#Madrid –
Prin organizarea acestei Prime Conferințe, Direcția Generală de Asistență pentru Persoane Vârstnice și Dependență își dorește să comemorați Ziua Mondială a Alzheimer, care se sărbătorește pe 21 septembrie, și să reflecteze asupra impactului pe care această boală îl are asupra persoanelor care suferă de ea și a acestora. familiilor, precum și recunoașterea muncii entităților și profesioniștilor în îngrijirea și îmbunătățirea calității vieții persoanelor bolnave.
În plus, ziua face parte din activitățile programului de formare al Centrului Alzheimer al Fundației Reina Sofía, care își propune să ofere informații și instruire pentru o mai bună cunoaștere a bolii Alzheimer și a altor demențe îngrijitorilor informali și formali.
Prin acest ciclu de conferințe, care se va desfășura anual, se urmărește să facem publice diferitele progrese ale diferitelor subiecte implicate în boala Alzheimer, precum și posibilele soluții la nevoile și provocările pe care boala Alzheimer le pune în viața oamenilor care suferă de aceasta. și îngrijitorii lor.
La masa de deschidere a Conferinței a participat directorul general al Asistenței pentru Persoane Vârstnice și Dependență, Óscar Álvarez, în care a fost însoțit de directorul Băncii de Țesuturi a Fundației CIEN, Alberto Rábano; președintele Federației Asociațiilor Rudelor Persoanelor cu Alzheimer și alte demențe din Comunitatea Madrid, Luis Miguel Ballestero; și directorul Centrului Alzheimer al Fundației Reina Sofia, Ángeles García de Cortázar
În discursul său, directorul general a amintit că potrivit datelor Asociației Alzheimer Europa, în 2025 numărul persoanelor diagnosticate cu demență în Spania ar putea fi în jur de 992.000, iar în 2050 să ajungă la 1.700.000 de persoane.
Din acest motiv, a subliniat importanța conștientizării societății cu privire la provocările pe care le ridică această boală și a face vizibilă dăruirea și munca profesioniștilor și a membrilor familiei care îi îngrijesc, „Considerăm că o întâlnire de formare pentru diseminarea cunoștințelor în diferite domenii ne pot ajuta să obținem o calitate mai bună a vieții pentru persoanele care suferă de demență și să servească drept instrument de conștientizare în societate”, a menționat el.
În prima parte a întâlnirii, au fost abordate subiecte legate de evoluțiile cercetării în boala Alzheimer și alte demențe; rolul pacienților și al familiilor; progrese în diagnosticul, depistarea, prevenirea și tratamentul bolii; și colaborarea pacienților și a familiilor în cercetare.
De asemenea, s-au discutat despre progresele tehnologiei pentru îngrijirea persoanelor cu demență; Inteligența artificială și noile tehnologii aplicate progreselor în îngrijire; precum și privind progresele în cadrul legal și protecția persoanelor vârstnice cu demență avansată și măsuri de sprijin în exercitarea capacității juridice.
Sursa: Comunitatea Madrid – Organizăm prima Conferință despre progrese și provocări pentru o societate în fața Alzheimer