#Madrid –
Comunitatea Madrid a prezentat astăzi programarea Orchestrei și Corului său (ORCAM) pentru sezonul 2023-24. Această instituție, o referință în viața muzicală spaniolă, va oferi peste 100 de concerte și proiecte, al căror debut a avut loc la Fundația ORCAM cu prezența directorului artistic și șefului, Marzena Diakun.
Propunerile care au fost lansate astăzi sunt variate și bogate în contraste, cu 13 spectacole la Auditoriul Național de Muzică (nouă aparținând Ciclul Simfonic-Coral si patru la Ciclul de timp al camereia), 88 ca orchestră principală a Teatrului de la Zarzuela și 11 spectacole în municipiile din regiune prin festival Către Villa Voice.
Aspectul socio-educativ al proiectului artistic va avea o activitate intensă cu formațiile JORCAM (Young Orchestra, Young Camerata, Young Singers, Little Singers), formațiunile stabile ale proiectului social (Group of Percussion). în ritmul tăuCoro Abierto) și lucrările pedagogice (ORCAM-Academia Orchestrală a Fundației Ruesma, Scoala de ascultare). În plus, ORCAM își întărește legăturile cu instituții importante precum Teatro Real, Teatros del Canal, Fundația Canal sau Muzeul Prado.
Regizoarea poloneză Marzena Diakun, unul dintre cei mai prestigioși dirijori din ziua de azi, va înfrunta cel de-al treilea sezon la cârma acestei instituții și va deschide Ciclul Simfonic-Coral pe 23 octombrie dirijând ORCAM și JORCAM, avându-l ca solist pe renumitul pianist rus Alexei Volodin. Ei vor interpreta Concertul pentru pian și orchestră nr.3, op. 30 (1909) al lui Rahmaninov și al Simfonia nr. 5, op. 47 (1937)de Şostakovici.
Volodin va fi unul dintre marii artiști invitați ai Ciclului, precum și dirijorul elvețian Charles Dutoit, violonistul german Carolin Widmann și basistul Josep-Ramon Olivé. De remarcată este și prezența în programare a regizorului polonez Jacek Kaspszyk, a violonistei olandeze Liza Ferschtman și a pianistului israelian Yoav Levanon.
Omagiu lui Rachmaninoff și Fauré
Pe tot parcursul sezonului, celebrului compozitor, pianist și dirijor rus Serghei Rahmaninov va fi adus un omagiu la 150 de ani de la nașterea sa (Insula morților, op. 29; Simfonia nr. 2 în mi minor, op.27 și Primavera, op. douăzeci) și compozitorul, educatorul și pianistul francez Gabriel Fauré, la centenarul morții sale (Requiem, op.48). De asemenea, va fi o prezență relevantă a creației contemporane cu lucrări de Raminta Serksnyte (Noapte de iarnă, pentru vioară și orchestră de coarde, 2022), Partea Arvo (Te Deum, 1984), Mathilde Wantenaar (Muzica de noapte, 2017-19) sau Marcos Fernández-Barrero (requiem, 2023).
O alta dintre marile inovatii va fi reconversia asa-zisului Ciclul de polifonie în nou Ciclul de timp al camerei, care va prezenta multiple formate vocale și vocal-instrumentale. Patru mari compozitori clasici precum Vivaldi, Telemann, Schubert și Rossini vor intra în dialog cu creatori ai secolelor XX și XXI precum Nees, Nysted, Kodály, Tas, Azurza sau Gjeilo.
Corul Comunităţii Madrid va continua să-şi ofere spectacolele la Auditoriul Naţional de Muzică şi va prezenta cea de-a cincea ediţie a ciclului Către Villa Voice cu 11 concerte în regiune: Manzanares el Real (9 septembrie), Chinchón (10), San Martín de Valdeiglesias (16), Villarejo de Salvanés (17), Buitrago del Lozoya (23), Navalcarnero (24), Colmenar de Oreja (30), Nuevo Baztan (7 octombrie), Patones (8), Rascafría (14) și Torrelaguna (15). Repertoriul va fi axat pe moștenirea muzicală madrilenă și castiliană sub bagheta lui Jordi Casas și cu acompaniamentul pianistic al Karinei Azizova.
În plus, Orchestra Comunităţii din Madrid, şefa Teatrului de la Zarzuela din 1998, va participa în stagiunea 2023-24 la şase producţii ale stagiunii lirice şi va însoţi Baletul Naţional al Spaniei, Compania Naţională de Dans, va juca în tradiţional Concert de Crăciun a teatrului și un concert simfonic susținut de tineri dirijori pentru a finaliza un total de 88 de spectacole. Primele funcții ale ORCAM vor avea loc în octombrie (6, 8, 11, 13, 14 și 15) cu premiera mondială a Cavalerul din Olmedooperă bazată pe opera lui Lope de Vega cu muzică de Arturo Díez Boscovich.
Teatro Real, Teatros del Canal și Muzeul Prado
La rândul său, Fundația ORCAM va continua să dezvolte proiecte și activități cu instituții importante precum Teatro Real, Teatros del Canal, Fundația Canal (Ciclul Concertelor de Muzică de Cameră), Muzeul Prado, Fundația Juan March, Fundația Națională. de Radiodifuziune Muzicală (CNDM) și Universitatea Națională de Învățământ la Distanță (UNED). În colaborare cu această din urmă instituție, va realiza cea de-a cincea ediție a Școala Ascultării. Un alt dintre programele sale educaționale va fi ORCAM-Academia Orchestrală a Fundației Ruesmapionier în Spania pentru primul loc de muncă pentru tinerii muzicieni în vârstă de până la 30 de ani care se află în pragul profesionalismului.
Mai multe informații pe site-ul ORCAM.
Sursa: Comunitatea Madrid – Orchestra și Corul Comunității Madrid vor oferi peste 100 de concerte în noul său sezon