a elevilor; iar un al treilea adresat coordonatorilor care lucrează în centre cu copii și adolescenți în situații de risc de vulnerabilitate socială.
În ceea ce privește cerințele acestei figuri, documentul evidențiază experiența și pregătirea persoanei în prevenire și intervenție, precum și vechimea în centrul de învățământ, stabilitatea în acesta și coordonarea cu echipa de conducere.
Pe de altă parte, Plenul Observatorului a aprobat, de asemenea, „Recomandările de lucru privind coexistența cibernetică în centrele educaționale”, elaborate de Grupul de conviețuire cibernetică al Observatorului, coordonat de Institutul Național de Securitate Cibernetică (INCIBE) .Documentul include recomandări de îmbunătățire a coexistenței cibernetice în școli, care includ elaborarea de protocoale pentru problemele legate de internet, instruire pentru profesori, elevi și familii, precum și linii directoare pentru la depistarea eventualelor conflicte şi gestionarea acestora. În fiecare secțiune încorporează idei de acțiuni concrete de aplicat în centrul de învățământ, precum și numeroase link-uri către resurse suplimentare. ultimele acțiuni ale Ministerului Educației și Formării Profesionale (MEFP) în materie de conviețuire, precum implementarea Programului de Cooperare Teritorială pentru bunăstarea emoțională în domeniul educațional, dotat cu 5 milioane de euro, promovarea centrelor cu practici de succes. în dezvoltarea unui climat bun cu anunţarea „Concursului Naţional de Bune Practici”, sau anunţarea unor cursuri tutorizate pentru profesori privind convieţuirea pozitivă, printre alte măsuri.
. )Este a treia oară când Plenul Observatorului de Stat al Conviețuirii Școlare este convocat de când a fost reactivat în . , după aproape un deceniu fără întâlnire. Creat în 32, reunește principalii actori ai comunității școlare . Pe lângă MEFP, la acesta participă comunitățile autonome, principalele sindicate din învățământ, Federația Spaniolă a Municipiilor și Provinciilor (FEMP), confederații și federații de asociații de părinți, confederații și federații de asociații studențești și organizații de afaceri. , printre altele.
Ministrul Educației și Formării Profesionale, Pilar Alegría, a prezidat Sesiunea Plenară a Observatorului de Stat al Conviețuirii Școlare.
Mai multe informații Site-ul Observatorului de Stat al Conviețuirii Școlare Pilar Alegría : „Noi sunt a treia țară din Europa cu cel mai bun climat școlar, dar în ceea ce privește bullying-ul nu există un procent valabil” (03/11/11) Sursa: Guvernul Spaniei – 2022 Observatorul de Stat al Convietuirii Școlare prezintă un ghid despre figura Coordonatorului de bunăstare 11